Bashir pakt BR marathon in Londen (28-04-2019)

HOT NEWS in Londen heeft Bashir Abdi zo pas het Belgisch Record op de marathon van de tabellen gelopen. Na een sterke wedstrijd eindigde Bashir op een schitterende 7e plaats met een tijd van 2u07’03.  Het vorige record dateert al van 24 jaar geleden toen Vincent Rousseau exact 17″ langer over de afstand deed.

Bekijk HIER alvast een filmpje van supporters ter plaatse (en zet vooral het geluid aan).

Op de website van SPORZA is een samenvatting van de race te vinden en ook een interview met de nieuwe Belgische recordhouder.

Interview met Bashir na de wedstrijd (Bron: Atletieknieuws)

De supporters ter plaatse brachten volgende samenvatting mee : 

Op en af naar Londen

Na het vorige zomerseizoen en de geboorte van Kadra besloot Bashir zich te focussen op zijn 2e marathon. Hij wist begin januari nog niet welke het ging worden. Zou het terug Rotterdam worden of toch een van 5 major marathons in Londen. Uiteindelijk werd gekozen voor Londen en begon de voorbereiding. Niet enkel de atleet moet zich voorbereiden, ook supporters hebben wat voorbereidingswerk.

We hebben alvast een les geleerd, wachten tot de prijzen last minute zakken voor de Eurostar is geen goed idee. Soit, op zaterdagavond vertrokken Peter en ik naar Londen. We voelden dat we moesten gaan want dat er iets ‘speciaals’ stond te gebeuren. De voorbereiding van Bashir was prima verlopen met snelle tijden op de 10km en de halve marathon en geen noemenswaardige ongemakken. Hij komt ook op een leeftijd waarbij hij de top van zijn kunnen bereikt en van die tijd van vorig jaar in Rotterdam kon er nog wel iets af.

Toen we omstreeks 22u30 toekwamen was het kil en winderig. Hopelijk zou het morgen wat betere weer worden anders zit er geen toptijd in… Het plan werd gesmeed hoe we Bashir zoveel mogelijk konden zien passeren, verschillen metrolijnen werden uitgespit en dat naast de geschatte tussentijden van Bashir gelegd. We gingen hem 4x aan het werk zien. Na het denkwerk was het tijd om te slapen en te dromen van topprestaties.

’s Ochtends dacht ik zelf nog eens de schoenen aan te trekken en de laatste 5km te verkennen. De omstandigheden waren beter maar de wind stond toch nog steeds in het nadeel. Als je aan het afzien bent (kreeg even terug nachtmerries van mijn laatste 10km in Rotterdam voor de ogen) dan is zo’n windje niet plezant.

Afgesproken om 9u met Broere en dan de metro op naar de eerste stop. We zagen nog net de topvrouwen passeren en dan moesten we 30’ wachten op de elite mannen. Eerst de groep Mo Farah en Kipchoge, daarna het tweede groepje met een attente Bashir in 2e positie van zijn groepje. Het zag er goed uit! Iets verder zagen we ook Thomas De Bock en Dennis Laerte passeren.

Dan vlug metro op naar de volgende stop, even het parcours illegaal oversteken en een goede supportspot uitkiezen na iets meer dan 21km. Ondertussen zagen we de tussentijden binnenkomen en dat zat goed. Bashir draaide constant kilometers van 3min/kilometer en hij bleef samen met enkele andere atleten.

Daarna weer vlug naar een volgende plek en juist op tijd om Kipchoge verder te zien razen en Mo Farah het iets moeilijker zien krijgen.

De laatste stop was een moeilijke, daarvoor moest alles meezitten. We moesten helemaal naar Westminster om daar de laatste km mee te maken. Maar zoals Bashir vlot aan het lopen was kwamen ook de metro’s precies aan als wij er aankwamen. We stonden bij het ingaan van de laatste km en zagen Bashir nog goed vooruitgaan. Dat zou voldoende moeten zijn voor het Belgische record. Na onze stemmen schor geschreeuwd te hebben vlug terug de live tracking aan en spannend wachten op de eindtijd. 2u07’03 kwam tevoorschijn en wij vlogen elkaar in de armen. Een echte toptijd, het Belgische record én selectie voor Tokyo en contract voor volgend jaar zijn binnen. En we durven zeggen dat dit niet het eindpunt van Bashir is. Londen is niet de allersnelste marathon en de omstandigheden waren ook niet optimaal in zijn tweede marathon ooit. Op de Eurostar terug moesten we nog even bekomen en keken we al uit naar meer van deze mooie momenten, boeken we nu al onze tickets voor Tokyo?

Peter en Bert

dav