Wind en regen hield ze niet tegen: 6 BK-medailles voor onze cadetten en scholieren!

Belgisch Kampioenschap cadetten en scholieren te Moeskroen – Zat & Zon 9/10 sept 2017

Je hebt al jaren mee gemaakt dat je in september overgoten wordt door zonnestralen. Afgelopen weekend hadden we die af en toe ook maar van overgoten gesproken was toch wel een beetje van het goede te veel. Zaterdagvoormiddag kon het nog zijn maar in de namiddag kregen we last van hevige regenvlagen. Op zondag merendeels zon maar wel veel, veel wind en meer dan op zaterdag. Dus samengevat niet echt het ideale weer om aan atletiek te doen en toch.

Sommigen hebben kennelijk een slecht verhouding met kampioenschappen en dan denk ik vooral aan Lisa, Fleur en Stefanie. Anderen stijgen dan op dergelijke momenten boven zich uit en daar moeten we dan met volle teugen van genieten.

Begin ik maar met de cadetten meisjes op zaterdag. Net als op het Vlaams haalde Lisa Clopterop niet de beginhoogte bij het hoogspringen. Dit is er dus eentje die het niet heeft met een kampioenschap.

Silke Vlaeminck op de 1500m en Yara Valck op de 800m hadden het niet gemakkelijk met de felle wind maar zo waren er die dag nog wel een aantal en niet bij het lopen alleen. Op de 1500m werd er uitermate tactisch gelopen. Steeds in goede positie ging het in de laatste ronde ietje te snel voor Silke. Eindigde in 4’58”48. Voor Yara was het van bij de start aanklampen in haar reeks. Eindigde verdienstelijk in 2’32”20. Beiden kunnen wel zeggen dat ze er op een kampioenschap bij waren. Beryl Owusu liet een goede indruk op haar 300m horden maar kwam met haar 79”73 toch wat te kort voor een finaleplaats op zondag. Als we de ranglijst bekijken bij speer dan had Laura Servaes wel uitzicht op een podiumplaats. Goed begonnen met een 32m92 om bij haar tweede poging 33m33 op te tekenen waarmee ze 4de stond. Alles zat er dan nog in maar helaas het mocht niet zijn. Bleef op 33m323 steken en een 5de plaats.

Bij de cadetten heren mocht Jef Misplon de dans openen met polsstok. Reeds bij zijn eerste poging op 2m90 ging het er stroef aan toe en dan weet je het wel. Kwam niet verder dan 3m10 en een 13de plaats. Het werd dus uitkijken naar zijn prestatie op zondag bij speer. Tijs Verschuere startte in de minst goede buitenbaan en dan loop je zo goed als tegen je eigen. Finishte in 46”92. Arne Vergison had zich een paar weken terug kunnen plaatsen voor dit Bk en dit op de 400m na lange afwezigheid. Op zich al een goede prestatie. Maar hij breidde er nog een staartje aan door in de reeksen 54”40 neer te zetten. Tijd die meteen goed was voor de finale op zondag en een persoonlijk beste er bovenop. Voor hem kon zijn Bk niet meer stuk.

Over naar de scholieren dames waar we toch wel iet verwachtten en dit op de 100m horden. En er zijn er die nooit ontgoochelen. Jill Bracke in de reeksen naar een 13”99 maar met te veel rugwind, Justine Coquyt naar 14”55. Beiden goed voor een finaleplaats later op de dag. En in die finale was het deze keer net het omgekeerde van het Vlaams. Jill sprintte naar brons in 14”16 (pr), Justine eindigde op de 4de plaats in 14”46. Justine Goossens en Alessia Petrella kwamen uit op de 200m. Justine finishte in 25”64 of net geen pr door een rugwind van 2,4m/sec. Alessia finishte in 28”16 maar van haar weten we dat zijn meer een 400m loopster is. Heb ik nog Fleur Verstraete en net als op het Vlaams was het niet wat je van Fleur zou verwachten. Of Fleur had een offday of het was de speer die niet wou vliegen. Fleur haalde met 30m11 niet de top acht, nodig voor drie extra pogingen. Het kan gebeuren.

De heren scholieren dan op zaterdag en daar hadden we er een viertal waar toch wel iet van verwachtten. Lorenzo De Visscher liep een aantal weken terug eens een 400m horden voor de fun en met de tijd die hij toen realiseerde stond hij in eens op het Bk. Zijn doel was een finaleplaats op zondag en wat dacht je. Met de 5de tijd in de reeksen stond hij begon in de finale en dat allemaal als 1ste jaars. Sander Biebaut had niet zijn dagje die hij op het Vlaams wel had. Met de tegenwind in de eerste recht lijn had hij het blijkbaar wat moeilijk. Diende onder de 52”24 te duiken voor een finaleplaats en daar was zijn 53”07 net niet voldoende voor. Voor Bjarne Rasschaert vreesde ik een beetje hetzelfde scenario als op het Vlaams. Mee de wedstrijd maken en dan op het einde tevreden moeten zijn met een 4de stek. Het liep voor Bjarne echter helemaal anders. Maakte er samen met de Oudenaardse atleet een snelle wedstrijd van om netjes de bronzen medaille in te palmen. Dat was nummer twee van de dag en daar zou het die dag ook bij blijven want voor Dries Vergaelen liep het een beetje in mineur. Na een schitterende wedstrijd in de reeksen van de 100m met een nieuw pr in 11”10 zag hij in de finale het brons aan zijn neus voorbij glippen. Eindigde zeer verdienstelijk 4de in 11”03 en dit op amper 5/100ste seconden van het brons. Het zal je maar overkomen.

De zaterdag dus afgesloten met twee medailles en een paar zeer goede uitslagen. Uitkijken dus wat het zondag ging worden.

Open ik hier ook maar met de cadetten meisjes waar Nilay Capa het mocht uitvechten met een handje vol concurrentes op de 1500m steeple. Al snel was het duidelijk dat ze voor brons kon gaan maar dat diende ze dan ook nog te verwezenlijken. En dat deed ze. Pikte het brons in 5’37”44 met een nieuw pr.

Snel over naar de cadetten jongens waar Emiel Dierckxsens het mocht bewijzen op de 100m horden. Liep een goede 15”65 (kwam van 16”35) maar te veel rugwind maakt deze prestatie ongeldig. Toch kan hij hier met een goed gevoel op terugblikken. Hij weet dat hij stukken beter kan. Stijn Severens was lijstaanvoerder op de 1500m , bewees op het Vlaams dat hij het kan en moest dit dus hier ook maar eens bewijzen. En dat deed hij met verve. Liep naar goud in 4’20”12. Voor Peter Robbens was het zakje met medailles al gevuld met twee exemplaren. Arne Vergison stond zoals eerder gemeld in de finale van de 400m. Op zich al een klein mirakel na maanden van inactiviteit. Kon zijn tijd van zaterdag niet evenaren maar dat hoefde niet ook. Werd 7de in 55”36 en voor hem kon zijn weekend al niet meer stuk. Was zijn polsstok op zaterdag helemaal niet goed dan was het uitkijken wat Jef Misplon op zondag ging presteren met de speer. Ook hier begon hij middelmatig met een negendertiger maar zoals zo dikwijls komt het goede altijd op het einde. Hem wat opgepept voor zijn laatste worp en die zat dik goed. Pikte het brons met 45m81, een nieuw persoonlijk beste, en maakte hiermee zijn optreden tijdens dit Bk goed.

 

Stijn Jef

Op naar de scholieren dames en hier was het vooral uitkijken naar Stefanie Dadayeva bij polsstok. Maar net als op het Vlaams mocht het voor Stefanie niet zijn. Verzeilde met 3m40 op de minst gunstige 4de plaats. Heeft dit jaar duidelijk een slechte verhouding met de kampioenschappen. Jill Bracke, Justine Coquyt, Justine Goossens en Cloe Van Der Meulen kwamen allemaal uit in de reeksen van de 100m en allemaal met een te veel aan rugwind, soms wel meer dan 4m/sec? Jill eindigde in 12”41, Justine Coquyt in 12”91, Justine Goossens in 12”48 (en dat had een pr geweest ware het niet van die verdoemde wind) en Cloe in 13”12.

Heb je nog de scholieren jongens te goed. Dries Vergaelen kon zijn goede wedstrijd van zaterdag niet herhalen op zondag. Bleef met 23”40 2/10de seconden boven zijn pr en haalde hier dan ook de finale niet. Victor Peeters had zich ingeschreven voor de 1500m i.p.v. de 800m in de hoop dat er in één reeks zou worden gelopen. Kwam echter bedrogen uit toen hij hoorde dat er twee reeksen waren. Een snelle eerste ronde zette een domper op zijn ambities. Eindigde in 4’20”88 of dik 8” boven zijn pr. Het beste van de scholieren heb ik voor het laatst gehouden. Lennert Dewulf had de beste tijd staan in de minst goeie reeks en kreeg van zijn trainer de opdracht om er gewoon in  te vliegen. Hoef je tegen Lennert geen twee keer te zeggen en weg was hij van bij de start om 800m de kop te trekken en het uit te houden tot op de streep. Finishte in 2’02”48 een tijd waarmee je amper een podiumplaats kan mee behalen. Als je in de beste reeks dan wat gasten hebt die elkaar zitten te beloeren en niet eens de meelopende tijden in de mot houden ja dan weet je het wel. Aankomst in de beste reeks in 2’02”74 en enkel de winnaar van die reeks kwam op het podium terecht en dan nog niet eens als winnaar want die eer ging naar een gast die Lennert Dewulf noemt. Van een onnoemelijke plaats op het Vlaams naar een titel op het Belgisch. Zelden gebeurd denk ik. En een derde medaille in het zakje van Peter. En we mochten afsluiten met Lorenzo De Visscher in de finale van de 400m horden. En met die heb ik al wat mee gemaakt en kan je wel wat verwachten maar wat hij in die finale presteerde mocht gezien zijn. Miste zijn eerste horde compleet ondanks een goede start, werd zowat door iedereen voorbij gelopen, maar hem kennende vocht hij terug aan de 200m om zelfs op medaillekoers te liggen aan de achtste horde. Maar daar ging het enigszins mis en was het meer horden huppelen dan horden lopen. Toch vocht hij zich nog naar een schitterende 5de plaats in 58”67 en dat op 1/100ste van de vierde plaats. Schitterend Bk voor Lorenzo en hopelijk heeft hij nu zijn disciplines vast. Bij 400m en 400m horden ligt mogelijk zijn toekomst maar aan hem om daarover te beslissen.

 

Lennert

Met vier medailles op dag twee en de twee van dag één was dit kampioenschap toch wel enigszins geslaagd te noemen al hadden het er nog een paar meer kunnen zijn. Op naar komend weekend voor het kampioenschap junioren en beloften.

Opgetekend door Chris