Veldloop A.S.Rieme 30-12-2018

ERTVELDE IN HET NIEUW !

Met de traditionele Kerstcross in Rieme-Ertvelde is het doek gevallen over het veldloopjaar 2018 en als er een paar 2019 gaan beginnen zoals ze 2018 zijn geëindigd dan staan er ons nog mooie wintermaanden te wachten. Voor ondergetekende was het alweer een tijdje geleden dat hij de cross nog eens van dichtbij bekeek en uit het verleden weet ‘m …Rieme liegt niet !

Laten we er maar meteen invliegen met de cadetten dames, iets wat de atleten zelf ook letterlijk deden. Behoorlijk wat kwaliteit aan de start en dat zullen onze Ratjes geweten hebben. Verschroeiend hard van bij de start en Femke D’Hauwers en Bo Van Aerde konden hun wagonnetje vrij goed aanpikken. Op het einde van de eerste ronde leek het aan de heuveltjes dat het voor Bo iets te snel ging, maar daar kan je je dus serieus aan mispakken. In de verte zagen we Femke mee glippen met de leidster, een enorme versnelling van deze meid in de afdaling van “den berg” deed Femke echter de das om. Tweede plaats veilig stellen dan maar en toch…. Bo vond haar 2e adem en ging alleen op zoek naar de laatste podiumplaats, maar zij ging zo hard tekeer dat ze de druk op Femke opvoerde. Die dan ook maar versnellen en zo kwam ze tot op amper 4″ van de leidster. Het laatste bochtenwerk was er iets teveel aan, Femke pakte dus knap de 2e pl en Bo Van Aerde mocht na een dijk van een wedstrijd mee op het podium als 3e, dit op amper 8″ van de winnares. Zeggen we dat straks het PK in Zottegem spannend gaat worden…. we duimen alvast voor onze meiden.
Nog in dit peloton cadetten liep Sien Dombrecht naar een 24e pl die in de 2e ronde de hindernissen duidelijk beter overwon dan in de eerste, prima zo Sien!

Fantastisch jaareinde na een sterke race voor Femke en Bo, op 2 en 3 bij de cadetten dames.

De cadetten heren dan waar ze blijkbaar ook al snel moesten thuis zijn en waar de onzen zich precies wat aan mispakten en dat bekoop je zuur natuurlijk. Anderzijds was er een Robbe Verstraete die in de aanvang ver zat (en als ik zeg ver, dan is dat ook ver), maar die rustig opschoof en uiteindelijk nog op een meer dan behoorlijke 11e pl eindigde. Ilian Van Der Meiren liep een ganse wedstrijd rond de plaats waar hij zou eindigen, de 12e en dus mag hij tevreden terugblikken op een wedstrijd van de regelmaat. Mooi zo! Het trio Mauro De Keyser, Rune Bossu en Briek Storme vielen na een prima start wat terug en zouden elkaar in evenwicht houden op de plaatsen 44, 45 en 46.
We blijven even bij de heren, met name bij de scholieren waar het ook al hollen was van “iedereen die mij volgen wil…” en ook hier liepen er een paar tegen de denkbeeldige muur, zij het niet onze Ratjes. Deelden hun race prima in en dat resulteerde ook in drie knappe top 10 plaatsen. Seppe Verstraete kwam nog van het verst terug en sleepte een knappe 6e pl uit de brand. Sem Schockaert volgde kort op Seppe, werd namelijk 8e en Tijs Verschuere kwam na een klein dipje terecht op de 9e pl. Luka Leroy streed even verder voor wat hij waard was en deed het eveneens prima, eindigde uiteindelijk 17e en ook hier was de tegenstand niet van de poes. Knap van deze heren dus.

Terug naar het vrouwelijk geweld met bij de scholieren twee dames die we straks met stip mogen uitspelen op het PK, wetende dat er een verschil is tussen de 1e en 2e jaars. Silke Vlaeminck pakte in Rieme immers de 5e pl en Nilay Capa de 8e, maar beiden werden in hun geboortejaar wel telkens 2e Oostvlaamse. Dat belooft dus ! In de achtergrond maakten nog twee dames op karakter de wedstrijd vol, mooi om te zien hoe deze atleten “hun” wedstrijd volmaken. Onder het motto “Nie Pleuje” zullen we maar zeggen en dat resulteerde in een 20e pl voor Mira Storme en een 25e pl voor Hannah Beckers.
Om af te sluiten in de dames reeksen komen we bij de seniores dames, maar niet zonder eerst te vermelden dat Nele Scherre bij de masters alweer een knappe race uit de spikes schudde en dit deze keer met een mooie 6e pl beloond zag worden. Bij de seniores timmert Jolien De Schaepmeester nog aan de weg terug en beetje bij beetje komt dat wel goed. Eindigde nu 7e, in zeker niet de gemakkelijkste wedstrijd van het jaar. Nele Venneman moet zowat de ganse wedstrijd rond dezelfde positie gelopen hebben en werd 14e, Lore Van Cauteren viel jammer genoeg na een meer dan behoorlijke start wat terug en werd 24e.

Van de dames naar de heren en we zullen ook maar eens met de senioren beginnen want hier zagen we een sterke Jennen Mortier naar een fantastische 2e pl lopen. Mooie afsluiter van het jaar dus voor Jennen die mag terugblikken op een fantastisch 2018! Thiebe De Pestel werd in deze categorie 22e wat ons bij de juniores brengt waar er ook al eentje met plaats 2 ging lopen. Laat ons zeggen dat Lennert Dewulf ” the best of the rest” was want aan de winnaar was niks te doen. Knap dus en even verder bewees Bjarne Rasschaert zijn prima forme, ook nu in een wat sterker bezet veld liep Bjarne alweer naar een knappe uitslag, hij werd namelijk 5e!

Spanning troef in de korte cross heren voor de overwinning maar kort achter de aller besten ook spanning want wat ene Jeroen Meuleman ten toon spreidde belooft ook voor de toekomst. Een dijk van een wedstrijd van Jeroen die hem een 8e pl opleverde….het viel zelfs de speaker van dienst op. Bert Misplon knokte zich naar een verdienstelijke 13e pl, Michiel Christiaens naar een 35e en Tjorven Bossu werd 39e, dit allemaal in de korte cross dus.

De masters sluiten de rij en “overall” bekeken deden deze heren het ook al meer dan behoorlijk om niet te zeggen prima! Steve Van Damme voegde aan ons lijstje ereplaatsen nog een 5e toe, Kurt De Smet en Wim De Bois vielen net uit de top 10 maar zullen met plaats 12 en 13 best tevreden zijn. Thierry De Vreese legde dit keer beslag op de 24e pl en Jonas Verhaege op de 26e. Dieter Houthooft schoof in de laatste halve ronde nog ferm op om zo op plaats 43 te eindigen, Peter Van De Walle werd 50e, Pascal De Pauw 51e en met nog wat naweeën van een verkoudheid werd Roland De Bois 65e.

Hoe deed de jeugd het ?

Het parcours van de Kerstveldloop is hertekend en of het er beter op geworden is? Het is en blijft een snelle cross, het getakketak van de spikes-pinnetjes op de straatstenen naast het grasveld is gelukkig verleden tijd, maar ze kletterden wel nog op de harde stenen naast het zwembad. En de start is nog altijd ongelukkig: na nog geen 50m moet de hele meute atleten een bocht van 180° maken en na een meter of 20 alweer zo’n fijne bocht om dan op een smalle boswegel terecht te komen: wie zich daarvoor al niet wist te plaatsen was eraan voor de moeite.  

Onze pupillen waren maar matig vertegenwoordigd, de benjamins daarentegen waren met 21 en velen onder hen maakten hun wedstrijddebuut. Eén medaille en 5 top tien-plaatsen lieten de jongste Ratjes optekenen. Al meteen in de eerste race haalden we een 6e plaats binnen, bij de benjamin meisjes 2011. Die eer viel te beurt aan Nina Lukwyia: ze legde de 1040m in 4’35” af. Lotte Guns van de benjamin meisjes 2010 werd knap 13e op 51 deelneemsters. Na amper een kwartiertje cross was de 1e medaille al een feit -en het zou bij deze ene blijven, voor de jeugd dan toch. Daan Moerman, van de benjamin jongens 2011, liep in de slangenbochten na de start al meteen in 2e positie -menige mama en ook zijn papa vreesden voor de man met de hamer maar Daan had geen last van de kerstkalkoen en bleef maar door rennen, het was wel een beetje lastig, verklaarde hij achteraf, stralend met zijn zilveren plak rond zijn nek. En op het PK zit goud er misschien wel in want Daan kwam amper 4″ na de winnaar over de meet, een jongen van MACW. 12e werd Willem Lee en Roman Custers finishte als 20e, net voor Joren Lagring. Maar liefst 10 van de 51 eerstejaars benjamin jongens droeg een Calipage-truitje! Een goed jaareinde voor Corneel Verheecken van de benjamin jongens 2010 want in deze cross liet hij niet 1 maar zeker nog 4 jongens achter zich: en zo heeft elk zijn doel… Snelste RCG-atlete bij de pupillen meisjes 2009 was Maïté Van Britsom (27e), ze haalde het net voor Nora De Bois. Na een wat minder goed gevoel in Berlare nam Eva Holsbeke van de pupillen meisjes 2008 revanche in Ertvelde: ze bleef nauwelijks 6″ achter het brons en werd knap 5e in 4’25”. Saar Dombrecht liep als 37e over de eindmeet. Onze sterkste man bij de pupillen jongens 2009 was Sander Vanden Herrewegen, hij werd 29e, en Kobe Van Steen zagen we als 43e aan de eindmeet. Eén Ratje maar bij de pupillen jongens 2008: Kobe Moerman. Hij werd, net als in Berlare, 18e.

Jente De Wolf van de miniemen meisjes 2007 legde de 1910m in 7’39” af en veroverde daarmee een knappe 10e plaats. De 20e was voor Mano Inghelbrecht. Geen RCG-meisje helaas bij de tweedejaars miniemen. Bij de miniemen jongens 2007 had Emiel De Coster nog voorspeld dat hij dit keer niet op het podium zou staan en Emiel kan niet alleen snel lopen maar ook goed voorspellen want hij kwam inderdaad 11″ tekort voor brons en moest blij zijn met een 4e plaats. Een zwaar verkouden Jaron Van der Meiren finishte als 13e. Pechvogel van de dag was Timon Houthooft: bij de start kreeg hij een flinke duw in de maag door de latere winnaar (Mats Vervoort van LYRA), hij vocht tot op de meet en liep nog als 22e van de 47atleten naar de finish. Zeven van de 33 deelnemers bij de miniemen jongens 2006 verdedigden onze kleuren: Arne Bruynooghe leek niet zo tevreden met zijn 14e plaats. Lou Verbiest eindigde als 18e en Jan Vercruysse als 20e.

K.B.

Ondergetekende sluit 2018 af en wenst iedereen alvast een spetterende jaarwisseling en een gezond en succesrijk 2019 toe !

ALLE UITSLAGEN

FOTO’S (Jörgen L)

FOTO’S (Jimmy C.)