Meerkamp meeting FLAC 27-05-2017: Veel PR’s ondanks de hitte

Vorige maand schreef ik dat de piste in Beernem snel dezelfde reputatie zou krijgen als die van Oordegem. Vorige zaterdag werd er in Beernem alvast op dezelfde dag gelopen als in Oordegem. Geen internationale IFAM meeting uiteraard, al klinkt het Westvlaams voor sommige Gentenaars ook een beetje als een vreemde taal. In ieder geval, het heeft er alle schijn van dat deze piste een snelle piste is. Ondanks de verschroeiende hitte sneuvelden heel wat PR’s, allez… verdampten ze als druppels op een hete plaat.

Laat me beginnen met het belangrijkste nieuws van de dag. Vita was jarig en ze kreeg heel veel zweterige zoenen van atleetjes en ouders. De Queen of Beernem nam dan maar de taak op haar om de miniemen op te vangen. De beeldende pers uit Gentbrugge was er niet, al mocht Nico Stevens toch nog opdraven om de spikes van zijn dochter af te geven. Voor fotomateriaal konden we gelukkig beroep doen op Wim De Bois.

Helaas heel weinig volk en de organiserende club mag nog een bedankingsmailtje sturen, want zonder onze ratjes zou het een fiasco geworden zijn. En dat is jammer, want het werd een zeer aangename namiddag in een uiterst ontspannen sfeer. De wind zorgde voor enige verkoeling, de muur van de sporthal zorgde voor een beetje schaduw en naarmate de namiddag vorderde, werd het zelfs lichtjes bewolkt. Twaalf van onze meisjes en vijftien van onze jongens namen wel de juiste beslissing om naar Beernem af te zakken: 3+3 benjamins, 3+6 pupillen en 6+6 miniemen. Wat die miniemen meisjes betreft, onze ratjes waren de enige 6 in competitie dus werd het een soort intraclub. En geloof het of niet, dit is volgens mij één van de redenen waarom – ondanks de hitte – er toch nog zoveel PR’s sneuvelden. Interne competitie is soms snediger dan externe tegenstand. Om wat meer body te geven aan het verslag ben ik van alle meisjes de 2e en 3e naam gaan vragen. Wie weet kom ik aan een volle pagina… Krista neemt opnieuw de jongens voor haar rekening.

UITSLAGEN

FOTO’S

DE MEISJES:

De miniemen meisjes begonnen hun vijfkamp met het verspringen. Sien Koen Jan Dombrecht sprong 3.43m en zij was hiermee de enige die geen PR haalde. Deden beter dan ooit tevoren: Laura (geen 2e/3e naam) Stevens met 3.31m, Maxime Nati Philippe Ghislain Dargent met 3.55m, Hanne Luna Van Hulle met 3.75m, France Sophie Stefan Vande Cavey met 4.02m (+50cm zowaar) en Oona Karen Tine Van Hulle met 4.27m. Een eerste tussenstand kon opgemaakt worden.

Na het verspringen gingen de meisjes naar de 80m. En ik vrees een beetje dat die 80m niet echt correct moet geïnterpreteerd worden. Een blik op de fotofinishcamera deed het vermoeden rijzen dat de atleet in baan 8 minder meters moest afleggen dan de atleet in baan 1. Het ding stond verdacht schuin afgesteld. Gelukkig was er dat beetje rugwind want heel veel atleetjes haalden een PR. Oona liep maar liefst 21” sneller naar een chrono van 11.15. France liep naar een 11.85 (PR -1″). Hanne moest opnieuw aantreden in de snelste reeks, al had ze niet veel keuze deze keer. Er was maar één reeks. Ook Hanne slaagde erin haar chrono van vorige week scherper te stellen: 12.24. Maxime zat Hanne heel kort op de hielen met een 12.51. Sien snelde naar 13.19 (PR) en Laura heeft mijn verslag van de 15-04 meeting in Beernem helaas niet goed gelezen. Ook zij hoorde het startschot nauwelijks en miste daardoor de trein: 13.89.

Hup meteen naar het kogelstoten. France stootte het laken naar haar toe met een 6.49m (PR: +72cm). Oona kon opnieuw een PR noteren met 6.36m (+12cm). Laura hoefde niet te wachten op een startschot en stootte dan maar naar plek 3 met een 6.22m (PR: +70cm). Hanne (PR van 5.97m: +27cm), Maxime (PR van 5.63m: +60cm) en Sien (5.12m) bleven onder de zes meter.

Van het kogelstoten ging het onmiddellijk naar het speerwerpen, en voor 3 van de 6 meisjes werd eerst nog een spoedcursus georganiseerd, dank je wel Vita. Het moet gezegd, dit werk loonde want iedereen liet een geldige worp noteren, en Hanne kreeg zelfs felicitaties voor de mooiste uitvoering. Hanne wierp 10.59m en werd hiermee 3e. Oona wierp 13.72m (PR) en Sien won de discipline met 14.63m, eveneens in een nieuw PR. Laura (9.58m), France (8.85m) en Maxime (8.43m) hielden aan deze introductie zeker en vast een goed gevoel over.

Gelukkig moesten de dames niet wachten tot het vooropgestelde uur om hun 1000m af te leggen. De toeschouwers dachten allen dat er niet voluit zou gegaan worden, maar dat was zonder de dames gerekend. De dames hadden immers… gerekend. Sien kon – mits een sterke prestatie – eventueel nog 3e worden. France moest in het zog blijven van Hanne om haar 2e plek te behouden. Kortom, voldoende spanning om er een snelle wedstrijd van te maken. Sien liep naar een zeer mooie 3:32.82 en werd hiermee schitterend 2e. Dit is maar liefst 13 seconden sneller. Hanne kon geen afstand nemen van France. Even leek France zelfs nog over Hanne te wippen, maar dat liet Hanne niet begaan. Beide dames verbeterden door de strijd in de wedstrijd hun PR: 3:34.76 voor Hanne en 3:35.94 voor France. Nadien was er de dankbaarheid van France jegens Hanne voor het 3,5 minuten hazen. Maxime en Laura liepen respectievelijk 3:53.90 en 4:02.34 (PR). En Oona, die wilde niet ingaan op mijn vraag om de anderen een ronde op sleeptouw te nemen. Zij vertrok voor een 3:16.98 lange solo.

Beernem zou Beernem niet zijn mochten ze er niet stiekem aan gedacht hebben een persiflage te bedenken voor de 2017 Oscars blooper van de eeuw. Bij de oudste dames werd per abuis de uitslag van de 1000m voorgelezen als eindstand. Sien op het podium, France lichtjes verbouwereerd, tot enkele minuten later… Sien van het podium en France erop. In feite hadden beide dames het verdiend. Sien had immers een zeer sterke 1000m gelopen. Desalniettemin voor de volledigheid: Oona op 1, France op 2 en Hanne op 3. Sien dus 4e, Maxime 5e en Laura 6e.

Zes pupillen meisjes in de vierkamp competitie pupillen, waarvan 3 ratjes. Zij begonnen met de 60m en Zoë Rosa Dekeyzer deed zo maar even een stevige één honderste van haar tijd van vorige week af (9.48).  Ze eindigde hiermee 2e. Marlies Veronique Heggerick pitste 8” van haar 1-week oude PR af (10.40) en Lotte Braem (zonder 2e/3e naam) lukte 10.52s. Voor Zoë was het trouwens niet warm genoeg. Ze was de enige deelneemster die nog een shirtje droeg onder haar clubtruitje!

Zoë

Zoë (met T-shirt) als blije derde

In het hoogspringen haalden onze 3 dames allen de 1.00m. Heel veel spannends kan ik er verder niet bij verzinnen. De winnares haalde 1.20m, zeker niet onaardig. Lotte sprong 4 cm hoger dan vorige week in Gentbrugge.

Zoë mocht voor het eerst buiten een 2 kg wegende kogel stoten en deed dat meteen goed: 6.24m en hiermee won ze de competitie. Uiteraard een mooi PR voor Zoë. Lotte stootte 5.44m, wat 46cm voorbij haar beste worp ooit is, nota bene ook in Beernem. Marlies deed het tuig 4.18m ver landen, ruim beter dan haar 3.33m van de laatste indoormeeting.

Zoë mag zich na vorig weekend miss één honderste noemen, want in de 1000m bleef ze dit keer nipt boven haar PR, dat trouwens al een jaar op de tabellen staat. Lotte liep 4:09.46 (ruim 10s sneller dan in Aalter eerder deze maand) en Marlies klokte af na 4:28.96.

Zoë haalde met haar prestaties een 3e plaats in het eindklassement. Geen slapstick dit keer tijdens de ceremonie. Lotte werd 5e en Marlies 6e.

Eveneens 3 benjamins meisjes op een totaal van 7 atleetjes. Zij begonnen hun vierkamp met de 60m. Eva Magda Holsbeke kon haar PR van Beernem niet verbeteren, maar liep alsnog naar een mooie 10.39. Hiermee won ze trouwens de competitie. Saar Bram Lies Dombrecht dook voor het eerst ooit onder de 12s en lukte hiermee dus een mooi PR (11.69).  Nora Roland Anita De Bois snelde naar een 11.68.

Je moet het doen. Je bent met voorsprong de kleinste spruit van de hoop, maar je wint het hockeybalwerpen. Super verdiend van Nora voor al haar inzet. Nora wierp 14.19m, bijna 4m beter dan voorheen. Eva wierp 11.19m en Saar mocht 12.27m laten registreren.

Daarna mochten onze jongsten aan de slag voor het verspringen. Hierin werd Eva 2e met een sprong van 3.10m, waarmee ze voor het eerst voorbij de 3m grens landde (+14cm). Nora sprong 2.51m (+4cm) en Saar haalde 2.29m.

De afsluitende 600m werd een kolfje naar de hand van Eva. Eva liet de eerste 100’en meters over aan haar collega’s van Flac, maar snelde daarna resoluut naar voor. Eva finishte solo met een tijd van 2:14.51. Nora leek even op weg naar een stunt door minstens 20m goed te maken in de laatste rechte lijn. Haar voorligger had het echter iets te snel in de mot en zo eindige Nora nipt 4e met 2:27.06, ruim 5s beter dan haar vorige besttijd. Saar klokte af na 2:55.91, eveneens ruim beter dan haar vorige PR.

Dankzij de mooie resultaten van Eva won ze de vierkampcompetitie met een steegje voorsprong op de nummer 2. Nora werd knap 4e. Saar eindigde moedig 7e en liep dan nog maar even op de bulten rond het terrein.

Volgend weekend is opnieuw een verlengd weekend. Op pinkstermaandag trekken we met z’n allen naar Ninove. Neem jullie slaapzak mee, want het wordt een druk programma en onze vrienden van VITA maken graag overuren. (M.V.H.)

DE JONGENS:

‘Vermijd grote inspanningen,’ wist Frank De Boosere ’s ochtends al te melden, maar dat is buiten onze Ratjes gerekend. Hoewel, in groten getale kwamen ze niet opdagen – met 15 waren ze – maar wat een strijdlust! Plantensproeiers in de aanslag, paraplu’s vermomd als parasols, picknickdekentjes in de schaduw, natte handdoeken voor wat koelte, en er zat geen maat op onze jongens: het ene PR na het andere sneuvelde…

Neem nu de miniemen: met 12 waren ze en de helft daarvan van onze club. En ei zo na werd het een volledig RCG-podium. Eerste proef, onder een brandende zon: het hoogspringen. Ilian Van der Meiren verbeterde zijn PR met maar liefst 18 cm door over 1m33 te wippen en Rune Bossu versterkte zijn PR met 5cm maar deed dan een brochetje (leerden we van Vita): hij raakte met zijn rug de lat en moest genoegen nemen met 1m15. Dat was ook de beste sprong van Quinten Braem. Mauro De Keyser evenaarde zijn PR met 1m25 –en wat een mooie techniek, net als de allergrootsten! Robbe Verstraete raakte makkelijk over 1m33 en voor Arnaud Dargent was de beginhoogte wat te zwaar omwille van een pijnlijke rug.

Het hoogspringen was al aardig uitgelopen (de jury had duidelijk wél last van de hitte) en dus moesten onze miniemen jongens zich daarna reppen naar het kogelstoten. Daar nam Arnaud revanche en stootte de kogel 1m18 verder dan zijn beste poging totnutoe: hij werd mooi 3e met 6m56. Ook Mauro deed 20cm bij zijn PR met een worp van 6m62. Robbe, voor het eerst in wedstrijd met 3kg aan de slag, haalde al meteen 7m12. Ilians kogeldebuut leverde 5m45 op, Rune haalde 5m26 en Quinten 5m04.

Dan maar snel naar de 80m –want eigenlijk moesten de miniemen al bezig zijn met het speerwerpen… En behalve Arnaud lieten al onze Ratjes een sterker PR noteren (dankjewel verkoelende zeewind!). Mauro liep zelfs voor het eerst onder de 12” en met 11”95 deed hij het maar liefst 19h beter. Houdt deze jongen van tropische hitte? Ilian liep de 80 in 12”04 (PR-0,05), Quinten in 12”06 (PR-0,19), Robbe in 12”17 (PR-0,13), Rune 12”36 (PR-0,10) en Arnaud in 12”98.

Mauro en Robbe

Robbe en Mauro op het podium

De meest beslissende proef werd het speerwerpen: velen hebben het nog nauwelijks gedaan, behalve tijdens het sportkamp –dankjewel, Vita, voor die snelcursus ‘hoe maak ik een geldige worp?’. Maar door te oefenen word je beter, dat bewees Quinten duidelijk: al voor de 3e keer waagde hij zich tijdens een meeting aan het speerwerpen, en zie: gooit hij dat gevaarlijk tuig maar liefst 20m25 ver (PR+7m21). Mauro realiseerde een zeer mooie worp van 26m69 en Robbe kwam aardig in de buurt met 26m61 (PR+2m59), Arnaud behaalde 18m33 (PR+0,21m), Rune haalde bij zijn speerdebuut 16m37 en Ilian leek zijn speer even te laten dansen in de lucht, maar realiseerde bij dit debuut toch 3 geldige worpen, waarvan de beste 11m06 was.

Het klassement was intussen dooreengeschud en Robbe en Mauro stonden resp. op plaatsen 1 en 2. En jawel, ze wisten tijdens de 1000m hun voorsprong nog aardig uit te bouwen. Robbe liep voor het eerst onder de 3’15”, met name 3’14”16 (Natalie, hoe zat dat weer met die traktatie?) en Mauro raakte ver onder de 3’30” – niet goed voor het hart van mama, maar wedden dat hij haar tot ver aan de overkant hoorde aanmoedigen: ‘erbij blijven, Mauro, erbij blijven!’ en dan de vrees dat hij een dipje zou krijgen. Maar neen, Mauro streed dat het geen naam had en liep de 1000 in 3’22”55 (PR-6,80). Jawel, deze jongen kan diep gaan en niet alleen als hij zich wil bewijzen tegenover zijn broer… Ook Quinten was een stuk sneller 3’25”59 (PR-10,50), en Arnaud zette alweer een betere tijd neer op de lange afstand: 3’42”22 (PR-0,43). Ilian liet 3’27”22 optekenen en Rune  3’39”87.

En dus waren goud én zilver in deze vijfkamp voor onze jongens Robbe en Mauro – voor het eerst samen op een podium. Knappe prestatie! Ilian leek even 3e te kunnen worden maar de hitte tijdens de 1000m bleek fataal en dus eindigde hij als 4e. Quinten behaalde de 5e plaats, Rune eindigde op 8 en Arnaud op 11.

De pupillen jongens  waren met 9 en 6 daarvan droegen een clubtruitje. Het was strijden tegen elkaar en niet onderdoen voor je vrienden – best wel productief, zo’n interclub-gebeuren… In het kogelstoten nam Jaron Van der Meiren meteen de leiding met een worp van 6m46. Thore Bossu stootte de gloeiend hete kogel 6m43 ver (PR+0,94), Senne De Rycke 5m91, Wout Holsbeke 5m51 (PR+1,23), Jan Vercruysse 4m74 en Timon Houthooft 4m65.

In de 60m zou Jan revanche nemen voor zijn mindere worp (te wijten aan zijn armblessure opgelopen tijdens onze clubmeeting). Hij rende dat het geen naam had en klokte af op 9”09 (PR-0,17). Jaron finishte in 9”39, Timon in 9”73 (PR-0,22), Wout in 10”00, Thore liep de 60m in 10”33 (PR-0,13) en Senne deed er 10”59 over.

Derde proef, het verspringen en daar bleef Jan nipt onder zijn PR met een sprong van3m95. Jaron – de training nog vers in het geheugen – verhoogde zijn PR met 42 cm en belandde op 3m92 – net niet zover als Jan dus. Wat meteen flinke puntenwinst opleverde en nog altijd de leiderspositie in het klassement. Ook Thore deed het voortreffelijk met 3m39 (PR+12cm), Timon heeft de nieuwe techniek (afstoten aan de balk) nog niet helemaal onder de knie en haalde net de 3m niet. Senne sprong 2m93 ver en Wout had zijn dag niet in het springen. Spannend dus, in de 1000m. Want Jan, tweedejaarspupil, wou voor eerstejaars Jaron eindigen in de vierkamp en Jaron wist dat hij voor Jan de eindmeet van de 1000 moest bereiken wou hij zijn leiderspositie behouden. En dus werd het een bloedstollende strijd: Jaron was niet al te goed gestart en op achtervolgen aangewezen, comfortabel voor Jan, tot de laatste bocht: Jaron zat hem al op de hielen, stak hem voorbij en kon zijn lichte voorsprong aardig behouden. Resultaat: allebei een sterker PR. Jaron liep voor het eerst onder de 3’30”, met name 3’29”14 (PR-11,28) en Jan verscherpte zijn PR met 1,94 en klokte af op 3’30”88. Thore, lange tijd op kop maar dan ingehaald door Jan en Jaron, liep in 3’33”09 over de eindmeet (PR-4,78). Ook Timon liep een aardige 1000m in 3’39”75 (PR-7,26), Wout finishte in 3’46”71 (PR-1,46) en Senne in 4’01”99.

Jaron behaalde bijgevolg de meeste punten in deze vierkamp en mocht – fier als een pauw – met goud naar huis. Voor Jan werd het zilver. Thore eindigde 4e, Timon 6e, Wout 7e en Senne 8e.

Tot slot, de benjamin jongens. 3 van de 10 deelnemers vertegenwoordigden onze club, allemaal tweedejaars. In het hockeywerpen was Jules Vanslambrouck net iets sterker dan Sibrecht Use (resp 23m69 en 23m36). Wout Saelens gooide de bal 17m66 ver. Wout werd 2e in de snelste reeks van de 60m met een tijd van 10”03. Jules liep er 10”27 over en Use 11”11. Derde proef, het hoogspringen, is lang geen evidentie voor zulke kleine jongens. Het was voor deze 3 een vuurdoop en Wout eindigde mooi 2e door over exact 1m te gaan. Jules sprong over 0,95m en Use over de beginhoogte 0,90m. Aardig om weten: 4 van de 10 deelnemers haalden de beginhoogte niet. In de 600m was Jules onze snelste 2’17”89 (PR-1,30). Voor Use en Wout was het een wedstrijddebuut in de lange afstand en ze deden het niet onaardig: resp.  2’24”54 en 2’29”91.

Onze benjamin-boys vielen net buiten de top 3 met Jules als 4e, Wout als 5e en Sibrecht als 6e.

Nu even uitpuffen en afkoelen en dan alle hens aan dek voor de meeting in Ninove: duimen maar dat iedereen daar door de bomen het bos nog ziet… (K.B.)