BK dag 2: 3x Goud en 3x Zilver !

Op de finaledag van het BK alle categorieën pakten we 3x goud en 3x zilver, netjes verdeeld over de werpers die voor het hoogste trapje zorgden, de lopers stonden slechts één trapje lager op het podium.

Na de druilige eerste dag in Brussel begon de tweede dag al niet veel beter en nog voor de opklaringen de hoofdstad bereikt hadden mochten de hamerslingeraars al aan het werk. De mannen kregen voorrang op de vrouwen en Remi Malengreaux was precies van plan er korte metten mee te maken want hij opende meteen goed bij zijn eerste beurt. (55m63) Het zou echter niet genoeg zijn voor de overwinning, dus stak Remi bij beurt 4 en 5 maar een tandje bij en kwam uiteindelijk uit op een beste worp van 58m03, wat wel voldoende was voor het goud!
Beter starten kan men niet op een kampioenschap en dus dacht Jolien Boumkwo…ik zal Remi zijn voorbeeld maar volgen. Jolien opende bij de dames echter met twee nullen maar zetten dan gelukkig orde op zaken. Slingerde het tuig in beurt 5 dan ook naar een winnende worp van 63m75 en als ik me niet vergis is dat meteen ook een SB voor Jolien. Goud nr 2 was binnen, de dag nog jong en de opklaringen kwamen in zicht.

Het namiddagprogramma opent traditioneel met de 400mH en zodoende mochten we al meteen opnieuw uitkijken naar de medaillekansen van Dylan Owusu, die zich goed 24u eerder met de snelste chrono had geplaatst voor de finale. Startte als een speer, maar moest al meteen corrigeren na de eerste horde. Het werd een behoorlijk grote correctie want de tegenstand leek over Dylan heen te walsen maar gelukkig kwam hij halfweg terug in zijn ritme. Pakte dan uit met een fantastische laatste rechte lijn en sleepte op de valreep knap zilver uit de brand. Jammer van de misser in het begin, maar met een dik verdiend zilver (in 51″57) zal Dylan, die zich nu kan klaarstomen voor het EK beloften, wel dik tevreden zijn.DSC_2933

Terug naar Jolien Boumkwo die ook nog in het kogelstoten op zoek ging naar eremetaal en dan nog liefst het goud, je bent topfavoriet of niet natuurlijk. Opende met 15m28 en het ging daarna alleen maar in stijgende lijn om uit te komen op een titelworp van 15m50. Dubbel goud voor Jolien dus, met een dikke proficiat er bovenop!

Voor de rest was het uitkijken óp de piste want na Jolien en Remi hoefden we ons alleen maar te concentreren op de loopnummers. Ik gooi het programma even door elkaar en pik er eerst de prestaties van onze mannen uit op het langere werk, beginnend met Ruud Van Cauteren die op de 5000m aan de slag ging. Kon een tijdje zijn wagonnetje aanpikken bij het peloton maar moest uiteindelijk toch de rol wat lossen. Finishte precies 1′ achter de winnaar op een 15e pl en klokte een tijd van 15’33″91.
Op de 3000m steeple gingen twee Ratjes van start, Riken Ost en Hannes D’Heer. Hannes klampte prima aan tot halfweg de race maar moest een beter groepje laten gaan, goed halfweg de race. Eindigde uiteindelijk 10e in 9’43″63. Riken Ost nestelde zich van bij de start in de eerste vijf en het was hij die op twee ronden van het einde even aan de boom schudde. De kopgroep barstte uiteen maar er waren er die nóg wat meer jus in de benen hadden dan Riken. Klampte aan tot bij het ingaan van de laatste ronde met oog op het brons, maar kraakte toen. Mag mijn inziens toch best tevreden zijn want eindigde knap op de 5e pl in 9’10″97 na een prima race.

Blijven er nog twee spurtende dames over op deze finaledag van het BK, Eline Berings op de 100mH en Imke Vervaet op de 100m. Beiden kregen iets betere weersomstandigheden dan een dag eerder, maar echt goed was het nog niet. Er toch maar voor gaan en zien waar we uitkomen dan maar en op de 100mH schoot Eline als een kanonskogel weg. Zijn we wel meer gewoon van Eline maar dit keer was het met een grote K. Alle hens aan dek bij de tegenstand want als Eline een zege ruikt….. 90m liep ze aan de leiding en dan kwam Anne Zagré toch nog erop….en erover. DSC_2981Het had de kroon op haar comeback geweest maar de zilveren plaats zal wel even hoog aangeschreven worden, zeker als we weten dat Eline 12 dagen geen spikes aantrok in de vrees op een een hamstring blessure. Met een 13″32 chrono op een natte piste kon ze dan ook nog best leven.
Tot slot de finale van wat het koninginnennummer blijft in de atletiek, de 100m! Imke Vervaet had kans op een medaille maar dan moest alles meezitten. Werkte op zaterdag de reeksen af op reserve, ook al in de vrees op een blessure, maar als het moet dan moet het, zeker na het schitterende seizoen die ze al achter de rug heeft. En een Imke onder druk….. Daar ben je nooit mee klaar en ze zullen het geweten hebben ook. Kwam in baan 7 redelijk goed weg uit de startblokken maar was toch snel op achtervolgen aangewezen. Halfweg sloeg de turbo aan en dan ….een fractie inhouden want toch wat pijn. Toch de knop bliksemsnel omdraaien en doorgaan want de achterstand was hersteld, een medaille wenkte. Schudde een fantastische eindjump uit de kuiten en pakte in 11″82 knap zilver!
Een fantastische race, maar echter met gemengde gevoelens. Imke mocht later ook nog van start gaan in de finale van de 200m maar ze wou geen risico’s meer lopen en gaf wijselijk forfait al viel het haar zwaar niet meer te kunnen azen op de Universiade limiet, iets wat er zeker inzat.

Besluiten kunnen we met een positieve balans. Acht atleten stonden aan de start van de finales, vijf mochten er aanschuiven voor goud en zilver. Er zijn er die het met (veel) minder moeten stellen! Proficiat!

ALLE UITSLAGEN

FOTO’S