PK Aflossingen Ninove 27-08-2017: de panoramalens

Een stralende zon, mooie afgetrainde atleten van alle leeftijden die klaar stonden om in teamverband te presteren, aardig veel volk langs de zijlijn… Wat heb je nog meer nodig om aan een PK aflossingen te beginnen? Startblokken bijvoorbeeld, en een werkende tijdsregistratie… Ah ja, we zijn in Ninove en de organiserende club heet VITA. VITA staat voor Vertraging In Torganiseren van Atletiekmeetings. Het was mijn 2e bezoek aan een VITA organisatie dit jaar, en het is spijtig vast te stellen dat ze het eigenlijk niet willen leren. Bovendien word je ook niet meteen vrolijk van 15 minuten wachten op 4 spuitwatertjes en een pintje bij 40°C in een niet-geventileerd hok waar 2 dames achter de bar moeten instaan voor de drankvoorziening van een paar honderd supporters. Je moet al een doorwinterde masochist zijn om je nog op de vrijwilligerslijst te zetten. Chapeau trouwens voor de dames daar achter de toog. Zij liepen omstreeks 19:30u nog rond de piste om lege glazen en flesjes op te halen. De reporter is gebleven tot na het laatste nummer (de 4x1500m) en is thuisgekomen in het schemerdonker. Het tijdsschema is net geen 2 uur uitgelopen.

Maar het werd een topnamiddag voor onze dames en heren AC en ook voor meerdere van onze oudere jeugdatleten. Ook de masters gingen met veel eremetaal naar huis. De jongsten konden helaas geen medailles bemachtigen. Laat ik er eens één verslag van maken: jeugd en volwassenen, Gentbrugge, Beernem en Wichelen.

De namiddag begon met de 4x100m AC en masters. Imke, Laures, Sarah en Kine gaven meteen hun visitekaartje af en wonnen de wedstrijd in een zeer scherpe 46”45, wat amper 0.21s boven het huidige clubrecord is, dat op 13/05/2107 (Frits: hier klopt iets niet kerel!) werd gevestigd. Benieuwd of dat clubrecord er in 2107 nog zal staan. Diezelfde 4 dames liepen in 2014 trouwens een clubrecord in 46”38, dus er zit nog geen sleet op! In reeks 2 dan eindelijk het lang verwachte debuut van onze Gentbrugse 4x100m mastersploeg. De Beernemse kern was uit schrik al uitgeweken naar de 4x400m. Ze durfden de competitie niet aan ;-). Slechts 2 masterploegen kwamen aan de start en het werd een logische 2e plaats na de ervaren vrouwen van AC Rieme. Desalniettemin tonnen respect voor Katrien, Patsy, Annelies en Inge. De dames willen verderwerken naar het indoorseizoen en mogelijks ook naar volgend seizoen. Er ligt er eentje met coolpacks in bed. Ik kan je verzekeren, dat voelt koud aan als je wat dichterbij kruipt. En in feite hangen ze met tape en gips aaneen, maar ze hebben de smaak te pakken. Het zal duidelijk worden, verder in dit verslag, dat heel wat van onze masters de kans hebben laten liggen om medailles te pakken, mochten ze de gelegenheid hebben gehad om een ploegje te vormen. Als ik kijk naar de kwaliteit die we ten berde brachten op de BvV interclub, dan hadden onze masters hier nog veel meer kunnen scoren.

Na het optreden van de dames was het de beurt aan het AC team van de mannen op de 4x100m. Ook hier een schitterende overwinnnig voor Laurens, Yestin, Dylan en Dries in een nieuwe KRCG toptijd van 42”02. Weg met dat clubrecord uit 1982. Die gasten waren toen nog niet eens niet geboren… Zeer mooi, en Leopold kon zijn glimlach niet meer onderdrukken.

Beide ploegen zouden nogmaals aantreden op de 4x200m. De dameswedstrijd werd een zeer hoogstaande competitie met een op de valreep geklopte formatie Imke, Sarah, Laures, Kine. De winnende ploeg uit Deinze won in een 2e Belgische prestatie ooit. Onze dames mochten als troostprijs een 3e beste Belgische prestatie ooit, een nieuw clubrecord, en de wetenschap dat niet alle wissels vlekkeloos verliepen, meenemen naar huis. Het oude clubrecord dateerde nog uit 1984, en ook hier twijfel ik er niet aan: de ouders van deze vier dames hadden toen wellicht zelfs nog geen lief! En Leopold, die lachte nog iets breder. De mannenformatie Laurens, Tibo, Dylan en Yestin duldden geen tegenstanders op de fotofinish en wonnen een quasi perfecte race in een scherpe 1’27”96. Drie maal goud, één keer zilver op de koninginnenummers AC, weinigen doen het KRCG na. En Leopold… om zijn lach in beeld te brengen werd de panoramalens bovengehaald. In reeks 2 liepen onze Beernemse masters tegen 2 andere ploegen. Ze eindigden knap in het midden. Zilver dus voor Jurgen, Thierry, Wim en Tjorven, mede dankzij het aerodynamische truitje van Jurgen. De tijd is niet blijven stilstaan na het V Systems tijdperk, dat nieuws is nu dus doorgesijpeld in Beernemse kringen.

Ondertussen had de jeugd haar sprintaflossingen al achter de rug. De miniemen meisjes begonnen als eerste aan hun competitie 4x80m. Geen RCG ploegje in de eerste en snelste reeks. RCG1 (Lotte, France, Femke en Sena) liep in reeks 2 de 9e tijd van alle ploegjes. RCG3 (Maud, Maxime, Hanne VH en Anna) won van RCG2 (Emma DL, Lore, Camille en Naomi) omwille van een stokprobleempje bij team2. Kan gebeuren; geen man overboord. RCG4 (Aukje, Emma VH, Laure en Hanne C) liep in de 4e reeks. Bij de pupillen meisjes kwam één 4x60m ploegje aan de start. Flore, Lotte, Marthe, en Zoë werden 4e in reeks 2 en 10e overall. Geen deelnemers helaas bij de benjamins 4x60m.

Weinig enthousiasme voor de aflossingen bij de jongens: geen ploegjes bij de benjamins en maar 1 bij de miniemen – wat jammer! Gelukkig konden de pupillen jongens onze eer redden. Ze lieten zich opvallen, zowel op de korte als op de lange afstand en als je weet dat de meesten nog maar eerstejaars zijn, dan ziet het er goed uit voor volgend jaar… Twee ploegjes in de 4×60, ze kwamen allebei uit in de  2e reeks. RCG 1 met Jaron, Wout, Josse en Jonas finishten in 36”12, werden 2e in hun reeks en 8e van de 16 deelnemende ploegen. Mooi zo. RCG 2 met Samuel, Jef, Jarne en Arne deden er 38”42 over. Eén team van miniemen jongens ging aan de slag in de 3e reeks van de 4×80. De stokwissels verliepen zeer behoorlijk –wat niet kan gezegd worden van beide AVLO-teams- en met 47”90 konden Rune, Quinten, Ilian en Arnaud meer dan tevreden zijn.

Voor de cadetten dames werd geen ploeg 4x100m ploeg samengesteld. Bij de scholieren dames werd RCG vertegenwoordigd door Justine G, Justine C, Jill en Cloë. Dit gelegenheidskwartet deed het verre van onaardig. Jill bracht zelfs Cloë nog als eerste in de laatste rechte lijn, maar helaas bleek één team nog net dat tikkeltje sneller. Mooi zilver dus in een tijd van 48”86 en dat is geeneens ver verwijderd van de beste KRCG prestatie ooit in deze categorie.

De aflossingsnummers 4×800 dan. Het Wichelse team bij de cadetten dames (Silke, Emma, Aagje en Yara) begon uitstekend. Silke perste een eindsprintje uit haar voetbalbenen en gaf als eerste de stok door. Helaas konden de meiden het strakke tempo niet aanhouden. En verbazing alom bij het zien van de einduitslag: diskwalificatie. Ik heb de ganse wedstrijd uitgekeken, maar er is me niets opgevallen. Spijtig in ieder geval. Het Wichelse team bij de scholieren heren (Sander, Wieter, Bjarne, Victor) liep in een zeer spannende reeks naar brons, op amper 2s van de eindwinnaar. Het gemengde Wichelen/Gentbrugge team bij de cadetten heren (Rob, Sem, Tijs en Stijn) liep voor mij de meest heroïsche race van de namiddag. Ik ben niet geheel thuis in wat die jongens individueel in hun mars hebben, en zonder enige uitzondering liepen ze allen zichtbaar de ziel uit hun lijf, maar hoe Stijn de achterstand, die was opgelopen tot wellicht meer dan 50m, nog goedmaakte in zijn 2 ronden, dat was echt on-voor-stel-baar. Intense vreugde bij onze jongens en ik wil niet melerig doen, maar als de kernen elkaar op deze manier kunnen sterker maken, dan is geen enkele reden goed genoeg om het op een andere manier te doen. Proficiat jongens. Klasse!

De aflossingsnummers 3×600 voor de jongsten werden spijtig genoeg geen groot succes. De miniemen meisjes beten de spits af. RCG1 met Lore, Hanne VH en Femke liepen in reeks 1. Lore liep lang in 3e plek maar verloor die positie in de laatste 100m. Hanne kon gelijke tred houden en Femke kon finaal de 3e plaats terugpakken. Snelle teams als AC Lebbeke, Hamme en AVLO liepen in reeks 2 en wellicht heeft dat aspect er toe geleid dat de einduitslag enigszins teleurstellend was.  Vier teams liepen immers sneller in reeks 2, dus het werd een 7e plaats overall. Alle andere RCG team liepen eveneens in reeks 1. Anna, France en Camille werden 7e in reeks 1. Lotte, Maxime en Naomi werden 8e en Laure, Emma VH en Sena eindigden 10e. Twee ploegjes bij de pupillen meisjes en ook hier moet ik vaststellen dat de uitslag een diskwalificatie vermeldt naast het ploegje Jente, Eva en Flore. De reden is me niet geheel duidelijk. Toch niet omdat Eva benjamin is? Helaas of gelukkig dan maar liepen ze niet in de kop van de wedstrijd (dat zou pas frustrerend geweest zijn), maar een officiële eindnotering is uiteraard even belangrijk, de olympische gedachte nietwaar! Lize, Marthe en Lotte liepen in team RCG2 net na team1 naar een tijd van 7’22”65. De benjamins meisjes finaal en wie kwam daar halverwege de namiddag binnengewipt: Nora DB. Ons piepkuiken uit Beernem haalde opnieuw uit met haar charmes en werd vanop de tribune luid toegejuicht. Ze liep samen met Ruth en Eva in reeks 1 een tijd van 7’20”01.

Bij de jongens traden drie teams van onze club aan in de 3×600 bij de pupillen en ze kwamen alle 3 uit in de 1e reeks. Jaron en Josse naast elkaar aan de start – dat stond garant voor een felle strijd. Even leek het of RCG 2 (met Josse, Jarne en Samuel) het zouden halen op RCG 1 (met Jaron, Arne en Jonas), want Jarne was sterk gestart, maar Arne zette een démarrage in dat het geen naam had en liep Jarne voorbij nog voor de stokwissel. Jonas, in hoogste versnelling, naderde zijn voorganger en leek er even over te gaan, maar die voelde de hete adem in zijn nek en plaatste nog een ferme spurt. RCG 1 werd uiteindelijk 5e in deze reeks en 7e op een totaal van 20 ploegen met een tijd van 5’55”61. Knap gedaan! RCG 2 kwam net na hen over de meet –Josse met losse veter- in 6’00”30. Samuel had de ziel uit zijn lijf gelopen en net als vele andere atleetjes kreeg hij last van de hitte en het veel te lange wachten in de volle zon- de pupillen stonden 40’(!) in de oproepingszone en zijn uiteindelijk een uur te laat gestart… En RCG 3 (Titus, Jef en Wout) liep de 3×600 in 6’52”80. In de 3×600 miniemen jongens trad ons enige team in de 1e reeks aan. Quinten nam een vliegende start, kreeg onderweg wel wat last van het gebrek aan zuurstof in de lucht maar kon de stok netjes aan Rune doorgeven. En Ilian startte volle gas, kon zijn voorganger makkelijk voorbij en liep zijn snelste 600 ooit. Zelfs voor een trainer een mooi geschenk. Onze jongens hebben de 11e tijd op 22 ploegen neergezet en met 5’42”20 kijken we al uit naar hun prestaties als tweedejaars…

Terug naar de AC voor hun 4x400m. Beryl werd opgetrommeld om met de groten 400m af te haspelen. Helaas en vanzelfsprekend is Beryl als eerstejaarscadet op dit moment nog geen volwaardige 400m loopster. Maar mooi dat KRCG toch een gemengd team opstelde. Samen met Lotte, Tamara en Jolien liep team KRCG de 4e chrono. In reeks 2 kwamen de masters aan de beurt. Zoals eerder aangegeven was dit plan B voor onze Beernemse vrouwen. Op voorhand gaven ze hunzelf geen schijn van kans tegen opnieuw AC Rieme. Vita, aaneengeplakt met tape en zonder spikes, liep een berekende wedstrijd en gaf met amper 20m achterstand de stok door aan Sabine. De achterstand liep gestaag op. Nathalie kon daar ook heel weinig aan veranderen. Bij de laatste stokwissel zag het er – laten we eerlijk zijn – met 80m achterstand ronduit onmogelijk uit, maar Ilse liep een grandiose wedstrijd en liep voorbij haar tegenstandster in de laatste rechte lijn. AC Rieme kon geen vuist meer maken en onze mastersploeg mag zich een jaar lang provinciaal kampioen noemen. Opnieuw: tonnen respect voor de dames.

Rest er mij nog de 4x1500m en opnieuw een rechtstreeks duel tussen de masters van de Beernemse kern en die van AC Rieme. Tjorven hield de tegenstand onder controle en gaf de stok door aan Benny. Benny liep voorbij zijn concurrent en gaf op zijn beurt de stok over aan Thierry, die voldoende voorsprong behield. De laatste loper Wim vergrootte nog de voorsprong, waardoor ook hier een provinciale titel mocht gevierd worden. Tonnen… om leeg te drinken.

Conclusie: mooie namiddag, veel eremetaal bij de elite en de ingetapete masters. Zeer gezellige sfeer daar op de tribune. Zo loopt het pisteseizoen stilaan op z’n einde.

UITSLAGEN

(M.V.H. en K.B.)