Cross KASVO Oudenaarde 03-12-2017: een cross win je door tot 1m voorbij de finish te lopen

Beetje mist, koud, zompige Finse piste… Onze atleten werden voor het eerst echt getest op hun winterweerstand. En velen gaven zich blijkbaar al over nog voor ze de verplaatsing aanvatten. Resultaat: vrij weinig KRCG atleten aan de start daar aan de Schelde, 34 minder dan in Aalter. Maar KRCG was zeker niet de enige club die uitblonk door afwezigheid, al waren we eens niet de meest vertegenwoordigde ploeg. In Oudenaarde waren KASVO (logisch), AC Deinze en AZW talrijker aanwezig. Deze 4 clubs waren in Deinze ook het meest talrijk aanwezig. Toen waren we de 3e, in Aalter nog de 1e. Een kleine analyse van de statistieken van de crossen in Aalter, Deinze en Oudenaarde toont dat de KRCG miniemen en de masters het talrijkst vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vind je nog een mooi aantal pupillen en cadetten. Maar de basis is toch wat zorgwekkend. Amper 4 ratjes bij de benjamins in Oudenaarde, terwijl er in totaal ongeveer evenveel benjamins als pupillen aan de start stonden, en een pak minder miniemen. Het meest verontrustende is echter onze bijdrage aan de wedstrijden scholieren en junioren, al is die trend merkbaar voor alle clubs. Maar waar zijn de 11 Racing scholieren die in Aalter nog aan de start stonden? Vorige zondag stonden er amper 2 aan de startlijn.

Die startlijn was dus vaak maar dunnetjes bezaaid en bij de laatste start die ik zag (scholieren dames) stonden nog hooguit 15 atleten. Het ideale moment anderzijds voor de aanwezigen om een goede plaats te noteren. En dat gebeurde ook bij velen. Laat dat duidelijk zijn. Vooraleer ik aan de samenvatting begin, verwijs ik graag naar de uitslagen. Ik merk een paar topuitslagen bij de junioren-senioren-masters. Jennen Mortier won de cross bij de senioren. Bert Misplon haalde brons op de korte cross. Bjarne Rasschaert haalde zilver bij de junioren. Steve Vandamme viel dan weer net buiten het podium bij de masters M35. En Toon Van Cauteren blijft verder eremetaal verzamelen bij de masters M55. Volgens mij kan hij er al een woonkamer mee behangen. Ik maak met plezier nog even een kleine verwijzing naar de scholieren dames. Onze atleet van de maand november Silke Vlaeminck uit Wichelen maakte mee de wedstrijd in een koptrio. Het verloop bleef superspannend tot aan de eindspurt, en finaal trok Silke het laken naar zich toe, haar 4e overwinning van het seizoen meteen, of daar waar ze aan de start komt, wint ze. Een cross win je door tot 1m voorbij de finish te lopen. Een zeer goed begin alvast voor de maand december! Maar ere wie ere toekomt, dit verslag gaat over de jeugd.

DE MEISJES:

Bij de benjamins meisjes 2010 slechts één KRCG deelneemster: Jenne Misseeuw. Ze eindigde netjes in de eerste helft van de tabel: 14e op 38 atleetjes. Bij de benjamins meisjes 2009 eveneens één deelneemster, maar het was wel onze dekselse Nora De Bois. Eerst nog even de beentjes warmwrijven, dan het lijfje warmschrobben, en hup weg was de kabouter. Nora loopt al een gans seizoen in de eerste helft van de uitslagentabel en dat was in Oudenaarde niet anders: 23ste op 45 deelnemers. Mooi zo!

De eerstejaars pupillen meisjes uit 2008 waren iets minder talrijk: met z’n 43 stonden ze aan de start en opnieuw slechts één ratje. Saar Dombrecht, met sjaaltje, liep naar een 34ste plaats.

Saar Dombrecht breidt haar wedstrijdkledinglijn uit met muts

Wat zou Jente De Wolf doen bij de pupillen meisjes 2007? Goed starten deze keer? Is in ieder geval minder moeilijk als er voldoende plaats is aan de startlijn. Jentes positie lag halfweg wedstrijd eigenlijk al vast, al kwam ze eerder dichter bij een voorligger dan ze positie verloor. Goed ingedeeld dus en mooi die 15e plaats. Jolien Clopterop liep wat verderop en aan de finish stond het huilen haar nader dan het lachen, een teken dat Jolien heel diep was gegaan. En dat verdient altijd een vermelding, alsook haar 29ste plaats. Inzet moet altijd primeren over het eindresultaat. Ook Lotte Braem en Marthe Verheecken teisterden de kou en kwamen iets later over de eindmeet, als 43ste en 49ste op 53 deelnemers.

Twee dames uit Gentbrugge aan de start bij de eerstejaars miniemen meisjes 2006. Raquel Bracke liep meteen naar de kop van de wedstrijd en maakte zeer lang deel uit van een kopgroep van drie. Beetje bij beetje werden de drie uit elkaar getrokken en heel lang zag het er naar uit dat Raquel mocht hopen op een podiumplaats. Helaas zat er wat verval op Raquels laatste 200m en daar maakte jammergenoeg nog één iemand gebruik van. Vierde plaats dus, beetje balen wellicht bij Raquel, maar ze wordt wel week na week sterker, en slimmer. Lina Foullane stond in de uitslag vermeld als NA. Gelukkig brengt de fotoreeks van Jimmy duidelijkheid. Lina eindigde 37ste.

Camille Ritière op weg naar zilver

Traditioneel meer volk uit Gentbrugge bij de miniemen meisjes 2005, maar niet de massa die we van deze generatie verwachten. Met z’n acht waren ze in Oudenaarde. Camille Ritière liep een heel knappe wedstrijd, maakte heel lang deel uit van een koptrio, deed een ultieme aanvalspoging voor zilver op zo’n 200m voor de finish, maar werd helaas 100m verderop terug tot de orde geroepen. Al was daar wel het eerste podium van de dag voor onze vereniging. Hanne Van Hulle kon net geen aansluiting vinden bij de kopgroep vlak na de start en liep een ganse wedstrijd solo op plaats 5. Moet een eenzame race geweest zijn… Emma Van Herreweghe is al een tijdje onze vaste nummer drie in deze discipline en deed het zondag terug goed. Emma finishte als 11e op 28 deelneemster. Maar ook Maud Verberckmoes maakt dit seizoen mooi progressie en komt steeds meer piepen hoe het er bij de subtop van de wedstrijd aan toe gaat. Want Maud eindigde zelfs voor Emma als 9e en dat is extra motiverend voor de interne strijd. Verderop zagen we nog France Vande Cavey (16), Laure Van Herreweghe (18), Maxime Dargent (19) en Aukje Verberckmoes (23) en dit op 28 atleetjes. Klasse dames dat jullie er steeds zo talrijk zijn!

Het ziet er naar uit dat er dit jaar geen maat staat op een Oudenaardse tweeling bij de cadetten meisjes. Dit was zondag niet anders, maar daarachter ontpopt Femke D’hauwers zich tot een stabiele topper. Waar ze tot halfweg koers nog rekening moest houden met één tegenstandsters voor het podium, werd het – naarmate de race evolueerde – heel duidelijk dat we mochten uitkijken naar een tweede podium voor KRCG. Dik verdiend en een pak stress eraf… bij de papa. Wie eveneens een dijk van een wedstrijd liep, was Sien Dombrecht, en ze haspelde die nagenoeg volledig solo af als nummer 13. Verderop vinden we Febe De Wolf die rustig aan het opbouwen is, met een 17e plaats, Marion Van Hulle op plaats 19 en Evy Claeys op plek 27 en dit op 27 starters. Bij deze ook mijn excuses aan mama Sabine, want we gingen blijkbaar beiden voor dezelfde parkeerplaats…

 

DE JONGENS:

Vrij weinig RCG-jongens waagden zich aan de vettige kleigrond van Oudenaarde, ze waren amper met 16 en bij de eerstejaars benjamins verdedigde niemand onze kleuren. Wel één constante: het onsportieve gedrag van vele atleetjes van andere clubs: bijna elk Ratje had ermee af te rekenen. Alweer. Bijna snoepte er iemand de podiumplaats af van Robbe Verstraete, in Oudenaarde onze sterkste tweedejaars miniem. Robbe werd opgejaagd door een atleet van Meetjesland maar verdedigde zijn 3e plaats met hand en tand. En wat deed die leukerd van ACME? Hij duwde Robbe opzij en ging vliegensvlug voor hem staan. Maar dat was buiten de jury gerekend en dus kreeg Robbe even later gelukkig toch het brons om de nek. Knappe tijd ook, 1870m in 6’54”: amper 5” minder snel dan de winnaar. Ilian Van der Meiren moest kort na de start een valpartij vermijden, ging zelf 3 keer bijna onderuit en kreeg ook nog af te rekenen met fel geduw van een concurrent. Bijgevolg kwam hij met een wrang gevoel als 11e over de finish. Grootste pechvogel was echter René Clinckspoor. Al snel na de start liep het mis –hij herinnerde zich nadien niet meer goed hoe hij ten val was gekomen maar feit is dat hij met bebloede benen naar de eindmeet liep: felle snijwonden, zo bleek, door spikes -op naar de dokter. Als er volgend jaar op de atletenhuldiging iemand de trofee van moed en doorzettingsvermogen zou krijgen, dan is René alvast mijn favoriete kandidaat. En, ondanks de pijn en de verwondingen kwam René toch nog als 31e op 48 atleten over de eindmeet. Ook Merlijn De Pauw liep sterk, hij werd 35e.

Zwaar gehavende René Clinckspoor loopt dapper verder

Van de 4 eerstejaars miniemen van onze club was Wout Holsbeke de snelste, net voor Thore Bossu (resp 20e en 23e). Noah Hoste eindigde op plaats 38 en Jarne Cardon werd 42e van de 46 atleten.

Bij de eerstejaars pupillen was het geduw en getrek aan de start zo enerverend dat de starter alle atleetjes terug naar de pre-startzone dwong. Nefast voor Kobe Moerman want hij kwam daardoor helemaal achteraan te staan en moest er een inhaalrace van maken. Kobe werd 28e. Sibrecht Use had goeie benen en belandde op een haar na in de top 20 en werd 21e. Voor Tiemen Rogiers was het nog iets zwaarder, hij kwam als 56e en voorlaatste over de eindmeet.

Een sterke start van tweedejaars pupil Jaron Van der Meiren: hij liep als 11e bij zijn eerste passage langs het voetbalveld, wist aardig op te schuiven en nog een ferme spurt te trekken. Jaron legde de 1260m af in 5’18” en werd 6e. Wat Timon Houthooft die ochtend gegeten had? Geen flauw idee, maar hij wist bijna de hele race in het kielzog van Jaron te blijven en moest alleen naar het einde toe wat gas terugnemen. En zo werd Timon heel knap 10e op amper 4” na Jaron. Of waren het toch die nieuwe witte spikes? Pepijn De Pauw kwam ook sterk voor de dag, hij kon een 46e plaats veroveren op 58 atleten.

Geen eerstejaars benjamins, dus, wel 2 tweedejaars en het was Kobe Van Steen die de snelste van onze club bleek: hij werd 25e op 62 deelnemers. En kort daarna, als 28e, liep ook Chris Hakizimana over de eindmeet.

Tiemen Roegiers volgt het vestimentaire voorbeeld van Saar

Net zoals in Deinze was voor mij de race van de dag in de categorie jeugd die van de cadetten jongens. Seppe Verstraete liep tot halfweg koers mee op kop, moest dan een gaatje laten op de leider. Dat gaatje werd zorgwekkend groter, maar met een lange jump in de laatste 200m ging Seppe op en over zijn voorligger. Hele mooie en spannende wedstrijd en een prachtige overwinning van Seppe die nu meer dan ooit zal beseffen dat rust op zaterdag betekent dat je op zondag heel diep kunt gaan. Stof tot nadenken ten huize Verstraete? Verderop noteerde ik nog Rune Bossu op plek 23 (had wel al een potje voetbal in de benen), Arnaud Dargent (geen move dit jaar?) op plaats 34, Mauro De Keyser op 39 en Jan Rijpkema als 41ste op 42 starters. Vijf ratjes, mooi is dat!

De wintercriterium wedstrijdkalender gunt onze atleten even rust, want binnen 2 weken staat onze eigenste cross op het programma. Wat is er mooier dan massaal die zwarte truitjes te zien rond het Donkmeer. Aan allen die stilletjes aan moeten beginnen denken aan studeren: veel succes en tot in Berlare, voor een ferme cross met weide, bos en zand. Voor de sterke Ratjes…

(K.B. & M.V.H.)

FOTOREPORTAGE (J.C.)