Vlaams Kampioenschap Meerkampen: 29 & 30 juli ’17

Je vertrekt naar een tweedaagse meerkamp met weinig of geen ambities maar toch met een bepaald doel. Zo ook had ik met Jef Misplon en Lorenzo De Visscher het er over gehad wat ze beiden vooropstelden. Veel concreets kwam er niet naar boven. Jef wou het zo goed mogelijk doen en een top vijf plaats zou wel mee genomen zijn. Lorenzo had niet echt veel verwachtingen als 1ste jaar scholier en een deelname aan zijn eerste 10-kamp maar hij zag wel een puntentotaal boven de 4500 zitten.

Met deze gematigde ambities richting Dilbeek en uitkijken dus wat het eindresultaat op zondagavond zou zijn. Het weer was al een eerste tegenvaller. Veel wind maar gelukkig op zaterdag geen regen. Die nattigheid kregen we er op zondag dan wel weer bij maar gelukkig is dit voor iedereen hetzelfde.

Naar de resultaten dan en laat ik maar beginnen met Jef die zijn 8-kamp al direct inzette met een pr op de 100m in 12”61. Goed begonnen is half gewonnen. En het bleef niet bij dat ene persoonlijk beste op de eerste dag. Bij polsstok bevestigde hij zijn prestatie van de interclub alle categorieën te St Niklaas. Met 3m20 vestigde hij zich meteen in de top van de uitslag.

Jef

Jef Misplon in actie te Dilbeek

En het zou daar niet bij blijven. Zijn 5m51 was goed voor een nieuw pr maar hier liet hij toch wat punten liggen. Drie pogingen waar hij telkens niet op de plank terecht kwam hielden hem van een zekere 5m75. En bij kogel was het dan weer van dat. Nieuw pr met 13m15 en na dag één stond hij op een meer dan degelijke uitgangspositie om een goede meerkamp neer te zetten. Dromen van een top-5 plaats mocht al wel even. Zien wat de tweede dag brengen zou.

Op een eerste nummer van de 2de dag, de 100m horden, hield ik mijn hart vast. Wat gaat het hier worden. Geen probleem echter en waar hij de dag voordien mee stopte, pr’s verzamelen, ging hij daar rustig mee verder. Met 15”07 plaatste hij een nieuw pr op de tabellen. Op naar hoog en ook daar liet hij zich weer opmerken met 1m65 of andermaal een nieuw pr.

En toen werden de ambities serieus bij gesteld. Want opeens was er uitzicht op een podiumplaats. Wie had dat durven voorop stellen. En wat meer was, de twee overblijvende nummers waren een kolfje naar de hand van Jef. Veel zijwind bij speer lieten een goede prestatie niet toe. Toch winst met 41m49. En de 1000m als afsluiter zette hij volledig naar zijn hand. Overwinning in 2’53”97 en opnieuw een nieuw pr. Een puntentotaal van 4504 punten leverden hem het zilver op en een nieuw pr en een clubrecord er bovenop. Ik had daar mijn geld niet durven op zetten. Schitterend en met enige ambities eind augustus naar het Bk.

Voor Lorenzo was dit kampioenschap een sprong in het duister want voor het eerst en als 1ste jaar scholier nam hij deel aan een 10-kamp. Veel ambities had hij niet enkel meer dan 4500 punten halen werd vooropgesteld. En wat Jef kon dat kan Lorenzo blijkbaar ook. Persoonlijke beste prestaties verzamelen.

Op de 100m duikelt hij voor het eerst onder de 12” met 11”99. Bij het inspringen bij ver leek het er op dat hij ook hier een nieuw pr zou neerzetten maar niks was minder waar. Net als zijn vriend 3x dik voor de plank met 5m58 als beste resultaat. 5m80 ligt zeker bij zijn mogelijkheden. Ook bij hoog liet hij een steekje vallen. Hij diende zich tevreden te stellen met 1m55. Een eerste maal uitkomen op een 400m is altijd een slag in het duister. Op die moment was ik niet meer aanwezig maar ik had hem op het hart gedrukt zijn wedstrijd goed in te delen zodat hij in de rechte lijn nog wat marche had. Goed geluisterd en naar eigen zeggen had hij nog over. Met 53”80 zette hij een degelijke tijd neer bij zijn allereerste 400m. Dag éé af gesloten op een degelijke 8ste plaatsen meteen werden de ambities bijgesteld. Op naar de 5000 punten.

Lorenzo

Lorenzo De Visscher te Dilbeek

Dag twee bracht al meteen een nieuw pr op de 110m horden in 16”60 en een 6e stek van alle deelnemers. Niet onaardig om de dag mee te beginnen. Bij polsstok kregen de deelnemers een plensbui op de hals en meteen was de fut er wat uit. Met 3m00 deelde hij de 4de plaats op dit nummer. Een nieuw pr en weg was ie naar zijn nieuw bijgesteld doel. Discus voordien was bij alle deelnemers een afknapper en dat wegens felle windstoten. Sloot hier zijn nummer af met 27m83 terwijl een prestatie van 31 à 32m zeker binnen zijn mogelijkheden liggen. Met een persoonlijk beste van meer dan 43m bij speer mocht je hier toch ook wel iet verwachten maar de felle zijwind en zijn techniek hielden het bij een 38m80 en een 4de plaats. Op dat moment had Lorenzo al uitzicht op meer dan 5000 punten en een plaats binnen de top-8 wat voor hem zeker niet onaardig is. Alleen was het gokken wat die eerste 1500m zou worden. Een pr zeker maar wat met de tijd. Een tijd onder de 5’ hadden we vooropgesteld en dat moest toch kunnen. Met 4’53”70 deed hij een stuk beter. Met een totaal van 5215 punten overschreed hij dik het vooropgestelde doel. Een schitterende 6de plaats, een nieuw pr en een clubrecord er bovenop. Zijn doel voor het Belgisch meerkamp is nu al bijgesteld en vastgelegd op 5500 punten. Ambitie heeft hij genoeg en hij kan dit zonder tegenslag bewerkstelligen.

Een schitterend weekend beleefd als coach en zeker een dikke merci aan Karine Langeraert voor de deskundige begeleiding bij kogel en discus. Op naar het weekend van 19 en 20 augustus waar te Deinze het Bk meerkampen plaats vinden.

Opgetekend door Chris