ACES-KRCG cross Berlare 17-12-2017: “Wat als de gel op is?”

Het was alweer een boeiend cross weekend en dat niet (alleen) omwille van de 22ste Grote Prijs DBR Veldloop voor heren en 34ste Vossecross voor dames in Lille, noch omwille van de 47e Parkloop Dames & 38e Parkloop Heren in Dilsen-Stokkem, om maar te zwijgen van de 63ste internationale loop in het Duitse Koblenz. Met alle respect voor deze crossen, en deze laatste heb ik even verzonnen, maar het was immens boeiend omwille van het simpele feit dat ACES-KRCG haar jaarlijkse hoogmis van modder en zand vierde. De vraag die echter op iedereens tong lag was: wat deed de zwaarste sneeuwval van de voorbije jaren met Oost-Vlaanderens mooiste cross parcours? Wellicht hielden de organisatoren tegelijk het hart vast en de adem in toen ze op zaterdag aan de voorbereidingen ter plekke begonnen. Zou het zand tussen de tenen worden, of eerder sneeuw of ijzel? Of zouden schatzoekers in het jaar 18903 restanten van spikes terugvinden in modder, diep ingevroren door de ijstijd waarvan we vandaag menen dat die nooit meer zal optreden? Ik ben het zelf gaan ervaren, na een trainingsschaatsritje met mijn fiets uit het Duitse Koblenz (en dat is niet verzonnen). Ik was gerustgesteld. Onze atleten zouden geen crampons of zwemvliezen nodig hebben. En het jeneverkot zou niet op een ijspiste komen te staan. Zou het geluk zo maar even aan onze zijde zijn!

Een andere vraag die op menig lippen brandde: wat deed de zwaarste sneeuwval van de voorbije jaren met de mentale weerbaarheid van de atleet? Aan rust zal het de atleet in elk geval niet gemankeerd hebben deze week. Geen wedstrijd vorig weekend, geen training op maandag. Het was immers geen weer om een vliegtuig te doen landen en opstijgen, en aangezien atleten menen te kunnen vliegen, bleven ze maar wijselijk thuis. Ook de woensdagtraining liet 90% van de Racingers aan zich voorbij gaan. De jongsten beschikken immers nog niet allen over een 400m zwembrevet. Gelukkig bleven ze niet thuis vorige zondag. We werden getrakteerd op een straaltje zon en hiermee de eerste vitamine D van de maand. Wie de publiciteit voor deze veldcross op de sociale media en de verschillende webpagina’s niet had gezien, moet de voorbije maanden op Mars rondgereden hebben met Curiosity. Zij die daar daadwerkelijk zaten, zijn wellicht nog niet terug, dus boffen we maar even dat onze atleten andere plannen hadden de voorbije maanden. Neen, we waren klaar, voor onze hoogmis. Zo ook de vele vrijwilligers op en rond het parcours. De vrouwen in het jeneverkot luisterden dit jaar naar de namen Geert en Koen, en ondanks het feit dat ze alweer een jaartje ouder zijn, straalden ze zondag terug als uitstapklare kerncentrales. Blijf stralen dames, ook tot na 2025. Jenever, hamburgers, pannenkoeken, de ecologische voetafdruk om al dat lekkers op te warmen, werd netjes gecompenseerd door het feit dat alle ingrediënten streekgebonden waren. Gelukkig maar! Oprechte dank aan alle medewerkers uit Wichelen en Gentbrugge voor de vlekkeloze organisatie, tot ver verborgen in het hok van het secretariaat, bij de prijsuitreiking of aan de ingang.

De voorbije zondag begon – net zoals vorig jaar – met een volkscross. Ook nu stonden om 10:00 u stipt enkele tientallen die-hard recreanten klaar voor twee rondjes lopen (of toch eerder schaatsen) rond het meer, aangevuld met een zandstrook richting finish. Complimenten aan allen die hieraan hebben deelgenomen. Eeuwige roem zal jullie deel zijn. Maar dan werd het tijd om de orgels te stemmen, Aarams stem op te warmen, de veters te knopen, de verse pannenkoeken te bakken… de hoogmis kon beginnen: de veldcross. Deze cross is trouwens aan haar 10e editie toe, dus dames en heren atleten: juicht, zingt, drinkt, danst, maar vooral… loopt!

Ik wil vooreerst verwijzen naar de uitslagentabel. 150 maal RCG, de kangoeroes even niet meegerekend. Aardig veel volk ook, al lijkt het op zo’n immens uitgestrekt domein nooit als een overrompeling. Beetje geluk met de wedstrijdkalender: geen crossen in de buurt (behalve dan de fameuze crossen in Lille, Dilsen-Stokkem en de fictieve Koblenz run) en ook geen indoormeeting in Gent. Nu nog de verschillende onderwijskoepels onder druk zetten om geen examens meer af te nemen na het 3e weekend van december en we kijken uit naar een ongeziene overrompeling de komende jaren. Ik zou alvast beginnen investeren in parkeerterreinen en shuttle services in de buurt van Berlare. Dit wordt vast en zeker een lijvig verslag. Vraag misschien een dag verlof aan! We beginnen het overzicht met de meisjes. Krista zorgt voor de jongens en finaal volgt een verslag van de groten!

DE MEISJES:

Enorme weelde aan de start van de benjamins meisjes 2010. Zag ik daar geen 10 Ratjes? Dat moet zo ongeveer een record zijn dit seizoen. Hiermee meteen een warme oproep aan hun ouders: stuur ze binnen 2 weken in Ertvelde maar terug de weide in. Ze zullen ervan genieten. Gaven het beste van zichzelf: habitué Jenne Misseeuw (nog net in de top-10), Mirthe Kastelein, Saartje De Smet, Nina La Fontaine, Lotte Sichien, Julie Van Vlem, Oona Bulckaen, Febe Hoebeeck, Ayla De Winter en Alicia Stompf en dit op 41 starters.

Aan de startlijn van de wedstrijd bij de benjamins meisjes 2009 daarentegen moest Nora De Bois het met minder ploeggenootjes doen. Geen probleem dacht ze en hup weg ermee. Ik onthoud een opzwepende “je bent er bijna” van opa Roland en een mooie eindsprint in het zand als anwoord van onze kabouter. Lobke Robbrecht, Maïté Van Britsom, Lore De Vos, Nina Corne verdedigden eveneens onze kleuren.

Bij de pupillen meisjes 2008 denk ik in eerste instantie aan Eva Holsbeke (15e) en Ruth Van Steendam, maar deze keer was er meer Wichels geweld met Amely De Ruyver, Nette De Groot en Medow Van Hecke.

De pupilen meisjes 2007: Axelle Van Den Abbeel hebben we nog niet zo gek veel gezien deze winter, maar ze maakte een mooie beurt op plaats 13, iets voor Jolien Clopterop. Verderop vinden we nog Lize De Wilde en Mano Inghelbrecht net binnen de top-20. Nore Vinck, Lotte Braem, Marthe Verheecken, Laure Lapin, Maite Mannaert en Luna Van De Wiele, zorgden er mede voor dat er 10 Ratjes aan de start stonden.

Raquel Bracke zorgde bij de miniemen meisjes 2006 voor de beste prestatie voor onze vereniging met een 7e plaats en dat op 28 starters. Dat is zowat wat je van Raquel mag verwachten, dus maw goed gelopen meid!

Bij de miniemen meisjes 2005 traditioneel heel veel volk met het mooiste truitje uit het peleton. Camille Ritière en Hanne Van Hulle doken met de kop van de wedstrijd mee het zand in, als 2e en 4e respectievelijk. Een positie die ze helaas niet konden vasthouden tot aan de eindmeet. Ze eindigden 7e en 11e. Maar meiden, als jullie het niet proberen, zullen jullie nooit beseffen wat kan en niet kan in een wedstrijd. De beide Van Herreweghes, die we vanaf nu “Van Schoenenwegge” noemen deden het vooral goed in het tweede deel van de race. Hele sterke 2e helft ook voor Laura Stevens. Maud en Aukje Verberckmoes, Maxime Dargent, Emma De Landsheere, Naomi Sakwe, France Vande Cavey, Sena Tay… eigenlijk te veel om op te noemen, maar hier was KRCG ladies alvast het sterkst vertegenwoordigd: 12 dames op 30 deelnemers. Mooi zo meiden!

DE JONGENS:

Ook flink wat RCG-jongens in de mooiste cross van Vlaanderen, behalve bij de eerstejaars benjamins: zij waren amper met 3 om onze kleuren te verdedigen. Milan Missotten was onze snelste, hij werd 15e. Tussen de  34 atleetjes zagen we ook nog Daan De Bock en Sietse Niesen.

Bij de tweedejaars benjamin jongens liepen er 7 Ratjes mee. Snelste was Kobe Van Steen, hij kwam als 14e over de finish, gevolgd door Abel Bonduelle. Ook Miel Haerens, Mill De Kinder en Arne Rottiers gooiden zich in de race en Nicolas Van Driessche heeft misschien wel een copycat, want hij staat in de uitslagenlijst zowel op plaats 27 als op plaats 34…

Bij de eerstejaars pupillen jongens dook Sibrecht Use als eerste Ratje de zandstrook in, maar bij de 2e passage door het zand plaatste Olaleke Bada een ferme eindspurt waardoor hij Sibrecht nog wist in te halen: Leke werd 17e, Sibrecht 19e. En als er iemand kan spurten in het zand dan is het wel Kobe Moerman: hij stak de ene na de andere atleet voorbij in die zware laatste meters en liep als 23e onder de zegeboog door. Tussen de 42 atleetjes ook nog deze jongens van onze club: Tibault Akouété, Sietze Verhaegen, Wout Vergaelen en Tiemen Roegiers.

Een serieuze lichting tweedejaars pupillen jongens: maar liefst 14 van de 42 deelnemers waren Calipage-boys. Robel De Schryver skipte zijn breakdance-les en daar zal hij geen spijt van hebben: hij werd 4e en stond op 2” na op het podium. Zien we hem weer in Ertvelde? Jonas Verschuere, eerste Wichelaar, liep zich naar een 6e plaats in 5’05” en amper 3” later finishte ook Jaron Van der Meiren als 7e. Samuel Van De Walle won vorig jaar goud maar moest nu tevreden zijn met een 9e plaats.  Voor Emiel De Coster was zand-lopen een primeur en jawel: hoe vettiger hoe prettiger! Emiel viel maar net buiten de top 10. De andere Ratjes waren Timon Houthooft (verdienstelijk 14e), Wout Rottiers, Leo Akouété, Mauro De Smet, Senne Kaers, Matthis Van Driessche, Tim Moens, Pepijn De Pauw en Liam Omen.

Snelste Racinger bij de eerstejaars miniemen jongens bleek Arne Bruynooghe: hij eindigde als 13e op 41 deelnemers en werd gevolgd door Wout Holsbeke en Thore Bossu. Baanden zich ook een weg door zand, bos en modder: Jan Vercruysse, Charlie Barber (in gewone loopschoenen want net voor de start waren zijn spikes spoorloos), Noah Hoste, Jarne Cardon, Thibault Monsecour en Adriaan Van Der Beken.

Zat de Vuurloop nog in de kuiten bij de tweedejaars miniemen jongens? Dat was dé vraag want onze boys –gedreven om de cadetten te verslaan- maalden vrijdagavond elk maar liefst 14 rondjes rond de piste. Maar bij Robbe Verstraete bleek daar niet veel meer van te merken, zelfs niet van de pijnlijke knie (dankjewel, broer?!). Robbe liep de 1900m in 7’48”, en belandde dankzij een knappe spurt in het zand op de 9e plaats. Ilian Van der Meiren werd net voor het ingaan van de laatste zandstrook in de nadarhekken geduwd door een kereltje van LAT, half zo groot, struikelde en miste daardoor zijn spurt en een plaats in de top 10: Ilian werd 13e en kreeg nadien excuses van de malloot. René Clinckspoor voelde vooral dat hij 2 weken niet had kunnen trainen door de blessure opgelopen in de cross van Oudenaarde, maar hij werd toch knap 16e, vlak voor Quinten Braem. Onder de 34 lopers ook nog deze Ratjes: Jef Govaert, Merlijn De Pauw, Mathias Decuypere en Robbe Goedgezelschap.

DE CADETTEN – MASTERS:

De cadetten meisjes… het kan nog niet aan de jenever hebben gelegen, toen ik twee paar tweelingen de zandstrook  zag induiken. Jawel, een paar uit Oudenaarde (ongrijpbaar voor de tegenstand op dit moment) en een paar uit Lebbeke. Van onze kant gooiden we 7 dames in de strijd, nog steeds luidkeels aangemoedigd door het thuispubliek. Nilay Capa, Femke D’hauwers, Aagje Dooms, Lore Bruynooghe, Sien Dombrecht, Febe De Wolf en Marion Van Hulle kwamen in deze volgorde over de streep. Nilay liep in de laatste zandstrook nog twee voorliggers voorbij en hield er een 6e plaats aan over en een paar natte voeten. Dat is qua kosten-baten analyse best wel een meevaller. Ook Femke bleef netjes in de top-10 met een 8e plaats.

De cadetten jongens: het zal de kick van het thuisoptreden zijn want Rob Van Den Bogaert nam al snel de kop van de wedstrijd in een groepje waarin ook Tijs Verschuere, Luka Leroy en Seppe Verstraete meeschoven. Seppe nam de leiding over en vocht een verbeten duel uit met een atleet van OSGA. Noem het onvervalst chauvinisme, maar Seppe had deze wedstrijd altijd moeten winnen, ware het niet dat de tegenstander Seppe simpelweg omver duwde en de jury niet de beslissing durfde te nemen om de winnaar te diskwalificeren. 3x KRCG in de top-5 met verder Rob en Tijs en Luka niet eens zo gek veel verder. Eindigden eveneens voor KRCG: Kyle Sakwe, Wout De Wilde, Rune Bossu, Viktor De Munter, Arnaud Dargent, Mauro De Keyser en Jan Rijpkema.

Er stond alweer geen maat op Silke Vlaeminck bij de scholieren dames. Vijfde wedstrijd dit seizoen en vijfde overwinning. Het leven kan eenvoudig zijn. Silke solliciteert uitdrukkelijk opnieuw naar de titel “atleet van de maand”. Ik zal er de statuten van de KRCG redactie moeten bijnemen en het desbetreffende hoofdstuk eens onder loep nemen 😉 Hoedje af in ieder geval. Verder bedroevend weinig volk in de wedstrijd, dus is het moeilijk te valideren of de 4e plaats van Yara Valck een mentale opsteker kan genoemd worden.

Veel sterke beren uit Gentbrugge en Wichelen aan de start bij de scholieren heren. And we have a winner, genaamd Lennert De Wulf. Sterk bezig vriend! Wieter Annaert kon zijn thuisfans net niet verblijden met een podiumplaats. Stijn Severens en Jef Misplon malen hier serieus kilometers als eerstejaars scholieren op plek 5 en 6, alsook Mathijs Genbrugge en Jorni Monsecour. Maar ook hier spijtig dat er geen 10 deelnemers aan de start stonden.

De korte cross bij de heren leverde bijna een podiumplaats op voor Ruud Van Cauteren, maar hij viel ietwat terug naar het einde toe. Met een 6e plaats was hij alsnog best tevreden. Er was tevens een 13e plaats voor Hannes D’heer. Victor Peeters, Kevin Van De Velde en Niels Goossens kwamen mee genieten van de modder.

De masters heren en meteen een torenhoog probleem, nog voor de start: nonkel Benny Van Belleghem startte met een serieuze handicap aan de wedstrijd: zijn pot gel was op! Collega Wim De bois heeft daar niet zoveel last van. De jongste masters lopen traditiegetrouw met de junioren, waar Bjarne Rasschaert voor een mooie 7e plaats zorgde. Wim werd 11e. Met Tomas Valcke, Walter Verstraete, Kurt De Smet, Thierry De Vreese, Rembert Jans, Maarten De Bock, Michiel Christiaens, Tjörven Bossu, Koen Veldeman, Nonkel Benny, Thiery Osselaer, Pascal De Pauw, Christope Stokx, Jimmy Meuleman hadden we in totaal 16 uit de kluiten gewassen bonken en zij zorgden ervoor dat KRC goed vertegenwoordigd was.

Alle 57 dames junioren-senioren-masters werden tegelijk losgelaten voor hun wedstrijd, maar spijtig genoeg weinig wilde wijven uit Beernem. Gelukkig is er nog Wichelen met sportvrouw van het jaar Jolien De Schaepmeester, Nele Venneman en Lore Van Cauteren netjes in de top-20. Emma De Keyzer, Nele Scherre, Ellen D’haemer, Nathalie D’haeninck en Febe Maes zorgden ook hier voor een mooie KRCG vertegenwoordiging.

De oudere masters (vanaf 50+) denderden de weide in met 26 en Philippe Bultynck kwam aan op een mooie 14e plaats, gevolgd door Hugo Huygebaert. Toon Van Cauteren moest de strijd staken en ligt nu met een pijnlijke rug in de sofa met een goed glas wijn in de hand.

Geen 2e overwinning voor Jennen Mortier voor eigen publiek bij de senioren heren. Hij moest tevreden zijn met een 2e plaats. Thijs Van der Burgt finishte 12e. Marlon Claeys, Sven Maes vervolledigden het KRCG kwartet.

We naderen Kerstmis en laten we eens “all the way” gaan beste vrienden. AC Rieme geeft crossers de gelegenheid de kilocalorieën van het kerstdiner eraf te lopen. Allen naar Ertvelde dus op 30 december. Ik ken mensen die nu al hun GPS aan het programmeren zijn… En voor zij die hun kerstindigestie nog aan het verwerken zullen zijn… goed herstel!

Krista & Marijn (van de wijn)

FOTO’S Deel 1 (Volksloop)

FOTO’S Deel 2

FOTO’S Deel 3

FOTO’S Deel 4

(fotoalbums by Jimmy C.)