BK Juniores en Beloften – Moeskroen 26-08-2018

Jaar na jaar stelt menig atletiekliefhebber zich de vraag : “hoeft dit BK voor juniores & beloften nog wel” ? Velen geven er al de brui aan na een vrij lang seizoen, neem er dan nog enkele gekwetsten bij en het is niet meer dan logisch dat dit kampioenschap jaar na jaar aan kwaliteit inboet. Rechtstreekse finales op nummers met amper vijf atleten – of soms minder – waar de iets beteren al op voorhand weten “ik sta op het podium”….’t is jammer maar het is niet anders.

Naar Moeskroen dus maar en gelukkig beschikt men daar over een prachtig stadion, daarvoor moet je dus zeker niet afzeggen. De Ratjes met amper 8 atleten zoals gezegd, spijtig want zo goed als zekeren medaillewinnaars Kiné Gaye en Shari Lammens liggen nog steeds in de lappenmand. Maar die 8 verdedigden de clubkleuren tot op de laatste meter en met 5x eremetaal deden ze het toch wel schitterend.

Twee dames in de strijd der loopnummers en ik open de uitslagen met juniore Laures Bauwens die eens niet combineerde met de 100m & 200m, maar wel de 100mH koppelde aan de vlakke 100m. Het zou haar geen windeieren leggen want op de vlakke rechte lijn pakte Laures knap zilver in 11″92, nadat ze de reeksen gemakkelijk naar haar hand had gezet met 12″11. Op de 100mH loopt het ook al een gans seizoen vrij vlotjes voor Laures en ze stond – ook al door wat afwezigen – dan ook met de snelste chrono op de startlijst. Hier nog minder problemen, klokte 14″12 in de reeksen en met 14″13 zette ze vroeg in de namiddag ook de finale naar haar hand. Naast het zilver ook nog goud om de nek van Laures dus, dikke proficiat zeggen we dan.

Tweede dame aan de start, en dan gaan we naar de beloften, was Jolien De Schaepmeester op de 5000m. Hier toch een behoorlijk deelnemersveld, het was ook ooit anders op deze afstand. De wedstrijd hebben we niet live gezien maar hoe dan ook, 4e worden is altijd ondankbaar, hoe de wedstrijd ook verliep. Jolien klokte 18’38″74.

Eveneens twee dames in de kampnummers en dit telkens bij de juniores. Fleur Verstraete kon zich nog bij de beste acht werpen met de speer en kreeg zo 3 extra beurten. De beteren waren te sterk maar verder in het pak zou het er nog om spannen. Fleur geraakte echter niet verder – allez zelf zouden we het niet kunnen hoor – dan 31m48 en zo bleef het bij een 8e pl.
Joke Cambier ging aan de slag in het kogelstoten in het discuswerpen en of ze er nu om gedaan heeft of niet weet ik niet maar Joke haalde tweemaal een knappe 6e pl binnen. Dropte de kogel 10m63 ver en om 6e te worden met de discus had ze een beste worp van 32m61 nodig. Geen uitschieters dus bij onze werpers maar toch mooie prestaties op een BK.

De heren dan waar we eerst de beloften onder de loep nemen en hier vermoed ik dat er eentje de kaas van tussen zijn boterham heeft laten nemen. Dylan Owusu had ik zelf met stip aangeduid voor goud op de 400mH, het werd echter “maar” zilver nadat hij met slechts enkele hondersten de duimen moest leggen. Tijd : 52″32. Zonder hekjes noemt deze afstand dan de 400m en daar bond Davide Petrella de spikes voor dicht. Was ook kanshebber voor eremetaal en mocht dat na precies 50″51 seconden ook gaan afhalen; het leverde Davide mooi brons op.

De juniores dan waar Dries Vergaelen dubbelde op de 100m en 200m. Liep een sterke reeks op de 100m (11″09) maar moet in de finale niet op toeren zijn gekomen. 11″45 leverde een 8e pl op, met zijn reekstijd had hij dicht bij het eremetaal kunnen komen. Jammer dus. Dries liep ook nog de rechtstreekse finale van de 200m, hier strandde hij op 23″42.
Tot slot, net zoals bij de beloften dames, ook hier een uitstapje naar de 5000m met Bjarne Rasschaert. De top twee was hier te sterk zo blijkt maar daarachter was het Bjarne zelf die orde op zaken zette. Hij en hij alleen zou het brons meegraaien met een chrono van 15’30″30. Mooi !

ALLE UITSLAGEN

FOTOREPORTAGE (Jimmy C.)