Cross AS Rieme in Ertvelde 30-12-2017

Ertvelde moest dit jaar niet concurreren met de Internationale veldloop in Koblenz en dat liet zich merken: aardig veel volk vond de weg naar de Gentse havenzone voor de klassieke veldloop afsluiter van het jaar. Onze atleten stonden echter voor een dilemma: opteren voor de decompressie na de topeditie in Berlare, of gaan met die banaan voor de laatste keer dit jaar, net voor de dansschoenen mochten worden aangetrokken voor het eindejaarsfeest. Finaal stonden 66 Racing atleten aan de start en dat is eerder aan de lage kant. Desondanks deden enkel de organiserende club en AVLO beter. Maar niet getreurd, zij die er waren, traden aan als ware ambassadeurs en daarvoor hoef je niet op een podium te staan. Vooraan of achteraan, iedereen verlegt grenzen en houdt zich misschien nog steeds aan haar/zijn goede voornemen van begin 2017. Aan hen: keep up that spirit, ook in 2018.

Er zijn nog zekerheden in het leven, bijvoorbeeld dat er steeds een Van Belleghem of een De Bois aan de start van een crosswedstrijd staat. En neen, het hoeft niet altijd nonkel Bennie te zijn, waarmee ik de meest populaire voornaam van onze vereniging voor het eerst correct schrijf. In Ertvelde grossierden we in tweede plaatsen, getekend Seppe Verstraete, Lennert De Wulf en Silke Vlaeminck. Lennert en Silke stonden vorige week nog op het bovenste schavot. Deze week moesten ze hun meerdere erkennen. Voor Silke was dit zelfs voor het eerst dit seizoen. We beginnen traditiegetrouw met de uitslagen via deze link. Dan komen de meisjes aan bod. Al even traditiegetrouw schrijft mijn partner-in-crime Krista over de jongens. Over de cadetten tot master vinden jullie eveneens tekst en uitleg. Huisfotograaf Jimmy Cailly schoot alweer heerlijk foto’s waarvoor opnieuw onze dank.

DE MEISJES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De benjamins meisjes 2010 begonnen aan hun wedstrijd om 12:15u. Jenne Misseeuw liep als eerstejaars totnogtoe een mooi parcours deze winter, ook nu in Ertvelde en met een mooie eindsprint haalde ze nog 2 voorliggers in de laatste rechte en smalle lijn in en eindigde hierdoor 7e. Jenne is ondertussen al aan haar 6e cross toe dit seizoen en dat getuigt van veel goesting. Het zijn toch de mama en de papa die de spikes moeten poetsen, niewoar? Saartje De Smet liep in dezelfde wedstrijd naar plaats 23 en dat op 34 deelnemers. Geen benjamins meisjes 2009 zonder Nora De Bois. Het spook mag wellicht nog gratis binnen in de Efteling, maar liep vorige zondag al haar 7e cross van het seizoen. Ambassadeurs vind je niet alleen op de Tervurenlaan in Brussel, dat is duidelijk. Nora deed wat van haar werd verwacht: er vol voor gaan, en dat was dit keer een 19e plaats. Fien Piryns werd 28ste op 32 starters.

Eva Holsbeke vertegenwoordigde onze club bij de pupillen meisjes 2008. Eva is nog zo’n kleine meid die dolgraag crosst. En nog goed ook! Eva werd 6e op 38 deelnemers. Bij de pupillen meisjes 2007 zag ik Jolien Clopterop net binnen en Mano Inghelbrecht net buiten de top 20 eindigen. Laure Lapin moet duidelijk zin gekregen hebben na de wedstrijd in eigen huis (of heeft braaf geluisterd naar wat ik vorige week heb gevraagd…). Laure eindigde mooi 35ste op 39 deelnemers.

Enkel Lina Foullane trad aan bij de miniemen meisjes 2006. Ze toonde karakter en eindigde op de 37ste plaats. “Amper” 5 Racing miniemen meisjes 2005 aan de start en Hanne Van Hulle behaalde een 12e plaats al was ze niet te spreken over de wijde arm die ze in haar gezicht kreeg tijdens de eindsprint. Maar toch karakter om er in de laatste lijn nog voor te gaan. Emma Van Herreweghe vatte na een slechte start snel terug post daar waar ze hoort te lopen. Emma eindigde 17e. Maud Verberckmoes bevestigt haar goeie doen met een top-20 notering, net voor Laure Van Herreweghe (21) en zus Aukje (23). Luna Van Belleghem toonde eveneens inzet en karakter op plaats 34.

DE JONGENS

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen benjamin jongens van 2010 en 2009 en zelfs geen pupillen jongens 2008 in Ertvelde. Waar zitten al die Ratjes toch? Gelukkig waren de pupillen jongens 2007 sterk vertegenwoordigd én lieten ze zich opvallen in wat eerder een snelle stratenloop dan een cross is. De andere clubs mogen al beginnen te vrezen dat er Racing Tornados in de maak zijn – altijd goed als de opvolging voor de Borlées al geregeld is – want van de 7 RCG-jongens eindigden er 5 in de top 14. Snelste was deze keer Samuel Van De Walle: hij legde de 1150m af in 5’01” en 1” later kwam Jaron Van der Meiren over de meet. Emiel de Coster werd 12e, Jonas Verschuere 13e en Timon Houfthooft 14e. Knap, boys! Pepijn De Pauw werd 43e op 51 deelnemers en hekkensluiter Rune Van Belleghem begon zijn spurt misschien iets te snel en kon daardoor zijn voorganger net niet meer inhalen.

Bij de miniemen jongens 2006 kon Wout Holsbeke zijn tempo mooi aanhouden – Wout houdt ervan om lang te lopen – en dus bleef hij de hele race in positie 13. Jan Vercruysse – dit keer zonder lege maag – finishte als 17e en Jarne Cardon kwam sterk uit de hoek en werd mooi 25e, al kostte het wel wat moeite. Charlie Barber miste zijn start maar wist aardig op te schuiven en als 31e over de meet te lopen, net voor Noah Hoste. En Daryl Owusu werd 35e op 41 deelnemers. De miniemen jongens 2005 waren maar met 4 en met wat goeie raad van Racing Tornado Jaron ‘de plas aan de aankomst is droog!’, kon het niet meer stuk. Robbe Verstraete smeet zich in de race, een 3e plaats zat erin, Robbe ging heel diep en werd uiteindelijk 4e. Spierwit en duizelig hing hij over de nadarhekkens. Ilian Van der Meiren trotseerde de spikes die zijn tenen doorboorden, plaatste een stevige spurt en kwam met een mooie blos als 16e aan. Voor René Clinckspoor was het ‘een ziek lange cross’, René werd 23e op 43 deelnemers en Merlijn De Pauw perste alles uit zijn fijne beentjes om 35e te worden…

CADETTEN – MASTERS

Mooie cross bij de cadetten meisjes. Slechts één koppel tweelingen aan de start en dan verhogen meteen de slaagkansen van alle andere deelnemers. Femke D’hauwers bleef een ganse wedstrijd rustig in de buurt van die andere tweeling en plaatste een snedige eindsprint voor de derde plaats, die ze won uiteraard (anders zou ik de zin niet zo formuleren), al werd ze ei zo na nog tweede. Drie dames binnen de seconde. Nieuweling Bo Van Aerde deed het meteen heel netjes op plaats 12, en dat komt simpelweg omdat deze jongedame al jaren als niet-aangeslotene wedstrijden loopt, een beetje onder de radar dus. Welkom in de groep Bo. Hanne Coomans haspelde diezelfde 1950m af op plek 30. Veel sterk volk aan de startlijn van de wedstrijd cadetten jongens. De schifting werd snel gemaakt en Seppe Verstraete liep al voor halfweg koers op een veilige tweede plaats. Weinig bedreiging van achteruit, maar ook geen uitzicht op de zege. Beetje beu wellicht om zo te moeten lopen, maar elke race moet gelopen worden, en met een tweede plaats als prijs wil ik er ook wel zo voor gaan. Tijs Verschuere viel 2 seconden buiten de top-10 en Viktor De Munter behaalde een 33ste plaats.

De scholieren dames liepen voor de gelegenheid samen met de masters 50+ en wie denkt dat je dan meteen een schifting krijgt tussen jong en oud, wel die heeft het goed fout. Op plaats 4 eindigde de eerste master. Hallo, daar kunnen veel jonge dames nog een puntje aan zuigen. Soit… scholieren dames, dat betekent een ongeslagen Silke Vlaeminck totnogtoe. Wat als… Silke zou kiezen voor atletiek zonder de combinatie met voetbal? Ooit zal ze een keuze moeten maken, maar laten we vooralsnog genieten van haar vlotte loopstijl en het schijnbaar sprekend gemak waarmee ze topprestaties neerzet in het veld. De winnares was eens niet Silke helaas en deze winnares kwam met één spike over de finish. Misschien kan Silke het de volgende keer eens proberen op blote voeten. De scholieren heren dan en Lennert De Wulf was opnieuw van de partij. Ook hij liet deze winter al een paar mooie resultaten noteren. Lennert bleef in duo aan de leiding tot halfweg de wedstrijd, maar moest zich dan de meerdere erkennen. Hoe dan ook, opnieuw top van Lennert. Niet zo gek veel verder wedijverde Stijn Severens voor plek 4. Het werd – naarmate de wedstrijd vorderde – een mooie vijfde plaats. Op deze manier gooit Stijn alvast hoge ogen om beste eerstejaars scholier te worden. Meerkamper Jef Misplon kwam verder bouwen aan zijn basis voor volgende zomer en deed dat met een 18e plaats en met het commentaar achteraf: “het was lastig”. Allez!

De korte cross bij de heren werd een one man show van Isaac Kimeli, maar ook Riken Ost kwam voor een mooie notering. Hij stormde als eerste de bocht in liep enkele minuten later als 4e over de eindmeet. Kevin Van De Velde ruilde in diezelfde wedstrijd zijn visitekaartje af voor een 29ste plaats.

De junioren-senioren-masters vrouwen liepen hun wedstrijd gezamenlijk en hier moet RCG het voornamelijk of uitsluitend hebben van onze collega’s uit Wichelen (en Beernem). Jolien De Schaepmeester liep naar een 17e plaats. Nele Venneman eindigde 22ste. Nele Scherre behaalde nipt een top-10 bij de masters.

De mannen junioren en masters kregen 6km voor de kiezen. Eerst de 12 junioren: Bjarne Rasschaert – kersvers Wetters sportlaureaat – bracht het er verre van onaardig vanaf met zijn 4e plaats. Ik zal even moeten nagaan of Sander Rasschaert op plaats 6 familie is van. Finaal was er Michiel Christiaens op plaats 9. Bij de masters kreeg Steve Van Damme waar hij in Oudenaarde net geen aanspraak kon maken, zijnde een podiumplaats. Tomas Valcke eindigde netjes in de top-10. En traditiegetrouw volgt nu een lange lijst RCG masters: Wim De Bois op 13, Kurt De Smet op 23, Walter Verstraete op 26, Rembert Jans op 28, Thierry De Vreese op 31, Sam Samain op 35, Philippe Bultynck op 47, Jan Seynaeve op 53, Pascal De Pauw op 61, Peter Van De Walle op 64, Piet Cambier op 72, Christophe Stokx op 79 en Hendrik Maes op 85. Ik hoop echt dat er voldoende pistes voor rolstoelatleten aangelegd worden wanneer deze generatie naar het rustoord moet, of het wordt oorlog met Gentse rrrrrrrr…

Slechts één RCG vertegenwoordiger bij de senioren heren, maar niet de minste, namelijk Jennen Mortier. Als jongste deelnemer liep Jennen naar een 5e plaats en dat was in het exclusieve gezelschap van die namiddag een puike prestatie.

Let’s call it a year dames en heren. 2017 zit erop. We heffen straks het glas op een nieuw jaar. We zien elkaar terug in 2018 en dat op 14 januari in Maldegem. Geniet van de overgang!

Marijn van de wijn & Krista Bracke

FOTOREPORTAGE (J.C.)