Nationaal Criterium Jeugd: Nijvel 23-09-2017: De kogel is door de kerk, en de discus straks ook…

Negen atleten trokken naar Nijvel om er de kleuren van onze vereniging te verdedigen op het Nationaal Criterium jeugd, ook wel het officieuze BK genoemd. Die deelname, wel die moest je verdienen doorheen het jaar, dus geselecteerd worden voor Nijvel, dat sla je niet af.

Leke Bada nam deel aan het verspringen en aan de 60m sprint bij de benjamins jongens. Leke benaderde in de reeksen op 0,01s na zijn PR, maar helaas volstond dit niet voor een finaleplaats. Leke klokte de 9e tijd van alle deelnemers tijdens de reeksen. In het verspringen bleef Leke met een sprong van 3m72 onder zijn PR, een sprong die voldoende was voor een gedeelde 3e plaats. Proficiat Leke voor je sterke prestaties dit seizoen.

Lore Vanden Herreweghen was met een 2e plaats op de ranking een kanshebber op een brevet voor het hockeybalwerpen bij de benjamins meisjes. Een evenaring van haar PR – zo bleek achteraf – zou voldoende geweest zijn voor een 2e plaats. Dat werd het helaas niet. Lore gooide de hockeybal wel naar een mooie 5e plaats. Proficiat Lore voor je verre worpen dit seizoen.

Marion Van Hulle en Emma De Landsheere waren van de partij bij het speerwerpen miniemen meisjes. De dames waren als 14e en 12e respectievelijk geplaatst. Marion gooide een nieuw PR, Emma net niet, maar beide dames verbeterden zich tov hun ranking. Marion eindigde 9e, Emma werd 10e. De dames hebben nu een een PR van 24m94 en 24m95. Zoek maar uit wie het verst heeft gegooid! Proficiat dames voor de mooie progressie dit jaar.

Femke D’hauwers mocht aantreden op de 1000m miniemen meisjes. Femke heeft duidelijk goed gepiekt naar dit kampioenschap. Femke was geplaatst met de 15e tijd van alle deelnemers, maar deed in Nijvel een serieuze sprong naar voor met een prachtig nieuw PR van 3:09.06, maar liefst 4,57s beter dan haar vorige besttijd. Het leverde Femke een mooie 9e plaats op.

De beer van Gentbrugge, ook wel Remi Van Hulle genoemd, ging naar Nijvel met kogel en discus. Remi verbeterde zijn PR bij het discuswerpen en werd zodoende 6e. Bij het kogelstoten bleef hij onder zijn kunnen, waardoor hij – als 3e geplaatste – helaas geen aanspraak kon maken op een brevet. Remi werd 7e in de kogelcompetitie. Remi mag echter terugkijken op een heel sterk outdoorseizoen. Proficiat aan Remi dus.

We mochten twee atleten sturen naar de 60m sprint bij de pupillen jongens. Eerstejaars Jonas Verschuere (als 16e geplaatst) en tweedejaars Jan Vercruysse (als 10e geplaatst). Beide jongens liepen in reeks 2. Jonas verbaasde met een zeer snelle 8,76s, ofwel een verbetering van zijn PR met maar liefst 0,23s. Jan kon helaas niet onder de 9s duiken, en dan weet je het wel uiteraard. Heel  spijtig voor Jonas was de vaststelling dat zijn tijd net niet voldoende was voor een finaleplaats. Jonas werd 7e overall. Jonas kon dat wel op de 60m horden. Jonas was als 5e geplaatst voor dit criterium. Hij werd 2e in de reeksen met de 4e tijd van alle deelnemers, ruim voldoende dus voor een finaleplaats. In die finale werd Jonas heel sterk 4e, maar eveneens belangrijk om te weten: hij werd 2e eerstejaars, dus we kijken met veel vertrouwen toe hoe Jonas het er volgend jaar vanaf brengt in de sprintnummers. Ook Jan mocht nog aantreden, meerbepaald in het verspringen. Jan was als 15e geplaatst, maar kon deze ranking jammer genoeg niet verbeteren. Geen topdag dus voor Jan, maar hij heeft wel een zeer mooi outdoorseizoen gelopen/gesprongen. Proficiat aan beide jongens!

Eindigen doe ik met minieme Sena Tay, geplaatst voor zowel het kogelstoten als het discuswerpen, als respectievelijk 3e en 2e voor de competitie begon. In de voormiddagsessie mocht Sena aantreden in het kogelstoten. Sena stootte een FA-BU-LEUZE 14m15, maar liefst 1m32 voorbij haar PR, ruim een meter verder dan de nummer 2 in de rangschikking, en hup daar gaat het 26 jaar oude clubrecord. Het oude clubrecord was meer dan dubbel zo oud als Sena zelf. In feite zijn superlatieven niet straf genoeg om dit in te schatten, dus dat ga ik dan ook niet doen. Proficiat aan Sena en haar trainers voor deze hele sterke prestatie. Laten we het de decompressie noemen, in het discuswerpen slaagde Sena er niet in haar schijf verder dan 30m ver te gooien, en dat was helaas onvoldoende voor een podiumplaats. Sena werd alsnog 5e.

Sena en haar oververdiende brevet kogelstoten

Sena en haar oververdiende brevet kogelstoten

Negen atleten die aantraden in 14 competities, 6 PR’s, 1 officieuze Belgische titel. Jonas, Femke, Marion en Remi die ver boven hun niveau presteerden. Het was een mooie dag daar voor onze jeugd.

(M.V.H.)