Vlaams Kampioenschap alle categorieen 19-05-2018 (Deinze) – We mogen Europa in !

Euforie met twee Europese tickets en knappe podia en drama met een geblesseerde

Op het Vlaams Kampioenschap in Deinze konden we ons geen betere opening van de KRCG-atleten voorstellen. In de reeksen van de 100m plaatsten in de vroege ochtend Sarah Rutjens en Dries Vergaelen zich respectievelijk bij de dames en de heren, voor de finale later op de dag, Jolien De Schaepmeester liep op de 5000m meteen naar het zilver en Stefanie Dadayeva deed er met de polsstok nog een schepje bovenop. Wipte schitterend over 3m90 en pakte zo niet alleen zilver maar stak meteen ook een ticket op zak voor het EK Scholieren in het Hongaarse Györ.

Later op de dag stormde Eline Berings, na een al schitterende reekswinst, naar het goud in 13″04 op de 100mH en hopla, nog eentje naar het EK, dit wel voor de seniors natuurlijk in Berlijn. Er zouden nog mooi prestaties volgen, daarover hieronder meer en eentje was de pechvogel van de dag. Na een schitterende reeks op de 100mH, belandde Shari Lammens in de lappenmand en moest verstek geven voor de finale of hoe euforie en dramatiek, kort bij elkaar kunnen liggen…..

De samenvatting van de dag :

De spurters op de 100m vlak openden dus de dans en zij kregen het niet cadeau met de koude weersomstandigheden. Amper 13° en midden mei gepasseerd, je zou voor minder vloeken na de 25° van vorige week in Dampicourt. Soit, c’est la Belgique zeker en we proberen er dan mar het beste van te maken, iets waar Sarah Rutjens en Dries Vergaelen prima in slaagden. Sarah klokte bij de dames 12″15, Dries bij de heren 11″12 en beiden mochten zich meteen opmaken voor de finale in de namiddag. Laurens De Greef werd jammer genoeg uitgeschakeld met 11″48 in zijn reeks. In die finales, die bij de dames op een close finish uitdraaide tussen plaatsen twee en zes, klokte Sarah met 12″11 de 6e chrono, Dries werd in de finale bij de heren 7e in 11″16.

Alvorens naar de volgende reeksen van de spurters te gaan, werd Jolien De Schaepmeerster de piste opgestuurd voor de 5000m en zoals in de inleiding vermeld deed ze het prima. Moest enkel in de laatste ronde passen, maar kon zonder veel problemen netjes de 2e plaats veilig stellen en zo de eerste, zilveren medaille van de dag op zak steken. Finishte in 18’17″47.

Terug reeksen zoals ik al zei en dat voor de 200m, waar Yestin Scheldeman bij de heren en Laures Bauwens bij de dames hun kans gingen. Laatstgenoemde liet 25″20 opnemen en dat was goed voor de finale. Yestin klokte in zijn reeks 21″94 en mocht enkele uren later ook al opnieuw in de startblokken kruipen. Goe bezig zeggen we dan en in die finale scheelde het maar een haar of Yestin zorgde voor dé verrassing van de dag. Miste nipt het podium, 4e dus en dit in 21″88. Laures liep in de damesfinale naar een 6e pl in 25″08.

Tussen al dat reeksgedoe was er ondertussen eentje aan het polsstokspringen, met name Stefanie Dadayeva. Zat bijna te verkleumen op het bankje eer ze een eerste keer haar aanloop mocht nemen maar deed dat met verve. Liet de lat toen op 3m90 leggen, alles of niets en waarom er eens niet alles van maken. En dan bedoelen we ook alles ! Schitterend erover, nieuw CR, meteen aan de leiding in de competitie én….de limiet voor het EK scholieren in het Hongaarse Györ met bijhorende beste EJP! Het hoeft niet gezegd hoe blij Stefanie was….. Op 4m00 ging het maar net mis en werd zo uiteindelijk 2e op dit Vlaams Kampioenschap.

Stefanie wipt over 3m90 !!! Een EJP en meteen ticket voor het EK op zak !

Net voor de middagpauze mocht Remi Malengreaux ook nog de ring instappen voor het hamerslingeren bij de heren en kregen we nog twee dames op de horden aan de slag. Remi had aan drie goede beurten genoeg om met 63m85 de winst te pakken, het eerste goud was dus binnen, proficiat aan Remi.
De dames die het op de horden mochten bewijzen waren uiteraard topfavoriet voor de titel Eline Berings en Shari Lammens. Beiden plaatsten zich in de reeksen makkelijk voor de finale, Eline stormde (met lichte tegenwind) daar al naar 13″17, Shari liep knap naar een nieuw PR in 14″02 en kwam aankloppen voor het podium. Het zou te mooi voor waar geweest zijn! Klein drama tijdens de opwarming voor de finale later in de namiddag, waar Shari plots steken voelde in de dij en na (lang) overleg besliste om geen risico’s te nemen. Forfait dus en dus uitkijken waar Eline zou uitkomen. Kwam prima weg bij het startschot en zal Sarah Missine wel dankbaar zijn dat ze zolang kon aanklampen. Het stuwde Eline vooruit, liep op de laatste twee horden weg van de tegenstand en liet de chrono op 13″04 stoppen! EK limiet voor Berlijn binnen, ook al een evenaring van haar CR en uiteraard, weer goud!

Eline Berings : Terecht duim omhoog en koffers pakken voor het EK in Berlijn !

Het wat langere werk dan en wat spijt het ondergetekende dat hij door bovenvermelde blessure dan ook vroeger de kampioenschappen moest verlaten dan voorzien. Zo zie ik dat Thijs Van Der Burgt en Jeroen Meuleman een meer dan behoorlijk race moeten hebben gelopen op de 1500m, of heb ik het hier mis ? Werden 6e en 8e in respectievelijk 4’04″18 en 4’06″79 en als ik me niet vergis moet dit vooral voor Jeroen een ferme opsteker zijn, niet ? Ook 1500m voor de dames op het programma en hier plaatste Lore Van Cauteren zich netjes in de middenmoot met een 10e pl in 4’47″65, Ellen D’Haemer sloot haar kampioenschap op de 1500m af met 5’12″02.
Het langste nummer waar onze heren aan deelnamen was de 3000m steeple. Hannes D’Heer vind ik hier terug met een DNF, hopelijk niet door valpartij of ook al een blessure ? Hoe dan ook, jammer voor Hannes die zag hoe zijn clubgenoten het prima deden. Bjarne Rasschaert liet een behoorlijke 10’04″68 neerzetten en Bert Misplon, wel ja…..die pakte nog eens uit met een verrassing zeker. Deed het vorige week op de interclub al prima en trok zijn forme door naar dit kampioenschap. Werd schitterend 2e in 9’20″76, proficiat Bert!

Afsluiten werd er gedaan met de dubbele en de enkele baanronde, met op de 800m de dames Emma De Keyser en Jolien De Meyer aan de start. Emma liet 2’19″61 neerzetten en Jolien 2’22″81, dit terwijl op de baanronde, de 400m dus, Lotte Vanassche bij de dames op 1’02″33 uitkwam en bij de heren Sander Biebaut op 53″89 en Davide Petrella op 49″22. Davide won hiermee wel zijn reeks, doch kwam iets te kort om aanspraak te maken op het podium.
Tot slot werden er ook nog hekjes gezet op de piste voor de 400mH dus, meteen het laatste nummer van de dag en we konden van KRCG-zijde nogmaals hopen op eremetaal met Dylan Owusu. Moet het prima gedaan hebben maar moest met 52″21 nipt de duimen leggen voor het goud. Geen mens die er dus aan twijfelt dat we op de komende wedstrijden nog wat vuurwerk mogen verwachten van Dylan om revanche te nemen.

Tweemaal GOUD en viermaal ZILVER is dus de medaillebuit van dit Vlaams Kampioenschap, met enkele gekwetsten in het achterhoofd en enkele mooie ereplaatsen, best prima toch, om nog maar te zwijgen dat KRCG alweer op de Europese kaart staat de komende maanden en wie weet wat er nog volgt….

UITSLAGENBORD

EERSTE FOTOREEKS

TWEEDE FOTOREEKS (Jimmy C.)