Cross AC Deinze 19-11-2017 – de jeugd: “Als je wandelt ga ik boos worden…”

En ik dacht dat ik alle nonsens al eens had gehoord langs de lijn. Akkoord, je hoort wat links en rechts en eigenlijk is het meestal onschuldig. Maar in feite zouden de ouders eens moeten verplicht worden aan een volksloop deel te nemen alvorens ze tegen hun kinderen beginnen te roepen. Want vandaag hoorde ik toch een primeur. “Allez loop verder, niet wandelen. Als je wandelt ga ik boos worden…” De jongen liep/wandelde… in laatste positie.

Het seizoen is net begonnen. De motivatie bij atleten, ouders en grootouders is groot. De parkeerplaatsen werden snel gevuld. We konden met z’n allen aan een opwarming beginnen… naar de ingang. Wij zijn ook gemotiveerd, en wij, dat zijn jullie jeugdreporters. We nemen er vanaf heden de cadetten bij, een kwestie van mijn kantinevrienden niet te verliezen.

Verder verwijs ik naar de link waar je de uitslagen nog eens kunt nalezen.

Goed, we beginnen met de G-veldloop. En jawel, we deden het meteen goed, getekend Midas Van Hautem met een 5e plaats op 29 deelnemers. Na de volksloop doet ook de AMH-loop zijn intrede, en dat kan alleen maar toegejuicht worden.

Geen eerstejaars benjamins jongens, wel Kobe Van Steen bij de tweedejaars benjamins. Hij legde beslag op de 38ste plaats op 97 lopertjes. Sander Vanden Herrewegen volgde op plek 65. Wel eerstejaars benjamins meisjes, met Jenne Misseeuw op plaats 18. Bij de tweedejaars benjamins meisjes 2 duivelinnetjes. Nora De Bois leek in de laatste rechte lijn nog 30 atleetjes voorbij te willen steken, al waren het er wellicht eerder 2-3. Maar op inzet staat geen grenzen. Desalniettemin een mooie eindsprint en een daarbijhorende 36ste plaats. Maïte Van Britsom eindigde 67ste en dat op 88 deelnemertjes.

Bij de eerstejaarspupillen jongens kon Leke Bada minder een vuist maken dan vorige week in Aalter. Wel stonden er 81 jongens aan de start, dus met plaats 18 mag hij best tevreden zijn. Ik zag Leke 2x rond de 20ste plaats passeren, dus wellicht heeft hij nog wat jongens ingehaald in de laatste rechte lijn. Het seizoen is nog lang topper! Use Sibrecht was best tevreden met zijn 42ste plaats. Zijn mama ook en ze beloofde om zijn veters goed aan te knopen volgende keer. Dat levert wellicht nog een paar plaatsjes op. Kobe Verweirder vonden we terug op de 76ste plaats. Eva Holsbeke posteerde zich snel bij de top-6 bij de eerstejaarspupillen meisjes. Ze liep een zeer constante wedstrijd en moest finaal één plekje meer prijsgeven. Eva werd – net zoals in Aalter – 7e, maar dit keer op bijna dubbel zoveel deelnemers. We gaan nog mooie dingen zien van Eva dit seizoen. Ook Nore Van Parijs mag best tevreden zijn met haar 17e plaats. Ruth Van Steendam werd 32ste, en Lore Vanden Herrewegen finishte 40ste. Mooi zo, alle RCG atleetjes netjes in de eerste helft van de tabel, al is dat net iets te ruim geïnterpreteerd.

Josse Martin van de tweedejaarspupillen jongens begon heel sterk aan zijn wedstrijd. Hij en Jonas Verschuere vatten meteen post in de top-10. Josse hield het tempo iets langer hoog en eindigde heel mooi 7e. Jonas werd 14e. Proficiat jongens. Ook Emiel De Coster en Jarne Trybou liepen in de eerste helft van de wedstrijd dicht bijeen. Emiel werd uiteindelijk 45ste en Jarne 54ste. Jef Faveere en Titus De Bois volgden dicht opeen als 65ste en 67ste. Rune Van Belleghem sloot de rangen op plek 91. Dat moet een gedrum geweest zijn aan de startlijn. De oudste pupillen meisjes dan en Jenteke, Jenteke, Jenteke. Wanneer ga jij eens leren starten? Is inhalen dan zo leuk? Vast wel zeker? Jente eindigde 14e en heeft hiervoor wellicht 20+ atleetjes moeten inhalen. Toppie! Weet je wat: kruip onder je tegenstanders door bij de start! Een van de laatste die Jente kon strikken was Jolien Clopterop. Zij eindigde 19e. Axelle Vanden Abbeel werd mooi 28ste, twee plekjes voor Lize De Wilde. Veel Ratjes in deze categorie. Mano Inghelbrecht finishte als 40ste, Lotte Bream als 48ste en Marthe Verheecken als 51ste en dat op 70 deelnemers.

De eerstejaarsminiemen jongens waren met 6 afgezakt om zich te meten aan in totaal 70 atleetjes. Arne Bruynooghe was de beste Racinger op plek 24, al kwam Wout Holsbeke nog heel dicht. Dat moet een sterke laatste sprint geweest zijn van Wout. Hij eindigde 25ste. Noah Hoste kwam als 49ste over de eindmeet. Ook al liepen Daryl Owusu, Jarne Cardon en Thibault Monsecour niet samen tijdens de wedstrijd, ze finishten wel als 62ste, 63ste en 64ste, respectievelijk. Weinig volk uit Gentbrugge en kernen bij de eerstejaars miniemen meisjes. Maar wel schoon volk. Raquel Bracke weet haar bijna 1800m lange race al zeer goed in te delen. Ze verteert de overstap naar de lange afstand perfect. Raquel liep als 10e de eerste keer de heuveltjes op. De tweede keer was ze al 5e en de derde keer zelfs 4e. Even leek ze haar plaats van vorige week te bevestigen, doch helaas, eentje zat er nog op de hielen, dus bij de finish werd het plaats 5. Zeer mooi, niet? Met 63 waren ze.

Bij de tweedejaarsminiemen liep Robbe Verstraete een zeer goed ingedeelde wedstrijd. Drie passages over de heuveltjes en telkens schoof hij op, om uiteindelijk als 7e te eindigen. Quinten Braem deed het zeker niet onaardig met plaats 29, want ook hier stonden 80 jongens aan de start. Jef Govaert finishte 53ste en Merlijn De Pauw werd 77ste. De tweedejaarsminiemen meisjes waren – uiteraard – weer lekker met veel. Maar liefst 11 meiden en dat op 64 deelnemers. Camille bevestigde opnieuw met een knappe 8ste plaats, niet zo gek ver voor Hanne Van Hulle op plek 12. Beiden behielden de ganse race quasi deze positie. Emma Van Herreweghe is de logische 3e, net zoals de voorbije jaren. Emma eindigde 18e. Maud Verberckmoes is duidelijk ook een enorme progressie aan het maken. Ze kwam in het 2e deel van de wedstijd aardig opzetten met een 24ste plek als resultaat, net voor Naomi Sakwe trouwens. Laura Stevens komt ook terug pijnvrij lopen en sterk daarbovenop. Ze finishte als 30ste, 2 plekjes voor Laure Van Herreweghe. We zitten nog steeds in de eerste helft van de tabel trouwens (64 deelnemers waren er). Onze krachtpatsers Emma De Landsheere en Sena Tay zijn niet vies van een middagje cross. Ze verlangen wellicht stiekem naar een kogel of een speer, en hier kwamen ze als respectievelijk 34ste en 35ste over de meet. Eindigen doe ik met Aukje Verberckmoes op plaats 53 en Rune Van Belleghem op plek 63.

89 cadetten jongens vertrokken voor net geen 3km. We zagen een hele mooie race die mee hard werd gemaakt door Rob Van Den Bogaert. Rob werd uiteindelijk 7e. Seppe volgde in het begin in het zog van de koplopers, maar kwam iets voor halverwege wedstrijd door als 2e. Hij hield deze plaats vol tot… 10cm voor de finish. Gelukkig nog net podium dus, na een uitmuntende race van Seppe. Tijs Verschuere deed het eveneens zeer goed en verdedigde uiteindelijk tot net voor de meet een 11e plaats. Luka Leroy volgde heel kort hierop op plaats 15. Kyle Sakwe maakte heel wat plaatsen goed onderweg en eindigde 17e. Wout De Wilde, Mauro De Keyser en Jan Rijpkema finishten als 81ste, 82ste en 89ste. Ook de cadetten meisjes lijken nog steeds de weg te vinden naar het veld. Maar liefst 13 van de 86 meisjes verdedigden onze kleuren in een race die meteen werd gedomineerd door een tweeling. Niet uit Lebbeke deze keer, al waren ze wel aanwezig. Wel uit Oudenaarde. Maar wat een race van Femke D’hauwers die gestaag opschoof en geduldig haar moment koos om finaal naar plaats 3 te soleren. Nilay Capa leek een wat moeilijkere race te lopen en werd 12e. Verder vonden we Aagje Dooms nog net in de top-20, Lore Bruynooghe op plaats 31, Sien Dombrecht op plaats 42. Dat voor wat betreft de eerste tabelshelft. Nog meer Ratjes met Marion Van Hulle op 47, Lisa Clopterop op 48, Febe De Wolf op 53, Beryl Owusu op 65, Robin Larmuseau op 73, Evy Claeys op 75, Emma Rommel op 76 en finaal Mira Storme op 78. Chapeau aan alle meiden.

Volgende week is er de wedstrijd in Zele. En al gaat het maar om één puntje in het wintercriterium, ik wil ze geen eten geven, diegenen die één puntje te kort komen op het einde. Dus… we zien elkaar op de AVLO cross. Tot dan!!

(M.V.H.)

FOTOREEKS (met dank aan Jimmy C.)