BK Veldlopen te Brussel (24-02-2019)

Een namiddagje veldlopen in het Park van Laken, bij zomerse temperaturen met als inzet de Belgische titel, het moet kunnen de dag van vandaag. In het verleden mocht ondergetekende gaan ploeteren in de modder of schoenen gaan zoeken in 10 centimeter sneeuw… en dat is heus nog niet zo heel lang geleden. Om het met de oneliner van de wereldkampioene veldrijden te zeggen ” het is wat het is” nemen we er de uitslagen bij en ook hier zouden we dezelfde oneliner kunnen gebruiken…. weinig Racingers te vinden me dunkt…ook hier in een nog niet zo lang geleden verleden was het anders en dan heb ik het wel over de categorieën vanaf scholieren.

Wat de resultaten op zich betreft laat ik de twijfel zegevieren, de wedstrijden zelf zag ik niet wegens het bezoek van Abraham dezer dagen, maar een eerlijk persoon stelt zich toch enkele vragen. Soit, het kan ook de eerste warmte geweest zijn….

Bevestigde alvast haar schitterend seizoen:  Silke Vlaeminck bij de 2e jaars scholieren dames. Werd knap 6e op dit BK en al had ik ze ietsje dichter verwacht, van in de zetel is het gemakkelijk natuurlijk. Mooie bekroning van een sterk seizoen, nu de overstap volgend jaar en hopelijk krijgen we ook daar Silke in de voorste linies te zien! Bij de 1e jaars scholieren vermoed ik dat er een en ander loos was met Nilay Capa op een 27e pl en Aagje Dooms die helaas de eindstreep niet haalde. Hopelijk hier geen blessures aan de hand, ook al in het verleden allemaal meegemaakt in de afdaling te Brussel…

Nog iemand die het einde niet haalde was Seppe Verstraete bij de scholieren heren 1e jaars. Hopelijk hier terug geen spikes-probleem voor Seppe ? Bij de 2e jaars knokte Sem Schockaert zich naar een 30e pl op dit BK.
Eén junior bond de spikes aan in de achtertuin van Zijne Majesteit, met name bij de heren Bjarne Rasschaert en hij liep naar een 43e pl.

Komen we bij het grootste pakketje Ratjes, die bij de heren op de Korte Cross waar men met liefst 201 atleten de start nam. Je kan er dan ook niet naast om te zeggen dat Stijn D’Heer met zijn 26e pl terecht fier mag zijn en op een sterke race mag terug kijken. Dit was zelfs duidelijk op de tv-beelden. Ook even in beeld was Jeroen Meuleman maar wat een terugval moet hij gekend hebben. Beetje jammer na toch ook een uitstekend seizoen voor Jeroen, niet ? Eindigde uiteindelijk 71e, wat natuurlijk nog altijd ferm in de eerste helft van zo’n peloton is. Enkele plaatsen voor Jeroen kon Creo Rahoens zich handhaven op de 67e pl. Steve Van Damme finishte als 88e, Kurt De Smet als 105e en Michiel Christiaens sloot de Racing-rij op een 154e pl.

Sluiten we af met de prestaties van de seniors met bij de dames Jolien Deschaepmeester die op een 20e pl uitkwam en zij werd op amper 4 sec. gevolgd door Hannelore De Lathouwer op de 21e pl. Jolien pakte hier wel de 4e plaats bij de beloften mee naar huis.
Bij de heren jammer genoeg nog een DNF te zien, deze van Pascal De Pauw. Ook hier, hopelijk geen blessures aan de hand…. Jennen Mortier was dan weer ons speerpunt en hij zat in forme kon ik enkele dagen voordien vernemen. Liep naar een 13e pl bij de seniores na een meer dan verdienstelijke wedstrijd. Had de speaker wakker geweest dan had zijn entourage ook tijdig geweten dat Jennen “maar” 4e liep ipv 3e, zoals eerst gedacht, bij de beloften. Dedju toch, even balen aan de aankomst, maar achteraf bleek Jennen toch best tevreden met zijn knappe wedstrijd.

ONZE JEUGDIGE DEELNEMERS – BENJAMINS -> CADETTEN :

Een mix van succes en pech ook bij de jeugd, en vooral veel afzien en doorzetten want de toertjes door het park in de schaduw van het Atomium zijn allerminst lief voor de kuiten. Dat ondervond ook Ilian Van der Meiren. Zeer goed gestart in de reeks van de eerstejaars cadetten jongens, maar al in de eerste ronde geplaagd door pijn in beide achillespezen. Meer dan een 51e plaats op 87 atleten zat er bijgevolg niet in. Robbe Verstraete was –tot zijn eigen verbazing- al even sterk weg, hield bijzonder goed stand en wist zelfs zachtjes aan op te schuiven. Robbe behaalde een mooie 13e plaats. Quinten Braem zette door en eindigde als 62e. Viktor De Munter van de tweedejaars cadetten jongens was best wel tevreden met zijn race: hij werd 50e op 77 deelnemers. Rune Bossu nam de 70e plaats in, Arnaud Dargent de 74e. Geen Racing-meisjes bij de eerstejaars cadetten, bij de tweedejaars waren alle ogen gericht op Femke D’hauwers. Toch wel één van de kanshebbers op de titel, vertelde zelfs de speaker. Femke wist voor beide meisjes Kluskens te blijven, maar was –voor het eerst dit seizoen- een tikkeltje minder snel dan Bo Van Aerde. Femke eindigde op plaats 6. Bo liep haar strafste race dit seizoen en werd heel knap 4e. Marion Van Hulle kwam als 68e op 72 atletes over de finish. Hoe zou de kleine, vinnige Emiel De Coster het ervan afbrengen op dit pittige parcours? Dat was dé vraag voor onze eerstejaars miniemen jongens. Hij ging tot het uiterste, geplaagd door pijn in de longen en met een verschrikkelijke hoest nadien, en bereikte als 19e de eindmeet. Josse Martin werd 23e, Jaron Van der Meiren 31e, Timon Houthooft 32e, Titus De Bois 79e en Pepijn De Pauw 93e van de 100 deelnemers. Mooie strijd tussen twee van onze tweedejaars miniemen jongens, met name tussen Arne Bruynooghe en Lou Verbiest. Nooit eerder dit seizoen voelde Arne de adem van Lou in de nek… ze werden resp. 47e en 48e. Wout Holsbeke belandde op de 61e plaats en Jan Vercruysse op de 70e. En blijkbaar hadden ook de PC’s van de Cross Cup last van de pittigheid van de dag want ze merkten niet op dat Pierre Lagrou, Noah Hoste en Thore Bossu ergens tussen de 60e en de 80e atleet over de finish kwamen… Niet het enige akkefietje, naar we hoorden. De eerstejaars miniemen meisjes rekenden op Jente De Wolf en het bleek toch wel hard knokken tussen 102 atletes: Jente werd 38e, 2 plaatsen later al bereikte Marthe Verheecken haar einddoel. Axelle Van Den Abbeel werd 50e, Lotte Braem 70e, Nore Vinck 81e en Mano Inghelbrecht 84e. Eén Ratje maar bij de tweedejaars miniemen meisjes: Raquel Bracke. Ze moest optornen tegen stevige concurrentie en raakte niet verder dan een 31e plaats op 96 deelneemsters. Massaal veel atleten bij de eerstejaars pupillen jongens: ze waren met niet minder dan 116! Sander Vanden Herrewegen eindigde als 62e, Miel Haerens als 66e. Ook bij de tweedejaars pupillen jongens was het drummen aan de start. Met 108 tegelijk begonnen ze eraan en zoals te verwachten was Kobe Moerman onze sterkste troef: hij finishte als 60e,  Mon Verwilligen werd 72e en Tiemen Roegiers 78e. Bij de eerstejaars pupillen meisjes liep Nora De Bois zich naar een 60e plaats en Myra Theunissen eindigde als 77e op 86 deelneemsters. Eva Holsbeke van de tweedejaars pupillen meisjes doet het doorgaans voortreffelijk tijdens een cross, nu moest ze genoegen nemen met een 41e plaats op 100 starters. Kaat De Bock werd 57e en Saar Dombrecht 87e. Onze verwachtingen waren groot toen de eerstejaars benjamin jongens van start gingen want, ja, onze Daan Moerman zou wel eens een podiumplaats kunnen versieren, dachten we. Top 3 zat er net niet in, maar Daantje crosste alsof het niks was en werd bijzonder knap 5e. Ook een sterke Leon Van Pottelberghe: hij veroverde de 22e plaats. Jules Defour eindigde als 46e, Roman Custers als 49e,  Joren Lagring als 58e, Viktor Vandeweghe als 68e, Kesh Theunissen als 76e, Lou Baeke als 78e en Dario Poelman als 86e. Véél benjamin Ratjes dus in Brussel en zelfs enkele die het aandurfden om op dit parcours hun wedstrijddebuut te maken. Een immens deelnemersveld ook bij de tweedejaars benjamin jongens: met 115 vertrokken ze. Brent De Winne werd 94e, Corneel Verheecken 110e en Arda Kokten 113e. Eerder een bescheiden groepje bij de eerstejaars benjamin meisjes: ze stonden met amper 65 aan de start. Nina Lukwiya was onze snelste, ze passeerde het elektrische oog als 21e. Flo Marécaux liet plaats 32 optekenen, Nooi Haerens plaats 46, Mirthe De Backer plaats 55, Jinte De Winne 56 en Mare Boesman 62. Bij de tweedejaars benjamin meisjes behaalde Lotte Guns de 30e plaats, Jenne Misseeuw werd 38e, Saartje De Smet 43e, Mona Coessens 67e, Asa Desmet 72e, Julie Van Vlem 84e,  Winne Buyse 86e en hekkensluiter, als 89e, werd Tiara De Moor. (K.B.)

ALLE UITSLAGEN

EXTRA:

Onze benjamins – wedstrijdatleten – toonden zich afgelopen winterseizoen bijzonder actief en hun trainers / begeleiders vonden het BK in Brussel een gepast moment om hen eens te belonen voor hun inzet. Eerst een ferme wedstrijd afwerken en daarna aanschuiven voor een hapje en een drankje, samen met hun ouders. Bekijk de FOTOREPORTAGE, met dank aan Inge. (enne…proficiat aan al die “Kleine Ratjes” )

ALLE FOTO’S (Jimmy C.)