PK 5 Kamp : 3 titels blijven in eigen huis

Met Shari Lammens (Jun D), Vita Van Belleghem (Mas D) en Thijs Van Der Burgt (Sen H) blijven 3 Provinciale titels op de vijfkamp in Gentbrugge, voor Shari en Vita inclusief CR. Veel volk kwam er niet opdagen, maar daar zal het wisselvallige weer wel voor iets hebben tussen gezeten.

Het Provinciaal Kampioenschap 5 Kamp organiseren was een gok als club en qua opkomst viel het inderdaad wel wat tegen. Toch kunnen we terug kijken op een knappe organisatie en vielen er toch enkele mooie prestaties te noteren. Niet in het minst in eigen rangen waar Shari Lammens, Vita Van Belleghem en Marc Cherlet de clubrecords een pak scherper stelden, de eerste twee zelfs inclusief de titel. Thijs Van Der Burgt zorgde bij de seniors heren voor een ware apotheose in zijn afsluitende 1500m en pakte eveneens het goud, 1e jaars cadet Matthias Loeys liet dan weer zien dat ook hij op termijn wel gemaakt kan zijn voor dit soort wedstrijden.

Shari & Vita PK 5 kampMaar laat ik beginnen bij het begin met Fleur Verstraete die de debatten mocht openen bij de cadetten dames. In haar allereerste 5 kamp klokte Fleur op de 80mH 15″32 en aangezien ze daar niet tevreden mee was dreigde ze het kopke te laten hangen. Wat peptalk links en rechts deed haar gedachten weer veranderen en na het hoogspringen (1m37) ging het al heel wat beter met de kogel waar ze de sterkste was met 9m24. In het verspringen haalde Fleur daarna 4m23 en afsluiten deed ze met de speer, die duidelijk haar voorkeur genoot, welke ze 27m20 ver dropte. Het leverde Fleur in de totaalstand een 3e pl op (2233 pt) en mocht zo het bijhorend brons om de nek hangen. Opvallend bij deze categorie is dat de Oostvlaamse dames nog drie Westvlaamse meiden moesten laten voorgaan.

Van de jongste naar de “oudste” dame in het gezelschap met name Vita Van Belleghem, de master dus. Ik zeg master, zonder “s” want Vita stond er alleen voor. Beetje jammer natuurlijk want mits wat tegenstand had Vita zeker een nóg hoger puntenaantal gescoord. De wedstrijd volmaken was dus voldoende voor Vita, maar aangezien zij in competitie kwam bij de juniors/seniors wou ze zich toch volledig geven. (typisch Vita natuurlijk). Opende (bij de cadetten weliswaar) op de horden in 14″75 en liet daarna in het hoogspringen 1m37 noteren. Na het kogelstoten (8m03) was het duidelijk dat Vita op CR-koers zat en dat ging ze niet laten liggen. Wipte daarna 4m48 ver in het zandbakje en op de afsluitende 800m beet ze haar tanden stuk om maar niet te lossen bij het pelotonnetje. Deed het schitterend, moest “de jeugd” maar in de laatste 100m laten gaan en klokte af in 2’36″74. Met 2886 pt dikte Vita dan ook het CR ferm aan, opzet geslaagd dus en het gouden hangertje mocht ook mee naar Beernem.

Derde dame aan de start was juniore Shari Lammens die eveneens van start ging met als doel om naast de titel haar eigen CR scherper te stellen. Kreeg jammer genoeg ook weinig tegenstand, moest slechts één concurrente (uit Oost Vlaanderen) in het oog houden, en ging dan maar de strijd aan met de seniors. Opende prima op de horden met 14″55 en even later stak ze een eerste hand uit naar de titel. In het hoogspringen wipte Shari namelijk over haar PR-hoogte, 1m61 en er was nog overschot. Ging dan jammer genoeg de mist in op 1m64, maar stel je voor waar dit zou eindigen als ze er zou (mogen) op trainen. De competitie met de kogel was in deze categorie dan weer van een bedenkelijk niveau, zelfs met amper 8m14 pakte Shari hier de winst. Men zou zich beginnen afvragen of ze wel met de juiste kogel aan het gooien waren….. Dan maar naar het zandbakje en 5m06 uit de spikes schudden, mooi en met een vrij grote overschot begon Shari aan de afsluitende 800m. Deed het daar sinds lang nog eens prima door de wedstrijd al vroeg onder controle te nemen. Sloot af in 2’33″44 en totaliseerde zo 3283 pt, titel op zak en CR aangedikt !

Van de madammen naar de mijnheren dan en wel met de masters (cat. 35-45) die in actie kwamen, namelijk Rembert Jans, Walter Verstraete en Marc Cherlet. Bij het openingsnummer, het verspringen toonde Marc zich de sterkste en liet 4m84 opmeten. Rembert zijn beste jump was goed voor 4m68 en voor Walter werd 4m11 opgemeten als beste poging. Hij had wel tegenwind en zijn collega’s niet, dit maar ter zijde. Met de speer trok Walter dan wel aan het langste eind en dit met een knappe 35m88. Marc liet het tuig 25m16 ver vliegen en Rembert, voor wie dit duidelijk zijn minst favoriete nummer was, bleef steken op 16m55. De 200m dan voor deze heren en daar toonde Marc dat als hij geen valse start maakt (had daar vorige meeting een patent op) een te duchten tegenstander is. Klokte 26″54, ik vermoed dat dit een PR is ? Rembert deed amper onder voor Marc, volgde in zijn zog om enkele hondersten en ook hier denk ik dat de 26″79 een PR is. Walter tenslotte liet 29″76 noteren. Gaan we terug werpen en dit keer met de discus waar het duidelijk werd dat Walter de betere werper was onder de masters. Nou ja, veel scheelde het niet, Walter liet 18m38 opmeten, Marc 18m35. Voor Rembert werd 19m91 als beste poging genoteerd. De afsluitende 1500m was dan weer een kolfje naar de hand van Rembert. Hij haspelde het traject af in 4’50″23, terwijl Walter dan weer heel tevreden was met zijn (ruime) duik onder de 5 minuten (4’55″87). Voor Marc werd het uiteindelijk 5’04″35. In de eindklassering kwam Marc Cherlet zo uit op 2447 pt en een nieuw CR, Walter kwam uit op 2274 pt en Rembert op 1814 pt, dit inclusief de donkere Leffes !

Drie scholieren heren aan de start van dit PK en daarbij onze eigenste Louis Misplon die in het eindklassement beslag zou leggen op de 3e pl. met 1691 pt en dit na volgende prestatie te hebben verzameld. 4m58 in het verspringen, 17m21 in het speerwerpen, een tijd van 27″33 op de 200m, 13m89 met de discus en op de 1500m liet Louis 4’40″18 achter zijn naam zetten.

Kom ik aan de cadetten heren met drie Ratten op het strijdtoneel en voor hen, allemaal een eerste kennismaking met de meerkamp dacht ik, werd een goede leerschool. Gooiden alle drie geen grote ogen, maar lieten hier en daar toch iets moois zien. Lorenzo De Visscher haalde uiteindelijk 1828 pt en was daarmee de beste clubgenoot, al zaten ze allemaal dicht op elkaar. Zijn 4m82 mocht er alvast best wezen en met de speer liet hij 32m65 opmeten. Won op de 200m zijn reeks in 27″16 en met de discus haalde Lorenzo 20m35. De afsluitende 1500m was duidelijk niet zijn favoriete nummer, hier bleef Lorenzo op 5’24″22 steken. Matthias Loeys (1737 pt) was de tweede in het rijtje en hij opende met 4m50 in het verspringen. Het speerwerpen was zijn minste nummer met 20m81, op de 200m liet Matthias 2871 noteren. De discus landde na 17m39 en dan mocht hij aan de 1500m beginnen. In tegenstelling tot bij Lorenzo wel zijn favoriete nummer en ’t was er aan te zien ook. Ging de strijd aan met de 3 jaar oudere scholieren en haalde het nog bijna ook. Liep een schitterende laatste ronde en liep een gat van ongeveer 6″ dicht op de winnaar. Strandde op 4’33″58, minder dan 2″ van de winnaar. Sjiek Matthiaske ! Joost Cherlet was met 1585 pt de 3e Racinger in de arena en Joost bekwam dit puntentotaal door 4m40 ver te springen, de speer 21m73 ver te werpen en de discus 21m54. Op de loopnummers tekende Joost dan weer voor 27″60 op de 200m en in de afsluitende 1500m liep hij naar een chrono van 5’25″52.

Laatste deelnemer uit eigen huis was Thijs Van Der Burgt bij de seniors heren en hij vertelde me de avond voordien dat hij wel eens zijn zinnen op de zege zou zetten. Deed op de voor hem ongebruikelijke nummers zijn best, met 5m21 in het verspringen, 27m98 in het speerwerpen en 23m43 in het discuswerpen. Maakte op de 200m al een beetje van zijn achterstand goed door 24″56 te laten afdrukken en dan kwam zijn favoriete nummer….de 1500m. Moest finishen met meer dan 20 seconden voorsprong om nog de Provinciale titel binnen te rijven en menig toeschouwer (die Thijs waarschijnlijk niet kennen) gaven er geen gram meer voor. Buiten Thijs gerekend natuurlijk want hij ging er van bij de start van door. Laat maar doen moet de rest gedacht hebben, maar ze hadden het netjes mis. Waarschijnlijk allemaal te veel naar de mannen van Quick Step gekeken in de koers want ook al probeerden ze naar het einde toe nog wat nader te komen op Thijs, ze waren er aan voor de moeite. Een droge 3’59″77 verscheen op het bord, de rest volgde op…..30 seconden en méér. Van een stunt gesproken en Thijs mocht fier het gouden schildje gaan afhalen. Proficiat !

FOTO’S