Veldloop AC Deinze 18-11-2018

De drukste cross van Vlaanderen…

Het is een traditie: op de 3e zondag van november trekken alle loopfanaten naar Deinze en alle wielerliefhebbers naar het Gentse Kuipke. En wie van beide houdt, tja, die staat voor een zwaar dilemma… 1500 deelnemers aan de cross in Deinze vorig jaar, een absoluut record, en ook nu weer was het drummen aan de start. Gelukkig is die start breed en zijn er 2 toegangen tot de startzone. Als de jury dan niet vergeet om ze allebei open te maken (wat bij de cadetten jongens helaas wel gebeurde), dan kunnen alle atleten enigszins vlot aan hun wedstrijd beginnen. Veel lopers dus in de Brielmeersen en ook veel Calipage-truitjes: maar liefst 82 bij de jeugd (tot en met cadetten) met een ferm record voor de eerstejaars benjamin jongens: 14 van de 80 deelnemers waren van onze club, wat een inzet. Houden zo, boys! Eén medaille maar mochten we terug meenemen naar Gent, bij de eerstejaars miniemen, en 6 atleten stonden in de top 10: iets wat niet evident is als je er met 80 of meer tegelijk aan begint. Een samenvatting van de prestaties van onze jongeren.

Bij de benjamin meisjes 2011 liep Erika Verhoeyen als 19e van de 47 deelnemers over de meet, net voor Lisa De Bois. Bij de tweedejaars benjamin meisjes deed Lotte Guns 3’49” over de 850m en werd knap 6e, op nauwelijks 3″ van zilver! Massaal veel Ratjes bij de eerstejaars benjamin jongens dus en Leon Van Pottelberghe veroverde de 10e stek in 4’04”, even snel als de jongen voor hem. Diaz Van De Cauter werd 13e. Een schitterende prestatie van tweedejaars benjamin Winter Van De Cauter: hij finishte op 1″ van brons in 3’34”. Er stonden 78 jongens aan de start in deze race.  De pupillen meisjes 2009 moesten 1320m afleggen en Nora De Bois was onze snelste, ze werd 38e op 76 deelnemers. Traditie moet zijn: ook nu weer was Eva Holsbeke onze sterkste verdediger bij de pupillen meisjes 2008. Geen top tien deze keer, wel de 17e plaats op 70 atleten. Ook Abel Bonduelle mag de titel van snelste Ratje weer op zijn naam schrijven, hij werd 35e van de 88 pupillen jongens 2009 die naar de Brielmeersen kwamen om te crossen. Bij de tweedejaars pupillen jongens zijn we maar wat blij met de terugkeer van Olaleke Bada. Het was weer even wennen maar als je met 81 aan de start staat, maandenlang niet getraind hebt en dan nog 37e kan worden, dan is dat veelbelovend. De miniemen meisjes 2007 kregen 1790m te verwerken. Ze waren met 67 deelnemers en Axelle Van Den Abbeel haalde de eindmeet als 15e, net voor Lize De Wilde. Eén Ratje maar bij de miniemen meisjes 2006: Raquel Bracke. Ze presteert steeds sterk in het veld, maar nu haalde ze net niet de top 10. Klein, mega-vinnig en razendsnel: zo zou je Emiel De Coster kunnen omschrijven. Deze eerstejaars miniem jongen leek even op weg naar de eindzege, maar moest dan de duimen leggen voor een andere Emiel (van ACW) en dus werd het zilver voor onze Emiel met een chrono van 7’16”. Jaron Van der Meiren liet zich wat verrassen door de vrij korte spurtzone maar finishte toch nog mooi 8e in 7’32”. Er stonden 64 atleten aan de start. Acht van de 44 deelnemers bij de tweedejaars miniemen jongens droegen een clubtruitje en ook dit keer was Arne Bruynooghe de rapste (15e). De cadetten meisjes 2005-2004  liepen 2370m lang door de Brielmeersen. Ze waren met 45 en de 8e plaats was weggelegd voor tweedejaars Bo Van Aerde (8’46”). Van de eerstejaars cadetten was Maud Verberckmoes de snelste (24e). Ferme afstand voor de cadetten jongens 2005-2004: net geen 3km lang moesten ze alles uit hun spikes persen. Ze waren met 74 deelnemers en 9 verdedigden onze kleuren. Tweedejaars Viktor De Munter kon op het eind nog een mega-spurt plaatsen en werd knap 19e in 9’52”. Van de eerstejaars kwam Ilian Van der Meiren als eerste aan de eindmeet, hij werd 27e. Nu een weekje trainen, een duurloopje in het weekend en dan, de ochtend na de atletenhuldiging, met zijn allen naar Oudenaarde: zullen we proberen om daar weer met minstens 80 jeugdatleten te verschijnen?

K.B.

Het uitslagenbord vanaf de scholieren openen we met de dames in deze categorie waar we op zijn zachtst gezegd niet uit de boot vielen. Knappe resultaten immers van Silke Vlaeminck (4e) en Nilay Capa (5e). Benieuwd naar wat dat gaat geven de rest van het seizoen. Bij de masters noteren we ook al een 5e pl voor Nele Schorre en als we bij de seniores dames aankomen dan zien we dat kilometervreter Ann Sofie Claeys maar één plaatsje verder zat, 6e namelijk. Toch sterk voor iemand die van het (nog) langere werk houdt. Met Nele Venneman (8e) en Jolien De Schaepmeester (9e) noteren we nog twee dames in de top 10, Lieselot De Veylder eindigde uiteindelijk 17e en Lore Van Cauteren legde beslag op de 18e pl.

Heel wat meer deelnemers in de mannelijke categorieën waar Norick Beterams bij de juniores op een 16e pl beslag legde en bij de seniores heren Jeroen Meuleman het evengoed deed als Ann Sofie bij de dames, namelijk eveneens met een sjieke 6e pl. Matthias Smekens liep hier naar een 25e pl, Michiel Christiaens bracht de 32e stek mee uit de Deinse Brielmeersen.

Over naar de oudste reeksen met eerst de masters 50+ waar Philip Rahoens alweer, na Aalter, een sterke wedstrijd liep en als 5e prijkt op de tabellen. Philippe Bultinck handhaafde zich deze week op een 21e stek, Roland De Bois op de 35e en Hendrik Maes tenslotte eindigde 38e in deze categorie. Bij de “jongere” masters noteren we ook al een 5e pl voor Steve Van Damme, wat in deze gemengde wedstrijd gelijk stond aan een 3e pl bij de +35. Wim De Bois kwam deze week één plaatsje tekort voor de top 10, werd dus 11e en Thierry De Vreese (17e) en Rembert Jans (18e) zullen met hun plekje binnen de top 20 best wel tevreden zijn geweest. Bennie Van Belleghem volgde iets verder op de 24e pl, Peter Van DE Walle werd 36e, Pascal De Pauw 38e en tot slot Christophe Stokx 41e.

Een aandachtig lezer weet ondertussen dat de scholieren nog moeten vermeld worden, iets wat ik met opzet als laatste bewaarde omdat we hier ei zo na met de zege richting Gentbrugge konden. Beresterke wedstrijd namelijk van Seppe Verstraete en dan komt ie amper 2 secondjes tekort…Knap 2e dus en schrijf het maar op….de Seppe staat er weer dit seizoen. Tijs Verschuere deed het ook al prima met een 9e pl deze keer, Jorni Monsecour verging het ietsje minder – maar ook dat komt wel goed – en hij eindigde op een 37e pl.

J.L.

Fotoreportage 1 (Kern Beernem)

Fotoreportage 2 (J.C.)

Het volledige uitslagenbord is te downloaden op de website van AC DEINZE.