Beker van Vlaanderen 29&30-04-2017

Deinze – zaterdag 29-04-2017: de meisjes: de achterwaartse kogel

Jas aan, jas uit, jas weer aan. Merde, jas weer uit. Dat was het leitmotiv op zaterdagnamiddag. Frank Deboosere was de voorbije week duidelijk meer met “Iedereen tegen kanker” bezig dan met het weer. De dames hadden 2 sporttassen bij, eentje met hun sportkledij, een eentje voor hun “Saturday night” uitstapje erna. Na de compressie… de decompressie.

Onze dames armada kan sporten, houdt van sporten, is een hechte groep en is super gemotiveerd. Maar we wisten dat het een zeer moeilijke opdracht zou worden om ons te plaatsen. Ik las daarnet nog een opiniestuk over hoe je je kinderen moet laten omgaan met winnen/verliezen, het al of niet overgaan naar een “hogere” groep. Het stuk was duidelijk bedoeld voor de voetballende kinderen, maar een aantal “basisregels” zijn duidelijk overdraagbaar naar andere sporten. Het artikel omvat 10 tips voor ouders, trainers, clubbesturen, het beleid. Regel nummer 2: Leer kinderen en jongeren hun competentie niet alleen in termen van winnen of verliezen te beleven maar ook in termen van persoonlijke vordering in techniek- en tactiek beheersing. Met andere woorden, is je kind geen veelwinnaar, motiveer ze dan op het vlak van persoonlijke evolutie. Ik interpreteer dit o.a. door ook te kijken naar PR’s bijvoorbeeld. Het artikel kan je trouwens nalezen via deze link. Alvorens aan het summier overzicht te beginnen wil ik jullie alvast de link naar alle uitslagen meegeven:

Uitslagen meisjes: http://www.acdeinze.be/results/bvvpupmin29april2017/menu.html

Miniemen meisjes

De namiddag begon voor de miniemen met o.a. de 60m horden en 9 punten voor KRCG met Oona in een PR van 10.75. Liepen/sprongen ook over de horden: France, Lore, Hanne, Maxime, Laura, Anna. Iedereen verbeterde zijn PR; Lore, France en Hanne zelfs met ongeveer 1 seconde.

Ondertussen wierp Sena – wie anders – een serieuze 12m76 bij het kogelstoten en haalde hiermee de broodnodige 13 punten binnen. Sena was hiermee trouwens de enige die verder dan 10m wierp. Veel goeie stootsters want met z’n drieën in de top-10 met naast Sena nog Camille en Emma DL. Alle drie de dames konden een PR noteren. Ook Febe stootte nooit verder. Marion, Femke en Sien konden hun personal best niet verbeteren.

Geen hoogvliegers helaas bij het hoogspringen, waar France en Naomi strandden op 1m20. Naomi en France bleven wel perfect foutloos t.e.m. die hoogte. Emma VH haalde 1m15. France staat genoteerd als de officiële puntenpakster op dit onderdeel met 4 punten, maar moet misschien toch eens nadenken over een flop…

Ook bij het verspringen konden we niet echt meespringen voor de hoofdvogel. Vita keek vanop de stoep mee hoe Oona en Sena beiden 3m74 sprongen en hiermee 4 punten binnenhaalden. Ook hier heel veel ratjes in competitie, te veel opnieuw om op te noemen. Vermeldenswaardig is een +40cm PR voor Aukje op dit nummer.

De 300m miniemen met Oona als enige deelneemster op dit moordend onderdeel. Oona’s prestatie was goed voor een 2e plaats en 11 punten in een PR van 45.10.

Wie zorgde voor de punten op de 80m sprint? Jawel Sena liep 11.68 en dat bracht ons 6 punten op. Heel veel ratjes op dit nummer, te veel om op te noemen. Ik vermeld alvast een mooie personal best voor Naomi (11.96). Eveneens veel volk op de 150m sprint met dit keer France die ons 6 punten leverde. Vooral Alix kon haar PR gevoelig verbeteren.

Bij het speerwerpen gooiden we 4 ratjes de arena in: Emma DL, Marion, Lore en Sien. Ook hier een zeer degelijke score: 10 punten, wat neerkomt op een derde plaats, getekend Emma DL met een worp van 23m10. Marion en Sien konden hun PR niet verbeteren. Lore kon helaas geen geldige worp laten noteren.

Hoe doorstonden onze meiden de 1000m? Eigenlijk zeer goed. Charlotte had nog nooit een 1000m gelopen. Ze startte in reeks 2. Bij het ingaan van de 2e ronde liep Charlotte van alles en iedereen weg, moest dan langzaam aan beseffen dat ze wat te vroeg was vertrokken, maar hield al bij al zeer goed stand met een 2e plaats in 3:39.24. Emma VH verbeterde in diezelfde reeks haar PR met maar liefst 13 seconden. Femke, die tot voor dit nummer haar broek achterstevoren droeg en dus eigenlijk de -80m sprint en de achterwaartse kogel had uitgevoerd, moest het voor ons doen en dit deed zeer behoorlijk: een 3e plaats in de 2e (snelste) reeks en bijgevolg 10 punten. Vermeldenswaardig zijn de stevige PR’s voor Hanne (de op één na beste tijd van de 2005 lichting – al heeft dat geen betekenis in het pisteseizoen) en Marion. Sien en Lore konden hun tijd niet verbeteren, Febe net wel.

Vijf ploegjes kwamen aan de start van wellicht de meest zenuwslopende discipline: de 4x80m aflossing. Een 4e plaats in de snelste reeks, een 5e chrono in totaal en de bijhorende 8 punten werden binnengehaald door RCG1 met Sena, France, Femke, Oona. Het ploegje RCG2 met Naomi, Lore, Camille, Anna werd helaas gediskwalificeerd na een foutieve stokwissel. De andere ploegjes RCG3 (Emma DL, Maxime, Marion, Lotte), RCG4 (Maud, Hanne, Febe, Laura) en RCG5 (Alix, Sien, Laure, Emma VH) deden het (quasi) foutloos.

De miniemen haalden zeer mooie scores bij de werpnummers (kogel, speer), de afstandsnummers (300m en 1000m), alsook de horden, maar er is werk aan de winkel op de sprint- en springnummers. Ik ben ervan overtuigd dat zowel atleetjes als trainers zich hier de komende zomer in gaan vastbijten.

Pupillen meisjesDSC_9924

Op de 60m horden zorgde Axelle met 6 punten in een tijd van 14.33 voor de eerste punten bij de pupillen. Mano en Raquel hadden blijkbaar een pact gesloten: beide meisjes liepen exact dezelfde chrono van 14.63.

Ondertussen wierp Marthe 24m10 bij het hockeybalwerpen, een verbetering van haar PR met meer dan 3 meter. Dat leverde ons 7 punten op. Ook Lina gooide verder dan 20m in een nieuw PR.

Net zoals bij de miniemen zijn de springnummers ook voor de pupillen het zorgenkindje. Jolien sprong het verst (2m82), al is dat al op bijna 1m30 van de winnares. Het leverde ons 4 punten op. Leonie, Flore en Jente konden tijdens hun 3 pogingen helaas ook geen PR noteren. Eenzelfde teneur bij het hoogspringen. Raquel bleef perfect foutloos tot 1m05, goed voor 4,5 punten. Mano sprong over de aanvangshoogte van 90cm, maar deed de lat 3x vallen op 1m.

Spannende competitie bij het kogelstoten waar de top 5 elkaar niet veel marge gunde. Jolien bouwde haar competitie gestaag uit, met een goeie 2e poging, goed voor 6m12 en  een 5e plaats, equivalent van 8 punten. Amper 7 cm meer was goed geweest voor een 3e plaats, gewoon om aan te tonen hoe klein de verschillen waren. Lina was goed voor een top-10 plaats en dappere Jente overmeesterde ook haar kogel. Geen PR’s voor onze meisjes in deze competitie.

Traditioneel werden er massa’s meisjes ingechreven voor de 60m sprint, met 10 reeksen in totaal.  Mano liep de beste tijd voor onze club, net boven de 10s (10.03), goed voor 4 punten. Flore, Leonie, Marthe en Axelle liepen een tijd tussen de 10.34 en 10.62. Axelle liep een PR.

Een bizarre 1000m. In de op papier trage 2e reeks wist Jente zich niet goed te positioneren bij de start. Ze weerde zich echter als een ervaren afstandsloopster en de inhaalrace in de laatste 200m was mooi om te zien. Met een chrono van 3:55.29 halde ze net geen PR, maar toonde ze wel een blijk van veel karakter. Zo liep ze nog bijna Axelle voorbij, die haar goede start en toppositie niet kon bestendigen, maar toch een ferm PR liep (3:54.55, bijna 9s sneller). In de “snelle” reeks kwamen Raquel, Flore en Jolien aan de beurt. Voor Raquel de allereerste kennismaking met de 1000m op de piste. De 3 dames liepen nagenoeg de ganse wedstrijd samen achteraan in het pak en bleven zo duidelijk boven hun chrono van hun vorige wedstrijd in Beernem, waar toen een stevige wind stond. Bizar, remember… Raquel zorgde met haar 3:54.36 voor 6 punten.

Last but not least, ook de pupillen kregen de aflossingsstok voor hun 4x60m. Het was nota bene RCG2 (Jente, Flore, Axelle, Marthe) die voor de 5 punten zorgde in een tijd van 41.47. RCG1, met Jolien, Mano, Leonie en Raquel, bleef hangen op 43.11.

In de eindstand noteren we een 6e plaats. Geen kwalificatie dus voor de finale in september. Met de BvV schiftingen is het zomerseizoen in ieder geval definitief van start gegaan. Ik onthoud zeker de inzet en het groepsgevoel, het kunnen presteren onder druk (denk maar de aflossingen, die quasi alle tot een goed einde werden gebracht) en ik koppel daar automatisch de drang aan die vele van onze meiden hebben om hun techniek, kracht, explosiviteit, snelheid, uithouding te willen verbeteren. Regel 2 remember. De komende maanden kan iedereen zich uitleven tijdens de vele pistemeetings die onze streek rijk is, op jacht naar plezier, naar persoonlijke uitdagingen, met inzet, wilskracht en overtuiging. Ondertussen denken de ouders na wat we kunnen gaan doen op 16/09/2017… (M.V.H.)

Hamme – zondag 30-04-2017: de jongens: net niet…

Zouden de jongens vriend en vijand verbazen en de finale van de Beker halen? Er werd over gespeculeerd, getwijfeld en zelfs gewed… Vele sterkhouders van vorig seizoen hadden de overstap naar de cadetten gemaakt, dus neen, dit keer zouden we het niet halen. Eén van de jongste cadetten wedde zelfs dat de meisjes dit jaar veel meer kans maakten om de preselecties te overleven dan de jongens. Maar ze zouden zich niet laten kennen, onze jongens-Ratjes. ‘Wij kunnen beter dan de meisjes!’ Begint de overwinning niet in het hoofd?

Onze Ratjes gaven wat ze konden en velen overtroffen zichzelf –mee dank zij de handige tips & tricks van de trainers: een warme dankjewel daarvoor van alle ouders! Lange tijd stonden we op plaats 3, maar de voorsprong van ACW en KAAG was al van in het begin gezet en het zou moeilijk, zo niet onmogelijk worden om die nog in te halen. En als je weet dat flink wat van onze uitschieters eerstejaars zijn, dan kon je al inschatten dat de strijd lang en zwaar zou worden. We werden bovendien op de hielen gezeten door AVLO. Spannend leek het echter de hele middag niet want de omroeper gaf geen enkele tussenstand en als je niet even kon spieken op de schaarse witte blaadjes had je er het gissen naar hoe ver of dicht we van een finaleplaats af waren. En dan plots, snel na de aflossingen, kwam de bevrijdende uitslag: “RCG: 147 – 20 komma vijf punten”. Ook de omroeper was aan een aflossing toe… Een blik op de uitslag online leert dat we 147,5 punten behaalden, goed voor een 4e plaats en 17 punten minder dan AVLO die dus toch nog net over ons gewipt waren.

Miniemen jongens

De miniemen waren aardig gestart met de 80mH: eerstejaars René Clinckspoor wipte erover in 17”16 en haalde 8 punten binnen maar was duidelijk niet tevreden, ‘het leek alsof ik aan het paardrijden was…’. Geen van dat bij Dries Hemelsoet en Ilian Van der Meiren, wél een harde knal recht in het oor van Ilian, het pistoolschot na een valse start veroorzaakt door een andere atleet.

Dries zou ook in de 300m starten, maar het was Ewout Anrys die 6 punten wist te verzamelen in een tijd van 48”45.

Veel deelnemers bij de 80m, 7 reeksen, en Toon De Lange was onze snelste in 11”40, goed voor 8 punten. Nathan Boon kwam dicht in de buurt met 11”85. Verschenen ook aan de start van de sprint: René Clinckspoor, Elias Van Meerssche, Lukas Devos, Rune Bossu, Merlijn De Pauw, Arnaud Dargent, Jan Rijpkema, Sander De Pauw en Seppe Severens.

In de 150m won Elias Van Meerssche met glans de 2e reeks in 22”72, voor Rune Bossu (23”48), maar het was alweer Toon De Lange die de punten binnen haalde: 21”75, goed voor 7 punten.

De eerste reeks van de 1000m leverde een spannende strijd op tussen Arnaud Dargent en Lukas Devos. Lukas liep eerst een eindje voor Arnaud uit, maar Arnaud perste alle kracht uit zijn benen, stak Lukas netjes voorbij en hield stand. Hij liep zowaar 7” sneller dan op de eigen piste in Beernem, en dat bij een felle tegenwind. Bloedrood zat hij daarna uit te hijgen op een stoeltje en werd bejubeld door zus Maxime met de woorden: “Ma Arnau, wa heje ghij ghedaon?!”. Tja, een persoonlijke toptijd van 3’42”65 neergezet… In reeks 1 liepen Robbe Verstraete, Ilian Van der Meiren en Nathan Boon een tijdlang netjes naast elkaar, vervolgens nam Robbe het voortouw –als hij 3’15” haalde zou hij, net als Ilian, getrakteerd worden door Natalie- maar de wind besliste er anders over en dus kon Natalie met een volle portemonnee weer naar huis… Robbe finishte in 3’21”95 en bracht daarmee 7 punten binnen. Ilian eindigde kort daarna in 3’25”63 en Nathan Boon in 3’33”48.

Drie RCG-shirts bij het kogelstoten en het was Seppe Severens die met een worp van 8.27m 7 punten verdiende.

Bij het hoogspringen waren de ogen gericht op Robbe Verstraete en Jan Rijpkema. Robbe strandde op 1.25m en was even down maar werd opgevangen door papa Swen De Pauw. De samenhorigheid bij de Beker is namelijk zo groot dat ouders ook andermans kinderen opvangen en stimuleren. Jan wipte over 1.35m, goed voor een 5e plaats en 9 punten.

Een stevige groep Ratjes bij het verspringen en Toon De Lange belandde het verst in de zandbak, op 4.29m en kreeg daarvoor 8 punten. Eerstejaars René Clinckspoor evenaarde bijna die sprong met 4.23m.Verder deden mee: Vinnie Steghers, Nathan Boon, Robbe Verstraete, Lukas Devos, Ilian Van der Meiren, Dries Hemelsoet, Ewout Anrys, Rune Bossu, Merlijn De Pauw, Elias Van Meerssche en Sander De Pauw.

Bij het speerwerpen overtrof Mauro De Keyser zichzelf: niet alleen zijn PR ging aan diggelen, hij werd ook knap 3e door de speer 28.92m ver te gooien, maar 16 cm minder ver dan zijn voorganger. Alweer 10 punten erbij. Ook Arnaud, Seppe en Jan deden mee.

Bij de 4×80 verschenen 4 teams aan de start: RCG 4 met Jan, Seppe, Sander en Merlijn. RCG 3 met Arnaud, Ilian, Ewout en Rune. Dit team won zijn reeks met 47”95 en bleek bijna net zo sterk als RCG 2 met Elias, Lukas, Nathan en Dries (47”80). Al moet gezegd dat het startschot al afging toen Lukas nog zijn voetjes aan het afstappen was. RCG 1 met René, Mauro, Robbe en Toon bleek het sterkst, in 46”46 liepen ze over de eindmeet –de wissels verliepen niet altijd even vlekkeloos, maar toch behaalden ze nog 6 punten.

Pupillen jongensBVV Hamme jongens 193

Over naar de pupillen. Bij de 60mH was het een eerstejaarsatleet die voor de punten zorgde: Jonas Verschuere wist alle horden netjes in 3-pas te nemen, bleef maar 2 honderdsten onder zijn PR en met 12”90 kreeg hij 8 punten. Ook Daryl Owusu en Wout Holsbeke waagden zich aan het hordenlopen.

 Ook bij de 60m zorgde Jonas voor een stunt: hij wipte even over de hoogspringlat, liep dan snel naar de start van reeks 7 en knalde dat het geen naam had: in 9”00 bereikte hij de eindmeet. Goed voor de 3e snelste tijd en 10 punten. De adrenaline van het hoogspringen? Of het bewijs dat ook mannen kunnen multitasken? Deden ook mee aan de 60m: Josse Martin, Jan Vercruysse, Wout Holsbeke, Pepijn De Pauw, Daryl Owusu en Jarne Trybou.

Jan Vercruysse liep een mooie 1000m: redelijk vooraan gestart in reeks 1 en al snel nam hij de kop over. Bij het ingaan van de laatste ronde leek hij het even wat lastiger te krijgen maar hij herpakte zich en liep moeiteloos als eerste over de eindmeet, in 3’32”82. Zo makkelijk leek het te gaan dat hij na de finish gewoon bleef doorlopen, dan toch even checkte bij de jury of hij echt wel mocht stoppen en daarna besefte dat hij de reeks gewonnen had. Daar zit dus nog progressie in… Jan behaalde 6 punten. Ook Jarne Cardon, Lukas De Pauw, Wout Holsbeke, Jarne Trybou, Remi Van Hulle, Josse Martin, Arne Bruynooghe en Thore Bossu liepen de 1000.

Met 47 waren ze bij het verspringen en het was alweer Jan Vercruysse die de punten pakte. 11 waren het er want Jan sprong voor het eerst op wedstrijd 4.02m ver en werd zo glansrijk 2e. Dankjewel, Kevin, voor de traktatie. Waagden ook een sprong in de zandbak: Arne, Thore, Jarne C., Jarne T. en Pepijn.

In het hockeywerpen was het Remi Van Hulle die de bal het verst gooide: 34.04m en dat leverde 6 punten op. Knappe prestaties ook van de eerstejaars Josse Martin (33.67m), Lukas De Pauw (30.84m) en Jaron Van der Meiren (29.35m).

In het kogelstoten leek Remi haast onoverwinnelijk: hij keilde de kogel 10.11m ver, amper 34cm minder dan de winnaar. 11 punten waren binnen. Ook Lukas De Pauw en Jarne Cardon deden mee.

Onze eerstejaars lieten zich ook opvallen bij het hoogspringen: Jaron Van der Meiren verlegde zijn PR met 15cm en wipte met zijn lange benen uiteindelijk over 1.30m –fier en blij dat hij zijn prestaties van het sportkamp kon verzilveren en toch ook een beetje ontgoocheld dat die 1.35m net niet gelukt was, maar: ‘nu kan ik over kindjes uit mijn klas springen, mama!’.  Jaron kreeg 9,5 punten, een gedeelde 3e plaats met AVLO. Enkel 1 atleet is nog hoger geraakt (1m43). Knappe prestatie ook van eerstejaars Jonas Verschuere (1.20m). Arne Bruynooghe moest tevreden zijn met 1.15m, net als Thore Bossu.

Bij de 4×60 liep er iets fout bij RCG 3 met Pepijn, Daryl, Thore en Jarne C, ze werden dan ook gediskwalificeerd. RCG 2 met Arne, Lukas, Remi en Wout werd 2e in reeks 2. En RCG 1 of het ‘J-team’ met Jan, Jaron, Josse en Jonas klokten af op 36”07. Ze werden 3e en da’s bijzonder knap –en hoopvol voor de toekomst- als je weet dat 3 van de 4 atleetjes pas eerstejaars pupil zijn. Alweer 10 punten verdiend.

Uiteindelijk zijn we dus beland op een knappe 4e plaats, geen finale dit jaar, maar wel zeer beloftevolle resultaten want flink wat punten werden gescoord door eerstejaars. En, is het positief kijken of eerder realistisch, maar het ziet er zeer goed uit naar volgend jaar toe. Laat onze atleetjes maar genieten van het samen sporten, langzaam de eigen grenzen proberen te verleggen en volgend jaar verrassen we alweer vriend en vijand… (K.B.)

Uitslagen en Puntentelling jongens: http://www.achamme.be/uploads/7/7/6/2/7762661/bvv_pup_min_jongens_2017.pdf, http://www.achamme.be/uploads/7/7/6/2/7762661/bvv_puntentelling.pdf

FOTOALBUMS :

LINK 1 (jongens) (met dank aan Maarten T.)

LINK 2 (jongens) (met dank aan Maxime D. & Anja S.)

LINK 3 (meisjes) (met dank aan Nico S.)