Jeugdmeeting VITA 05-06-2017: Sterke meisjes, beresterke jongens

Er was er eentje die continu haar naam hoorde roepen… onze Queen of Beernem! Er was terug iemand jarig: Emma De Landsheere mocht de gelukswensen in ontvangst nemen. De meeting werd georganiseerd door VITA uit Ninove. Deze hebben helaas de bedenkelijke reputatie om hopeloos vertraging te creëren en dat was dit jaar niet anders. Toch wel lichtjes beschamend om via de luidspreker te moeten horen dat er onvoldoende startblokken waren voor de 80m en dat er vrijwilligers gevraagd werden bij het verspringen. Als je dan op de koop toe een eivol programma serveert, dan vraag je om vertraging. Voor de masochisten onder ons: er zijn nog een aantal meetings in Ninove deze zomer, oa het PK aflossingen.

Onze ratjes brachten het er bij momenten zeer goed vanaf. Leke Bada (opnieuw 3x), Kobe Moerman (2x), Jan Vercruysse (2x), Jaron Van Der Meiren (2x), Tiemen De Bel, Eva Holsbeke, Oona Van Hulle, Femke D’hauwers, Emma De Landsheere, Sena Tay waren de eremetaalinners van dienst, goed voor 15 medailles. René Clinckspoor kan zich als eerstejaarsminiem goed positioneren in het verspringen en in de sprintnummers. Zoë Dekeyzer bouwt rustig op na een voorjaar vol blessureleed. Jolien Clopterop blijft de ereplaatsen aan elkaar rijgen. Ik vergeet gegarandeerd nog tal van lichtpunten. Mijn excuses hiervoor. De voorbije weken konden onze ratjes hun seizoen goed inzetten en/of hun prestaties van het vorige seizoen snel gevoelig verbeteren. Het is dan ook logisch dat hier een rem op zit naarmate het seizoen vordert. Er waren een bescheidener aantal PR’s dit weekend, maar sommigen deden er een serieuze lap bij. We vermelden ze dan ook met plezier hieronder. Er stond bovendien een vrij strakke zuidwestenwind en dat levert op een zuidzuidoost gerichte piste uiteraard geen toptijden op.

UITSLAGEN

Laten we eens gek doen en met de jongens beginnen.

DE JONGENS:

Een meeting in Ninove, dat is altijd weer spannend. Niet in de eerste plaats omwille van de prestaties, wel omwille van de organisatie en het verloop van de wedstrijd. En, toegegeven, we waren al meteen aangenaam verrast toen we op het terrein kwamen: een rijzige tribune is op het gras naast de piste neergezet en na de zomer wordt de cafetaria onder handen genomen.

Niet al te veel jongens vonden de weg naar atletiekclub Vita- de wind daarentegen was wel van de partij: het was ferm tegenwind in de spurt en het zal dan ook geen toeval zijn dat nauwelijks een PR sneuvelde in de loopnummers. In de kampnummers daarentegen slaagden sommigen er wel in sterker voor de dag te komen en onze jongens konden ook 10 medailles meenemen naar huis, de benjamins 5 en de pupillen dus ook.

En het verloop van de middag? Tja, het was hier en daar op eieren lopen – kaartjes die spoorloos bleken, loopnummers die tot een half uur vertraging opliepen (met als gevolg atleetjes die van hot naar her moesten rennen en het noorden kwijt waren), namen van benjamins en pupillen die in de officiële uitslag verwisseld werden, podia die eindeloos uitbleven… Maar de jury bleef geduldig en lief en misschien liep het daardoor alleen al niet helemààl in het honderd. We hebben hier al erger meegemaakt.

Onze miniemen jongens waren met 8. Hoogspringen lieten ze dit keer links liggen, Robbe Verstraete bvb concentreerde zich op de werpnummers en deed het met 6m91 verre van onaardig in het kogelstoten. Ilian Van der Meiren verbeterde zijn PR op dit nummer met 0,25 en gooide de kogel 5m70 ver. Bijna net zo goed deed Arnaud Dargent het met 5m61 en Elias Van Meerssches debuut met een kogel van 3kg leverde 4m43 op. Een mooi nieuw PR van Sander De Pauw in het speerwerpen: 16m06, 1m80 verder dan zijn vorige beste. Mauro De Keyser was onze sterkste speerwerper met 26m31. Robbe realiseerde 25m26, Quinten Braem was bijna net zo sterk als in Beernem met 19m28 en voor Arnaud werd het 15m47. René Clinckspoor versterkte zijn PR in het verspringen met 7 cm en werd met 4m33 mooi 5e op 34 deelnemers. Ilian sprong 5 cm verder, tot 3m58, en Elias 4 cm, tot 3m26. Arnaud liet 3m22 opmeten en Sander 2m85. De loopnummers dan. Enkel Quinten en Robbe waagden zich aan de 80mH en Quinten vond dat hij het heel slecht gedaan had. Nou ja, 17”46 was toch nog net iets sneller dan Robbe (17”84). Bij de 80m speelde de wind flink op zodat geen van onze jongens super-tijden lieten neerzetten. Elias was de snelste in 12”18, gevolgd door René in 12”37, Ilian in 12”76 en Arnaud in 13”55. Ook op de 150m liet Elias de sterkste tijd van alle Ratjes noteren: 22”83. Quinten en Robbe finishten allebei in 23”45 (weliswaar in een andere reeks), Ilian deed er 23”79 over en René 23”94. Twee van de 22 deelnemers bij de 1000m droegen een clubtruitje, met name Mauro en Sander. Mauro eindigde mooi in het midden met 3’35”77 en Sander liet 4’13”59 optekenen.

De benjamins rijfden 5 medailles binnen en daar zorgden maar 2 jongens voor: Olaleke Bada en Kobe Moerman. Leke sprong zich naar goud met 3m53 en Kobe Moerman belandde 13cm verder dan zijn personal best in de zandbak, goed voor 3m32, een bronzen medaille én een superfiere kleine broer die het goede nieuws her en der vrolijk verkondigde. Sander Vanden Herrewegen raakte 2m59 ver. In het kogelstoten kwam Kobe nog sterker voor de dag door bijna 2m(!) verder te gooien dan vorig jaar en met 6m80 veroverde hij goud. Sander raakte ook 39cm verder dan zijn PR (5m70) en Floris Van Hulle deed het als eerstejaars lang niet onaardig met 5m28. Op de 60m liep Leke zich naar zilver in 9”73. Kobe finishte in 10”57, Floris in 11”32 en Sander in 11”83. Bijna behaalde Leke een 2e zilveren medaille, in de 600m, maar de winnaar van de 2e reeks was net een tikkeltje sneller (0,06) –wat jammer dat die 2 niet in dezelfde race zaten!- en dus werd het zeer verdienstelijk brons met 2’07”68. Sander klokte af in 2’29”73 en Floris hoorde papa zo hard brullen van op de tribune dat hij een ferme spurt inzette en de eindmeet haalde in 2’33”30.

Het eerste nummer van de middag bij de pupillen, het hoogspringen, was al meteen spannend: 5 Ratjes deden mee en 2 van hen belandden op het podium. Tiemen De Bel: voetballer in hart en nieren, maar ja, wat doe je als het seizoen stil ligt… een beetje bijklussen in de atletiek, misschien? En jawel, Tiemen heeft het springen in zich, al vond papa Nico dat hij niet zijn sterkste dag had. Nochtans, met 1m26 verbeterde hij zijn PR met 11 cm én won hij de bronzen plak. De zilveren medaille was voor Jaron Van der Meiren die bij zijn 1e poging al over 1m26 raakte. Jan Vercruysse maakte zijn wedstrijddebuut in dit nummer en raakte al meteen vlotjes over 1m20. Knap! Josse Martin sprong 3cm hoger dan de vorige keer maar moest met 1m23 genoegen nemen om toch nog te kunnen meedoen aan het hockeywerpen. En ook Timon Houthooft was tevreden: hij sprong over 1m05, 4 cm hoger dan vorig seizoen. 15 jongens gingen met de hockeybal aan de slag en Josse gooide hem 31m80 ver, goed voor een 6e plaats maar daar was hij toch niet helemaal gelukkig mee… Lukas De Pauw werd 8e met 28m80 en Arne Bruynooghe verpulverde zijn PR door maar liefst 6m92 verder te gooien dan hij gewend is, goed voor 28m48. Bij het verspringen slaagde Jan er voor het eerst sinds enige tijd weer in om meer dan 4m ver in de zandbak te belanden, met name op 4m20 (PR +0,18) en dat leverde goud op. Jaron werd 7e op 34 deelnemers met 3m79, Remi 14e met 3m62 (PR+0,39), Timon sprong 3m37 ver (PR+0,20) en Lukas 2m85. Bij de 60m zat het Jan iets minder mee: hij werd 3e in de 1e reeks, maar de 1e van de 2e reeks bleek 0,05 sneller dan hem en dus viel hij net buiten de top 3 met 9”44. Jaron klokte af op 9”72, Timon op 10”25, Tiemen op 10”36 en Remi op 10”78. Bij de 1000m waren er 25 deelnemers verspreid over 2 reeksen. Reeks 1 leek wel een RCG-groepstraining, want na enige tijd vormde er zich een kopgroepje met Arne, Jan en Jaron en aangevoerd door Remi. Remi vocht als een leeuw maar betaalde daar misschien wel een prijs voor want net voor de laatste rechte lijn ging Jan over hem heen, gevolgd door Jaron en tot slot ook Arne die –het moet gezegd- als enige Ratje zijn PR op een loopnummer wist te verbeteren en niet eens een klein beetje: 10” sneller dan gewoonlijk liep hij deze race, wat een chrono opleverde van 3’34”03, en dat is 0,34 sneller dan Remi. Jan won de reeks maar kreeg uiteindelijk zilver (het goud was voor de winnaar van de 2e reeks) met een tijd van 3’33”15. Jaron verwierf brons met 3’33”72. En Lukas finishte in 4’10”42. En die podia? Tja, die lieten maar op zich wachten. Toen het al na half 7 was, verscheen Jaron plots met zijn bronzen plak rond zijn nek. ‘Ik ben ze gewoon gaan halen bij die meneer met de microfoon. Er staan 3 dozen met medailles naast hem.’  Tja, Ratjes durven soms ook wel eens hun stoute schoenen aantrekken… (K.B.)

DE MEISJES:

De 60m horden pupillen meisjes en aan de start: Marlies Heggerick, Lotte Braem, Mano Inghelbrecht en Jolien Clopterop, oftewel exact dezelfde 4 meisjes als op de eigen meeting in Gentbrugge. Er vielen geen PR’s te noteren.

De 60m horden miniemen meisjes en wie kwam opdagen? France Vande Cavey, Camille Ritière en Maxime Dargent. Ook hier werden geen PR’s gelopen. De wind, remember!

Een eerste hoogtepunt viel te noteren bij het kogelstoten miniemen meisjes. Sena stootte een PR van 12m83 en won hiermee afgetekend de competitie. Naomi deed er eveneens een schelleke bij: 6m80 (PR +80cm alstublieft). Febe De Wolf dropte de kogel 6m19 ver (PR +40cm). Femke D’hauwers lukte met haar stoot van 5m70 ook een PR (+31cm). Een uitstekende beurt dus voor onze meiden daar in de hoek.

Saar Dombrecht was de enige ambassadrice bij het hockeybalwerpen benjamin meisjes. Ze haalde net geen 10m. Maar het hockeybalwerpen is een beetje zoals kwantumchemie. Probeer maar eens te bewijzen waar het elektron zich precies bevindt. Saar gooide dus – binnen de foutemarge van de meting – wel degelijk 10 meter!

Vier reeksen 60m benjamins meisjes en aan de start in reeks 1 zagen we Eva Holsbeke. Eva liep als 7e voorbij de finish en in de andere reeksen lukte niemand een snellere tijd, dus Eva zat zeker op haar plaats in de “snelste” reeks. Haar chrono: 10.43, quasi dezelfde tijd als in Beernem vorige week. Dus Eva sprint zeer constant. Saar Dombrecht kwam aan de start in reeks 4; haar tijd: 12.25.

Zes reeksen 60m pupillen meisjes en Mano Inghelbrecht mocht aan de bak in reeks 2. De op papier snelste van de onze klokte af in 10.07. Marlies Heggerick evenaarde haar PR (10.24) en boekte zo al 0.24s winst t.o.v. 2 weken geleden. Marthe Verheecke liet 10.38 optekenen. Jente De Wolf snelde naar 10.93 en Nore Geerinck zette een eerste referentie neer met haar 11.03.

Vijf reeksen 80m miniemen meisjes en ook hier zal de wind meegespeeld hebben, of moet ik zeggen: tegengespeeld. Femke D’hauwers bleef in reeks 2 met 12.47 ruim boven haar PR. Hetzelfde kan gezegd worden van Hanne Van Hulle (12.89). In reeks 4 kwamen 4 ratjes aan de start. Marion Van Hulle (13.38), Febe De Wolf (13.68), Emma Van Herreweghe (14.24) en Laure Van Herreweghe (15.32). Deze laatste was zo verbauwereerd door de niet afgestrafte valse start van haar buurvrouw, dat ze – uit protest – nog een seconde bleef staan. In reeks 5 kwam Naomi Sakwe nog toe aan een mooie 11.93. Geen PR’s trouwens voor onze oudste meiden.

Bij het kogelstoten pupillen meisjes geen uitschieters. De resultaten en de ranking van onze 4 meiden vinden jullie hieronder. Jolien kon met haar stoot van 5m78 6e worden.

6                  Clopterop Jolien                            5.78m

7                  Dekeyzer Zoë                                 5.58m

10                Foullane Lina                                  4.49m

12                Moerman Lise                                3.67m

Kleine opflakkering bij het verspringen miniemen meisjes. Een subtiele verbetering van haar PR met 3cm (4m30) leverde Oona Van Hulle een 2e plaats op. Voorts werd deze competitie gekenmerkt door pure chaos want de dames moesten tegelijk hun 80m afleggen… Heel veel KRCG ladies: 12 deernes in totaal. Hun resultaten vinden jullie hieronder. Sena, Marion, Hanne C, Emma DL, Naomi sprongen minstens 10 cm verder dan voorheen. Emma VH deed er maar liefst 40 cm bij, of hoe een pluimpje meegesleurd wordt door de wind?

2                  Van Hulle Oona                             4.30m

6                  Tay Sena                                           4.16m

11                Van Hulle Marion                          3.93m

14                Vande Cavey France                    3.82m

16                Coomans Hanne                            3.81m

17                De Landsheere Emma                  3.81m

19                Sakwe Naomi                                 3.75m

20                Ritière Camille                                3.73m

22                Van Hulle Hanne                           3.67m

25                Van Herreweghe Emma             3.56m

28                Dargent Maxime                           3.39m

31                Dombrecht Sien                            3.27m

Bij het verspringen benjamins meisjes mochten we ook aanschuiven aan het podium. Eva Holsbeke lukte een mooie 3m09 (1 cm minder ver dan vorige week – hoe zat dat alweer met die kwantumchemie?) en werd hiermee 3e. Saar Dombrecht gooide zichzelf 2m69 ver in het zand, een mooie verbetering voor de jongste van het geslacht Dombrecht.

De 150m miniemen meisjes werd gedomineerd door de talrijk opgekomen Waalse atletes. Oona Van Hulle lukte met haar 21.60 de 4e tijd in reeks 1 en de 5e plaats algemeen. France Vande Cavey klokte af op 22.75. De tijden van de andere meiden staan hieronder. Sien knaagde als enige iets van haar PR af en Maxime liep de 150m voor het eerst.

Tay Sena                                         23.01

Coomans Hanne                           23.33

Sakwe Naomi                                23.34

De Landsheere Emma                 23.95

Dargent Maxime                           24.34

De Wolf Febe                                 24.74

Dombrecht Sien                            25.60

Ik blijf genieten van de mooie stijl van Emma Van Herreweghe bij het hoogspringen miniemen meisjes. Akkoord, in een competitie waar sommigen nog in schaar over de 1m20 springen, moet Emma zich voorlopig geen illusies maken, maar de techniek is er. Nu nog een paar schoppen onder haar gat, wat beenlengte erbij, oefenen om het krijtje zo hoog mogelijk tegen de muur af te tekenen en ze komt er wel. Camille Ritière was tevredener met haar hoog dan met haar ver (1m30) en Laure Van Herreweghe moest de competitie helaas iets vroeger afsluiten (1m10). Drie deelnames en drie PR’s. Precies wat thermiek daar op de piste…

Het hockeybalwerpen pupillen meisjes nu en in tegenstelling tot het kogelstoten konden onze pupillen hun prestaties van de voorbije weken wel gevoelig verbeteren. Jolien en Zoë gooiden respectievelijk ongeveer 10m en 8m verder, maar het was uiteindelijk Lotte die het verst gooide voor onze club, en dat resulteerde in een mooie 6e plaats op 33 deelnemers.

6                 Braem Lotte                                   27.44m

8                 Clopterop Jolien                           25.28m

9                  Verheecken Marthe                    24.21m

11                Dekeyzer Zoë                                 23.20m

17                Foullane Lina                                 18.47m

24                De Wolf Jente                                15.38m

Het werd opnieuw een spannende competitie speerwerpen miniemen meisjes. Emma DL legde met haar prestatie beslag op plek 3. Maxime lukte als enige een PR en mag zich dus de Princess of Beernem noemen.

3                  De Landsheere Emma                 22.27m

5                  Van Hulle Marion                         19.38m

12                Coomans Hanne                            14.82m

13                Dombrecht Sien                            14.38m

17                Van Hulle Oona                             11.38m

19                Dargent Maxime                           10.66m

20                Van Herreweghe Emma             9.92m

Klein vreugdedansje van Jente De Wolf bij het verspringen pupillen meisjes. En terecht, want Jente sprong maar liefst 32cm verder dan haar vorige PR. Ook Marlies deed er 27cm bij. Nore en Lise sprongen voor het eerst. Zoë behaalde met haar 3m63 een mooie 6e plaats.

6                  Dekeyzer Zoë                                 3.63m

15                Inghelbrecht Mano                      3.25m

18                Heggerick Marlies                         2.91m

19                Braem Lotte                                    2.88m

21                De Wolf Jente                                2.84m

25                Geerinck Nore                               2.78m

29                Moerman Lise                                2.64m

Vanop de nieuwe tribune was ik aandachtig toeschouwer van de afstandsnummers. Het vet was een beetje van de soep voor Eva Holsbeke bij de 600m benjamins meisjes. Goed mee van bij de start als 3e maar na 300m begon het motortje te sputteren. Eva eindigde als 7e met een tijd van 2’17.93. Ruth Van Steendam snelde in reeks 2 naar een chrono van 2’23.54.

Geen toptijden evenmin bij de 1000m pupillen meisjes. Geen ratjes in reeks 1, wel Jolien Clopterop in reeks 2 met een chrono van 3’57.81, Mano Inghelbrecht met een tijd van 4’12.39 en Lize De Wilde met 4’24.80.

Afsluiten doe ik met de laatste medaille van de dag, en dit op de 1000m miniemen meisjes. Femke D’hauwers liep een ganse wedstrijd attent vooraan en wachtte geduldig haar moment af om toe te slaan. Met nog dik 100m te gaan sprintte Femke weg van haar belagers en won ze in een tijd van 3’23.04. Hanne Van Hulle liep met haar 3’37.71 voor de 2e maal in dik een week onder de 3’40. Laure Van Herreweghe kwam aan na 3’55.07 en dat is zondermeer een tijd op haar niveau.

Deden de meiden het goed? Vijf medailles is een mooie oogst, al grossierden we niet in PR’s. Voor een aantal atleten was dit de 4e meeting op evenveel weekends. Volgend weekend mag er eens gerust worden. Daarna komen de immer leuke aflossingen van Lokeren, en vlak voor de vakantie… het PK. (M.V.H.)