PK Jeugd Oudenaarde 24-06-2017: RCG is in the house!!

Oudenaarde 3

Marion en Floris Van Hulle

Onze KRCG jeugd sloot dit weekend het voorseizoen af in Oudenaarde op het PK. Met 9 medailles mogen we best tevreden zijn, al zat er voor sommige medaillewinnaars zelfs nog meer in, en daarbij denk ik in eerste instantie aan de reactiesnelheid van Jan V op de 60m sprint bij de pupillen jongens. Sommige van onze atleetjes slaagden er in een mooi PR te lopen, wat niet altijd evident is op een kampioenschap. Onze jeugdatleetjes hadden er zin in. De neuzen stonden in de goeie richting en er werd strijd geleverd op alle niveaus. Het is het PK jongens en meisjes en dan kan je maar beter je stinkende best doen! Sommige atleetjes werden geconfronteerd met onverwacht verlies en zullen hier ongetwijfeld uit leren. Ook dat is atletiek. Het werd een mooie dag, gezellig toekijkend vanop de tribune.

DE MEISJES:

Vier benjamins meisjes, acht pupillen meisjes en zestien miniemen meisjes vonden de ingang van het sportpark in Oudenaarde. Onze talrijk opgedaagde miniemen zorgden voor 4 medailles, netjes verdeeld tussen de afstandsloopsters Oona VH en Femke D’h enerzijds en Sena T anderzijds. Bij elkaar opgeteld hebben Oona en Femke ongeveer dezelfde schoenmaat als Sena trouwens. Een vijfde medaille kwam er uit de arm van Lore VH bij de benjamins meisjes.

BENJAMINS MEISJES:

Eva H liep in de 60m sprint naar een 10.69. Saar D sprintte naar 12.20. Geen PRs voor onze jongsten.

Nora DB werd luid aangemoedigd door haar Gentste supportersclan tijdens de 600m. Haar tijd: 2:32.34.

Een PR voor Nora bij het hockeybalwerpen: Nora gooide 15m14, bijna een meter verder dan haar vorige personal best. Onze vereniging mocht juichen want de overwining werd behaald door Lore VH. Het werd een nipte overwinning, maar met een worp van 23m57 kom je hoe dan ook ver in deze competitie. Proficiat Lore! Lore kwam eveneens in actie bij het kogelstoten. Het werd opnieuw een spannende competitie. Lore stootte haar 1000g wegende kogel 6m18 ver, maar liefst 57cm verder dan haar vorige beste. Zal ik eens hoogspringen moet Eva H gedacht hebben. Veelzijdigheid troef bij Eva. Eva overleefde de aanvangshoogte van 85cm en vond het toen welletjes.

PUPILLEN MEISJES:

Zoë D begon haar dag met een 3m56 bij het verspringen en een hieraan gekoppelde 8e plaats. Mano I sprong naar 3m38 (12e). Lotte B lukte een sprong net voorbij de 3m (3m05 en een 17e plaats), net voor Nore G (PR: 2m91). Lise M sprong 2m42 ver en werd hiermee 23e. Lotte B gooide 24m33 en eindigde met deze worp 9e in de rangschikking van het hockeybalwerpen. Van alle eerstejaarspupillen werd ze 4e. Lotte heeft al veel progressie gemaakt op deze discipline het voorbije jaar. Flore L gooide haar bal 14m63 ver (PR), net iets verder dan Jente DW (14m34). Nore G moest tevreden zijn met 7m94. Jolien C kwam in actie op het hoogspringen. Met een hoogte van 1m20 behaalde Jolien een zeer knappe 6e plaats.

Zoë D demonstreerde eveneens haar snelle benen met een 9.81 in de 60m sprint. 7 reeksen waren er en daarom was deze tijd helaas niet goed genoeg voor een finaleplaats. Mano I dook nog net onder de 10s en dat kan je heel nipt interpreteren (9.99). Flore L finishte in 10.57. Geen PRs bij onze dames.

Ik ben eens goed gaan rechtstaan voor het brommerke (allez Daxke) Jente DW. Jente liep samen met Jolien C de eerste reeks van de 1000m. Jente vertrok als 3e laatste (op 18 loopsters) en bleef de ganse wedstrijd maar opschuiven – tot zelfs 3e positie – om finaal te stranden op de 4e plaats in een nieuwe besttijd van 3:50.54, ofwel bijna 4s sneller dan haar vorige recordtijd. Terwijl ik dit neerpen is haar papa bezig met zijn midzomernachtrun. Ik ben benieuwd of de granaatappelpitten van Jente een effect hebben gehad op zijn prestatie. Ook Jolien schoof mee met Jente en eindigde als 7e in een tijd van 3:55.28. Mooie race van beide dames.

MINIEMEN MEISJES:

Vier reeksen 60m horden. Lopend in reeks 2 werd France VC 10e in de algemene rangschikking in een tijd van 11.30, goed voor de 4e tijd van alle eerstejaars. Emma VH liep 12.24 in reeks 3. Laura S snelde naar 12.05 in reeks 4, wat een mooie verbetering is van haar PR. Eveneens 4 reeksen 150m. France VC won haar reeks (de 2e) met een PR tijd van 21.71. Hiermee werd ze 3e van alle eerstejaarsminiemen. Het wordt stilletjes aan duidelijk waar France zich volgend jaar op gaat focussen. In dezelfde reeks liepen Hanne C naar 22.31 (PR) en Lore B naar 22.43 (eveneens PR). De winnares dook netjes onder de 20s. Chapeau! Ook de 80m sprint werd afgewerkt in 4 reeksen. Lotte L liep tijdens de reeksen 11.83, goed voor een finaleplaats met een 6e plaats van alle deelneemsters. Naomi S snelde naar 12.11 en Camille R naar 12.08. Knap van Lotte dat ze haar chrono in de finale kon verbeteren met een nieuwe besttijd van 11.78 (PR). Hiermee werd ze opnieuw 6e. Schön, Lotte!

Dan naar Sena T, onze rots in de branding. Sena stelde geenszins teleur, niet bij het discuswerpen, noch bij het kogelstoten. Sena verbeterde tot 2x toe haar PR en wierp haar schijf finaal 33m17 (PR) ver. Voor het eerst vloog het ding voorbij de 30m lijn. Ze stootte eveneens haar kogel 12m70 ver. Met deze prestaties won Sena twee maal afgetekend de competitie. Ik heb al vaak het woord “afgetekend” gebruikt wanneer het over Sena gaat. Dit mag zeker niet evident gaan klinken. In tegendeel: tonnen respect zijn hier op zijn plaats. Bovendien gooit en stoot Sena als een kampioene, maar zweeft ze zelf niet. Proficiat meid! Febe DW stootte haar kogel 6m39 (PR) en Evy C lukte een moedige 4m54 (ook PR). Emma DL had volgens haar mama opnieuw last van “kampioenschapskoorts”. Waar het anders zo vlot verloopt voor Emma, zowel bij het speerwerpen als bij het discuswerpen, kon ze niet tevreden zijn met haar 6e plaats bij het discuswerpen (17m40), noch met haar 9e plaats (21m25) bij het speerwerpen. Kop op Emma. Je bent eerstejaars miniem en dit seizoen is er in eerste instantie eentje om te leren. Het probleem zit vooralsnog tussen de oren, en niet in de spieren. Dat is het goeie nieuws. Wel een PR voor Marion VH met 22m66 en een hieraan gekoppelde knappe 6e plaats. Marion heeft het ganse seizoen totnogtoe vrij constant gegooid rond die 20m. Hanne C gooide haar speer 16m42 ver tijdens deze competitie. Emma VH mag 5cm bij haar vorige personal best tellen en maakt de progressie die merkbaar voortvloeit uit de specialisatietraining. Ik heb het voor alle duidelijkheid over het hoogspringen. Emma stelde niet teleur met haar 1m25. Ook Camille R ging over de 1m25. Maar er waren er nog twee die hoger sprongen: Marion VH en Naomi S gingen mee tot 1m30. Voor beide dames betekende dit een PR. Marion presteerde dus opnieuw zoals van haar verwacht werd. En ook Naomi komt stilletjes aan terug op speed. Naomi werd 9e in de algemene rangschikking en werd 3e eerstejaars. Marion werd 11e want ze had iets meer pogingen nodig gehad onderweg. Laatste kampnummer van de dag was het verspringen. Oona VH belandde 1cm verder dan haar vorige PR en wordt in alle stilte (stilte staat nochtans niet in haar karakterwoordenboek) de Sergei Boebka van het verspringen: kleine onopvallende stapjes verder. Oona sprong 4m31 ver en moest maar net naast het podium gaan staan. Lore B lukte net geen 4m (3m95) en Hanne VH hield het bij 3m65.

Oudenaarde 2

Febe DW en Hanne VH in actie tijdens hun 1000m

De 1000m met vooreerst een ferm PR voor Febe DW in reeks 1. Febe hield gelijke tred met Hanne VH, en beiden hielden het tempo onderling hoog genoeg. Febe finishte in 3:37.42, Hanne in 3:35.18. Mooie onderlinge strijd van deze hartsvriendinnen. Laure VH liep een zeer knappe race met een nieuw PR van 3:51.74. Mama en papa hebben iets gemist! Iets meer drama bij de snelste miniemen, voornamelijk na de race dan. Oona VH liep meteen naar de kop, samen met één van de zusjes Kluskens. Al snel waren de twee riebedebie. In de laatste bocht moest Oona lichtjes lossen en had ze geen antwoord meer op de eindsprint van Jana K. Oona finishte 2e in 3:11.79. Achteraf bleek ze de laatste 100m niet meer goed te kunnen inademen. Helaas bestaat er niet zoiets als een wedstrijd 100m adem inhouden; anders was er goud. Een klein déjà-vu gevoel ten huize Van Hulle.  Een plastiek zakje deed dienst als EHBO en 10 minuten later stond Oona terug recht. Femke D’h kon zich in de laatste 200m wel losrukken van haar tegenstanders uit Lebbeke. Ze kwam nog vrij dicht bij Oona en mocht met een PR van 3:13.63 mee op het podium als 3e. De Orval zal rijkelijk vloeien over gans Sint-Lievens-Houtem. Het is daar kermis trouwens dit weekend. Nog wat drama? Voor we het goed en wel beseften was de podiumceremonie voorbij, zonder onze twee kabouters erbij. Niet met ons hé, moet Jo gedacht hebben. Onderhandelen met de organisatie verliep zoals de Belgische formatiegesprekken van weleer: vruchteloos. Daarom dan maar zelf het trio samengeroepen om een remake te maken. Mits wat gefotoshop krijgen we Femke zelfs terug aan het lachen. En wat Oona betreft: het EKG en de inspanningstest van de voorbije maand hebben nooit iets zorgwekkends aan het licht gebracht, dus ook hier zit het tussen de oren (nochtans daar horen een neus en een mond te zitten, niet?). We gaan onze dochter eens leren correct ademen. Of ze moet gaan vissen of schaken…

Met dit PK zit het voorseizoen erop dames en heren. Tijd om de valiezen te pakken en eens een aantal weken niet aan atletiek te denken. Stuur jullie vakantiekaartje naar de redactie en maak kans op een gratis startticket voor de oefencross in Beernem! (M.V.H.)

 

DE JONGENS: Veel sterker en veel… wijzer

Geen hittegolf meer, gelukkig maar, enkele verdwaalde regendruppels en een verfrissende wind: ideaal loopweer en dus kwamen 25 RCG-jongens naar het PK in Oudenaarde. De ene al met hogere ambities dan de andere, de ene al met meer stress dan de andere. Vier medailles en 1 Leeuwtje konden we mee naar huis nemen en maar liefst 15 PR’s zijn gesneuveld. Onze Ratjes waren gedreven en gretig. En ze hebben véél bijgeleerd…

De miniemen jongens begonnen er al om 9u30 aan met het hoogspringen. Robbe Verstraete en Ilian Van der Meiren zouden proberen illustreren dat ze best over 1m35 kunnen. Het inspringen verliep vlotjes maar eens de wedstrijd gestart, sloegen de zenuwen toe. En -op aanraden van de trainer- 1m25 als beginhoogte nemen is niet evident als hoogspringen nog niet je 2e natuur is en je beseft dat je op een PK bezig bent. Stress dus, en die werd Ilian fataal. Eerste les geleerd: ken jezelf en doe gewoon je ding. Ook Robbe slaagde er niet in sterker voor de dag te komen dan anders, meer dan 1m30 was niet haalbaar. Bij het speerwerpen kon Robbe enigszins revanche nemen: hij gooide zijn speer 24m37 ver en werd, als eerstejaars, mooi 9e op 22 deelnemers. Mauro De Keyser had een mindere dag, leek het wel, want zijn speer belandde een dikke 6m minder ver in het gras dan gewoonlijk (22m40). Quinten Braem realiseerde een worp van 19m90 en Sander De Pauw gooide het tuig 15m80 ver. Ilians moment van revanche moest en zou de 1000m worden. Goed gestart in de snelste reeks, wat geduw-gedrum-en-getrek moeten ondergaan, en dan je ding doen: standhouden en een ferme eindspurt leveren. Het legde hem geen windeieren: zijn PR werd 3”92 scherper gesteld op 3’18”12. Goed voor een 13e plaats op 35 deelnemers. Niet onaardig als eerstejaars. Op naar een nog snellere 1000… Ook Merlijn De Pauw startte knap, moest dan wat gas teruggeven maar liep 4”21 sneller dan voordien (3’54”08). René Clinckspoor wist zijn PR op de 80mH scherper te stellen op 16”95 (-0,21) en Dries Hemelsoet deed er nog een beetje meer af met 17”03 (-0,48). Dries startte ook in de 150m: hij haalde de finish in 22”54, Rune Bossu had er 23”66 voor nodig. In het verspringen was René (eerstejaars) het sterkste Ratje met 4m25. Goed voor een 9e plaats op 22 deelnemers. Quinten sprong 7cm verder dan zijn PR en belandde op 3m62 in de zandbak, voor Merlijn was dat 3m13. Mauro nam dan weer revanche in het discuswerpen, hij gooide de schijf 3m82 verder dan tot nu toe en werd 13e met 18m67. Rune liet 15m82 opmeten.

Het enige Leeuwtje dat we konden meenemen naar Gent werd met glans veroverd door Remi Van Hulle in het kogelstoten bij de pupillen jongens. Remi blies met gemak de geduchte tegenstanders naar huis met een worp van maar liefst 10m40, 29 cm verder dan zijn PR. Remi staat daarmee op de 4e plaats in de rangschikking van alle Belgische pupillen in dit nummer! Zou hij er nu nog altijd aan denken om atletiek te ruilen voor basket? Eerstejaars Lukas De Pauw gooide de kogel 20cm verder dan zijn PR, goed voor 6m46. Ook in het discuswerpen ging het Remi voor de wind: met een worp van 21m09 haalde hij de zilveren plak binnen. Wout Holsbeke verbeterde zijn PR in dit nummer met 44cm en liet 14m03 optekenen. Ook de 60m werden spannend: Jan Vercruysse had zijn reeks gewonnen met 9”03 (PR -0,06), maar zou dat snel genoeg zijn voor de finale…? Liepen ook mee in de korte spurt: Jonas Verschuere (9”28), Josse Martin (9”43), Daryl Owusu (10”61) en Pepijn De Pauw (11”02). En jawel… Jan mocht naar de finale van de 60m. Er volgde eerst een valse start, dan de echte start met een Jan die niet al te vinnig uit de startblokken geraakte. Maar de gretigheid om te winnen was er en Jan kon langzaam de kloof dichten, tot op 2h van de 2e loper: goed voor brons en alweer een nieuw PR (het 2e die dag!): 8”85 (-0,24). Jan staat daarmee op de 18e plaats in de Belgische ranglijst. Knappe prestatie! Grote verrassing bij de 60mH was Jonas Verschuere. Deze eerstejaarspupil deed niet alleen 65h af van zijn PR (nu 11”25), maar eindigde bovendien op 1h! van de bronzen plak. Jonas dolgelukkig want hij was zonder verwachtingen naar Oudenaarde gekomen, maar papa vond 1h toch maar weinig… Samuel Van De Walle legde het hordenparcours in 13”78 af en Daryl Owusu in 13”97 (-0,12). 2 pupillen deden mee aan de 1000m: Arne Bruynooghe (3’37”19) en Wout Holsbeke (3’50”76). In het hoogspringen werden onze kleuren verdedigd door Jaron Van der Meiren en Josse Martin, beide eerstejaars en jawel, ze wisten zich goed te handhaven: Josse eindigde 13e op 24 deelnemers met een sprong van 1m20 en Jaron wipte over 1m25, goed voor plaats 10. Met dank aan de mentale coaching door vriend Jan en net-niet-kangoeroe Daan Moerman (broer van benjamin Kobe) die het ‘brugje maken tussen de sprongen door’ aardig probeerde na te bootsen… In het verspringen wipte Jan Vercruysse knap over de 4m maar zou de meting wel correct verlopen zijn? Een vraag die we meerdere keren hoorden die middag… Met 4m06 werd Jan 4e op 38 deelnemers. Jaron werd 9e met 3m92. Arne liet 3m38 opmeten, Thore 3m17 en Samuel 3m16. Bij het hockeybalwerpen was Pepijn De Pauw het enige Ratje, hij gooide de bal 16m20 ver.

Jan V

Jan V bij de start van de finale van de 60m sprint

Tot slot, de benjamins jongens: met 5 waren ze en eentje had alvast een torenhoge ambitie: 2 Leeuwtjes veroveren –zou Leke slagen in zijn plan?

Laten we beginnen met het hockeybal: 2 eerstejaars in de running en Sander Vanden Herrewegen was het meest succesvol met een worp van 19m47. Floris Van Hulle gooide bijna even ver: 19m36 (+1,49). Kobe Moerman kwam in de voormiddag supporteren voor zijn oudere zus en in de namiddag stortte hij zich op het kogelstoten: tevreden was hij niet met zijn worp van 5m66, maar zijn verspringen zou beter zijn… . Floris gooide de kogel 5m55 ver en Sander 5m09. En jawel, Kobe kan voorspellen: hij werd 8e van de 25 deelnemers in het verspringen met 3m38 (+0,06). Cas Cornelis sprong 3m30 ((+0,39) en Leke Bada belandde op 3m70 in de zandbak -7 cm te weinig voor een Leeuwtje, maar wel goed voor brons. De 60m dan: die had Leke de voorbije meetings alleen maar gewonnen en dus was het zelfvertrouwen groot… te groot misschien? Want Leke werd 2e in zijn reeks met 9”63 en de ontgoocheling was groot. Zo groot dat zelfs een finaleplaats geen troost kon bieden… En in die finale liep hij de 60m in 9”72, goed voor een 5e plaats. Alweer geen Leeuwtje dus. De vertwijfeling sloeg toe: Zou hij stoppen met atletiek? … Tja, de lessen van een PK kunnen hard zijn. (K.B.)

UITSLAGEN

FOTO’s