Cross-Cup Gent 22-10-2017: genieten van onze atleten tussen de regenbuien door

Blaarmeersen Gent, zondag 22 oktober 2017, in alle vroegte: sommige vrijwilligers waren al een paar uur bezig en dat voor de 2e of 3e dag al die week. Wat niet iedereen weet: de Gentse clubs verzorgen een aanzienlijk deel van de logistiek tijdens de Cross-Cup relays. En we mogen gerust zeggen dat RCG meer dan vertegenwoordigd is op en rond de zandbak. We verzorgden o.a. de catering: een slordige 600 belegde broodjes, 1000 hamburgers, een paar honderd liter (zo veel leek het althans) koffie, chocomelk… massa’s Leffes, noem maar op. Volgend jaar een doos koekskes en een lading regular coke meer en het roadbook is klaar voor 2018! Vooreerst dank aan de vele vrijwilligers voor het harde werk. Twee weken geleden werkten de vrienden uit Beernem zich nog de naad uit het lijf voor, tijdens en na de geslaagde oefencross; vorige zondag werd hard gebakken en gesmeerd door de kameraden uit Wichelen en Gentbrugge. Ik kijk al uit naar de volgende cross in het zand, want dat is er opnieuw eentje met een stempel RCG-ACES.

Die zandstrook… ook al heb ik maar één race gezien, het volstaat om te zien dat sommigen als boter snijden door het zand, terwijl anderen stil lijken te staan. Je hebt het of je hebt het niet. Door het zand klieven is een discipline apart. Trio’s vormen… geen makkelijke taak. Er zijn er altijd die individueel sterker naar voor kwamen dan het groepsresultaat deed vermoeden. Je wint samen, je verliest samen. Dat is het fijne, maar ook het harde aan een relay. Maar alle atleten vochten even hard om de stok zo snel mogelijk te kunnen afgeven. En dat is het mooie aan deze sport.

Voor de uitslagen refereer ik naar de website http://www.sport.be/crosscup/2017/nl/gent/uitslagen/. Ik heb me een weg gebaand door de gigantische hoeveelheid tikfouten bij de namen. Vergeef me als ik bij enkele atleten toch nog een kemel heb geschoten. Het is vroeg op het seizoen, ik heb nog steeds geen fichebak en vorige zondag stonden zo ongeveer 150 RCG atleten aan de start. Jawadde!

De dames: zoals de nieuwe voedingsdriehoek

Je zou vermoeden dat de jongsten het sterkst vertegenwoordigd zijn, maar wat blijkt: net zoals de voedingsdriehoek onlangs een revolutionaire metamorfose heeft ondergaan, zo ook staat bij de atletiekjeugd de driehoek op zijn punt. Relatief weinig benjamins, meer pupillen, maar vooral veel miniemen en cadetten.

38 ploegen bij de benjamins meisjes (800m + 1000m + 1000m) stonden aan de start, waarvan 2 ploegjes van KRCG. Het trio Billie Valcke, Maïte Van Britsom en Nora De Bois eindigde op plaats 20. Aurora Dewulf, Renee Smekens en Sien Delputte eindigden 29ste. Sien liep een hele sterke laatste 1000m.

Maar liefst 70 ploegen pupillen meisjes ((800m + 1000m + 1000m) maakten hun opwachting. Onze twee ploegen nestelden zich netjes in de eerste helft van de rangschikking. RCG2 (Nore Van Parys, Axelle Van Den Abbeel en Marthe Verheecken) verraste de oudere meiden van RCG1 (Mano Inghelbrecht, Eva Holsbeke en Jente De Wolf). Ze eindigde respectievelijk 21ste en 25ste. Nore liep de 7e tijd van alle starters. En dan denken een aantal aandachtige lezers: waar is Saar Dombrecht met haar sjaaltje? Wel, die liep voor de gelegenheid mee met de jongens, samen met Lotte Braem.

Maud Verberckmoes op weg naar een mooi eindresultaat

Maud Verberckmoes op weg naar een mooi eindresultaat

Maar liefst 5 ploegen vaardigden we af in de categorie miniemen meisjes (800m + 1000m + 1000m).  En zelfs dat viel niet op tussen de 70 ploegen aan de start. Een behouden start van RCG1: Raquel Bracke gaf de stok door als 15e. Maar je moet het maar doen, als eerstejaars. Hanne Van Hulle kon één plaatsje goedmaken en gaf de stok door aan slotloopster Camille Ritière. Net voor de zandbak noteerde ik een 13e plaats voor haar… 200m later eindigde Camille 8ste. Knappe eindsprint, of moet ik zeggen eindworp. In feite was RCG4 het beste weg. Gokje wie hiervoor verantwoordelijk was? Juist: Sena Tay. Sena start wel vaker snel, en gelukkig voor haar hoefde ze het dit keer slechts 800m vol te houden. Sena gaf door als 14e, net voor RCG1. Laura Stevens en Laure Van Herreweghe maakten het netjes af en eindigden 29ste. RCG2, zijnde Naomi Sakwe, Emma Van Herreweghe en Maud Verberckmoes liepen alle 3 een zeer degelijke race, allen een individuele prestatie die heel dicht rond het eindresultaat lag. Netjes die 20ste plaats. Idem eigenlijk voor RCG3 met France Vande Cavey, Maxime Dargent en Emma De Landsheere: alle 3 individueel dicht bij het eindresultaat, zijnde plek 24. En dat kan zeker gezegd worden van RCG5 met Luna Van Belleghem, Emmylou Mulle en Aukje Verberckmoes. Ze eindigden individueel heel dicht als in groep op plek 65.

We doen er nog een schepje bij: 75 dames ploegen cadetten meisjes (800m+1000m+1500m), het grootste meisjespak van de dag. Een ondankbare 4e plaats voor het trio RCG1, zijnde Lore Bruynooghe, Femke D’hauwers en Nilay Capa. Nilay liep een 3e tijd van alle 1500m loopsters. RCG2 vinden we terug op plaats 29: proficiat Loïse De Smet, Camille Ritière (voor de tweede manche van de voormiddag) en Aagje Dooms. Plaats 48 was er voor RCG3 met Sien Dombrecht, Febe De Wolf en Marion Van Hulle. Op plaats 57 zagen we RCG4 met Emma Rommel, Beryl Owusu en Hanne Coomans. Plaats 61 was er voor RCG6 met Nikki Mathys, Elise Janssens en Robin Lawuseau. Finaal was er nog RCG5 met Evy Claeys, Mira Storme en Kato Taelman op plaats 72.

Amper één RCG trio bij de scholieren dames (1000m + 1500m + 1500m): plaats 14 was er voor Emma Coppieters, Yara Valck en Silcke Vlaeminck, op een totaal van 47 ploegen. Silke liep de 7e chrono van alle slotloopsters.

25 juniores dames ploegen (1000m + 1500m + 3000m) en een 21ste plaats voor RCG1 met Emma De Keyser, Febe Maes en Fleur Verstraete.

Terug meer RCG dames bij de senioren (1000m + 1500m + 3000m). RCG1 liep naar een 22ste plaats en hiervoor waren verantwoordelijk: Tamara De Medts, Nele Veneman en Jolien De Schaepmeester. Lize en Lore Van Cauteren liepen samen met Lore Meuleman naar een 50ste plaats. Op plek 57 dan Lara Serpentier, Pauline Van De Velde en Ellen D’haemer van RCG3 en op plaats 68: Lotte Van Assche, Nele Scherre en Leen De Lange van RCG4. 72 ploegen stonden aan de start.

De twee masterploegen (1000m + 1500m + 3000m) van RCG hadden een zuiver Westvlaamse kantje: onze wulpse wijven uit Beernem zorgden voor plaatsen 16 en 17 en hiervoor waren verantwoordelijk: Vita Van Belleghem, Annemie D’haeninck en Carine De Bruyckere van RCG2 enerzijds en Sabine Versluys, Ilse Rotsaert en Nathalie D’haeninck van RCG1 anderzijds. Blij te zien dat ze niet meer in het materiaalkot zaten. Wel opvallend dat ze quasi samen geëindigd zijn. Wat zijn ze nu weer van plan? 29 ploegen stonden trouwens aan de start.

De heren: net echt

Weinig benjamin jongens (800m + 1000m + 1000m) van onze club aan de start, maar 2 teams, en misschien nog niet zo slecht want als je als beginnertje je debuut maakt op de Cross Cup dan nemen de drukte en de chaos van zo’n meeting misschien wel de zin weg om nog verder te crossen. Ancien Floris Van Hulle pakte uit met een ferme eindspurt en liep zo RCG 1, met ook Kobe Van Steen en Abel Bonduelle, naar een 27e plaats. RCG 2 met Sander Vanden Herrewegen, Miel Haerens en Malaika-Louis De Schryver deed het niet onaardig en kwam als 41e over de eindmeet.

Die ochtend in Gentbrugge: ‘Oma, ik ga voor een podiumplaats!’. Onze jongste zoon, pupil Jaron Van der Meiren, heeft altijd grootse plannen. Maar hij was niet de enige die zijn zinnen op de aflossingen gezet had. Zijn teamgenoten Samuel Van De Walle en Jonas Verschuere gooiden zich in de strijd dat het geen naam had. In de laatste bocht leek Samuel op zijn adem te trappen maar hij herpakte zich en gaf als 2e de stok door. Jonas hield een strak tempo aan, kon zijn rivaal zelfs voorbij steken en gaf als 1e de stok door. Niet goed voor het hart van de mama’s J. Jaron behield de leiderspositie tot de laatste bocht, leek dan de man met de hamer tegen te komen en een jongen van ACW die hem op de hielen zat… Jaron perste de laatste kracht uit zijn lange benen, keek een keer teveel achterom en o, wat leken die laatste 25m ver! Spanning tot de finish. En helaas, net voor de meet ging de Waaslander nog over Jaron. Maar dan zakte de winnaar door zijn benen en werd hij, ondersteund twee Rode Kruis-medewerkers, van het parcours geleid. Ze waren allebei diep gegaan… En RCG 1 heeft voor een primeur gezorgd: voor het eerst stonden de pupillen jongens op het podium van de Relays! De fotosessie nadien leek net echt…  RCG 2, met Timon Houthooft en eerstejaars Miel Valcke en Olaleke Bada wisten zich goed te handhaven in de massa: ze liepen zich naar een 31e plaats op 78 teams, knap! RCG 3 met Otis Vermeir, Sibrecht Use en Emiel De Coster kwam als 41e over de meet, RCG 4 met Pepijn De Pauw, Jerom Rigole en Jarne Trybou belandden op de 59e stek en RCG 5 met Wiebe Minjauw, Dario Vermeir en Tiemen Roegiers veroverden de 71e plaats. De girlpower van RCG 6 met Saar Dombrecht, Lotte Braem en Keano De Ridder was niet te onderschatten: dit gemengde team beet van zich af, Lotte kon zelfs nog enkele jongens achter zich laten, waaronder 1 van de club, en zo eindigde RCG 6 nog voor RCG 7 met Oscar Rigole, Cas Cornelis en Rahim Jallow.

Ook de miniemen jongens (800m + 1000m + 1000m) waren goed vertegenwoordigd, 5 teams gooiden zich in de strijd en RCG 1 deed het bijzonder fraai: René Clinckspoor – geen fan van het gedrum aan de start – was aardig vetrokken en hield mooi stand bij de eerste 12, hij gaf de stok door aan Ilian Van der Meiren. Ilian  – geveld door koorts en een hardnekkige hoest de voorbije week – deed er alles aan om geen terrein te verliezen en Robbe Verstraete kon met gemak enkele jongens voorbijsteken zodat team 1 een knappe 8e plaats behaalde op 75 teams. Chapeau, jongens! Voor Robbe maar een opwarmertje, die snelle 1000m, want even later liep hij met de cadetten nog een pittige 1500m… Twee eerstejaars in RCG 2: Arne Bruynooghe en Jan Vercruysse. Arne, een beetje in de war over het parcours, gaf de stok door aan Jan die nog een ferme spurt uit zijn benen perste om Quinten Braem zo snel mogelijk te bereiken. Quinten bewees dat hij ook in het veld sterk kan uitpakken en zo eindigde RCG 2 op een mooie 35e plaats. RCG 4 met Lou Verbiert, Jef Govaert en Dries Hemelsoet eindigde als 52e, 2 plaatsen voor RCG 3 met Daryl Owusu, Wout Holsbeke en Thore – met het rode petje – Bossu. En ook RCG 5 met Noah Hoste, Yaron Devreese en Merlijn De Pauw wist nog enkele teams achter zich te laten.

Mooie overwinning van onze cadetten jongens met tijs, Rob en Seppe

Mooie overwinning van onze cadetten jongens met Tijs, Rob en Seppe

Een tweede keer juichen met de cadetten jongens (800m + 1000m + 1500m) ploeg en dat door de sterke prestaties van Tijs Verschuere, Seppe Verstraete en Rob Van Den Bogaert. Seppe was de beste 1000m loper van het ganse pak. Rob was de op één na beste van de slotlopers. Met een goede start van Tijs erbij en je hebt een winnend trio. Proficiat heren. Net buiten de top 10 eindigde de RCG2 ploeg met Ewout De Jonge, Luka Leroy en Kyle Sakwe.  Luka en Ewout liepen een hele sterke reeks. RCG3 eindigde op plaats 59 met Victor De Muyter, Pieter-Jan Van De Walle en wellicht de meest originele naamfout Arnoud Darpeut alias Arnaud Dargent. Een paar plekken verder, op 62 meerbepaald zien we Ewout Anryl, Mauro De Keyser en Rune Bossu. Plaats 72 was weggelegd voor Jan Rijpkema, Seppe Severens en Robbe Verstraete, die voor de gelegenheid ook nog eens bij de cadetten liep.

De scholieren heren (1000m + 1500m + 1500m) dan. Hebben wij geen 2 Belgische kampioenen halve fond in onze rangen rondlopen? Wieter Annaert liet het ganse pak achter zich als startloper en lanceerde Stijn Severens. Die liep zijn 1500m aan meer dan 20 per uur. Slotloper Lennert Dewulf moest nagenoeg niet onderdoen voor Stijn. Spannende race, tweede plek, even balen vermoed ik dan. Maar heren, laat jullie maar eens stevig gaan deze winter! RCG2 met Lorenzo De Visscher, Arne Vergison en Jef Misplon liep eveneens een sterk collectieve race en eindigde 20ste op 59 ploegen.

Eveneens 2 RCG ploegen bij de junioren heren (1000m + 1500m + 3000m). RCG1 met Tibo De Smet (6e van alle starters), Dante Van Poucke en Louis Misplon eindigden als 33ste. RCG2 ofwel Sander Bibaut, Wannes Van Lierde en Branco Francois klaarde de klus als 45ste, en dit op 53 teams.

De elite senioren heren (1500m + 3000m + 4500m) vervolgens. Bashir kwam zijn (ex-)coach en voorzitter in de bloemetjes zetten, maar deed eerst een toerke, samen met 20-kamper Bert Misplon en Jennen Mortier. Dit dream team greep net naast het podium, plek 4 was het verdict. Nog zo’n toptrio met Thijs Van Der Burgt, kersvers Belgisch kampioen Ekiden Riken Ost en Hannes D’heer eindigde 22ste. RCG3 met Dylan Owusu, Ruud Van Cauteren en Kevin Van De Velde eindigde op plaats 62.

Philipp Rahoens vlak voor de zandbak

Philip Rahoens vlak voor de zandbak

Maar liefst 8 masterploegen (1000m + 1500m + 3000m) van RCG op de startstrook, maar dat was niet te verwonderen, na het enthousiasme van 2 weken geleden in Beernem. RCG1 met Maarten De Bock, Wim De Bois en Steve Van Dame liep een zeer verdienstelijke 5e plaats. Wim liep de 2e tijd van alle 1500m lopers. Frits De Baets, Kristof Jacquemin en Tony Valcke van RCG2 snelden naar plek 17. RCG6 ofwel Tjörven Bossu, Rembert Jans en Thierry De Vreese eindigde niet zo gek veel later op plaats 21. RCG3 met nonkel Benny Van Belleghem, Walter Verstraete en Sam Samyn eindigden 27ste. Mooie individuele prestaties voor Benny en Walter trouwens! Stefan De Bock, Thierry Osselaer en Toon  Van Cauteren van RCG8 kwamen als 34ste over de meet. In het vorige verslag schreef ik nog dat je het aantal De Bois’ en Van Belleghems stillaan niet meer op 2 handen kunt tellen. Er is iets soortgelijks aan de gang met de Van Cauterens in Wichelen. Toon, je enthousiasme werkt aanstekelijk. RCG4 zijnde Philip Rahoens, Peter Van De Walle en Philippe Bultinck eindigde 55ste. We zijn er bijna (ik heb bijna het gevoel dat ik de files aan het presenteren ben tijdens een zware ochtendspits). RCG7, dat waren Piet Cambier, Johnny Vergison en Hugo Huyghebaert, eindigde op plaats 61. En het trio RCG5 Ludo Fockedy, Pascal De Pauw en Jan Seynaeve werd gediskwalificeerd. Waarom daar heb ik het raden naar, maar sommigen hebben hun verdriet dan maar verdronken met een aantal Leffes. Ik hoop dat ze morgen niet in die ochtendspits gaan staan! Dat waren onze 8 van de 65 ploegen.

Eentje om af te sluiten: kijk nog even naar de afbeelding op de medaille: wie herkende de “vetkuif” van Jennen Mortier en de korte haren van Riken Ost? Wie weet staat één van jullie volgend jaar op de medailles van de Cross-Cup 2018-2019.

De volgende cross is die van Aalter. Ik ruik het groene gras en de jenever al tot hier! Tot binnenkort.

Verslaggevers van dienst: Marijn VH & Krista B

FOTOREPORTAGE (met dank aan Jimmy C.)

FOTOREPORTAGE (met dank aan Thierry/Yaron)