Vlaamse Kampioenschappen a/c : 4x GOUD (Heusden-Zolder 30-05-2019)

Behoorlijk verre trip om het Vlaams Kampioenschap anno 2019 te gaan betwisten en de heren en dames met de hamer mochten er dan nog eens een extra verplaatsing naar Hasselt bij doen.
Begrijpe wie kan de dag van vandaag, maar onze Ratjes lieten het niet aan hun hart komen. 4x GOUD, 1x ZILVER, 2x BRONS en in de meeste gevallen mooie ereplaatsen, dat is de buit die ze meebrachten uit “den Limburg”.

Laten we beginnen bij het begin en dat waren de heren met de hamer die dus in Hasselt de debatten van deze kampioenschappen mochten openen. Meteen gooiden we de favoriet in de ring en Remi Malengreaux gooide zelf zijn tuig naar waar het moest….naar de zege. Liet de jury 64m86 ver lopen en dat volstond dus. Het was nog vroeg op de dag en het eerste goud was al beginnen, een betere start kan je je als club niet inbeelden natuurlijk. Terwijl ze er op het hoofdterrein in Heusden-Zolder ook aan begonnen waren, mochten de dames met de hamer ook hun beste beentje voorzetten in Hasselt, uitkijken was het hoe ver Wege Vanbaelenberghe zou komen na haar schitterende prestatie op de interclub van twee weken geleden. Trok met de moed der wanhoop naar Limburg want Wege sukkelde een ganse week met de rug, niet evident dus om dan aan hamerslingeren te gaan doen. Maar de handdoek op voorhand gooien staat niet in haar woordenboek, deed er dus alles aan om een mogelijke podiumplaats in de wacht te slepen, het mocht echter niet zijn. Wege kwam niet verder dan 44m30 met haar beste worp wat haar een 5e pl opleverde. Ereplaats, maar er zat meer in dus zijn wij al benieuwd naar de revanche later op het seizoen. (bedankt Bernard voor de update en foto’s)

Stefanie op weg naar de 3m90

Tot daar de gebeurtenissen in Hasselt, over naar Heusden-Zolder waar Stefanie Dadayeva in het polsstokspringen als enige nog deelnam aan een kampnummer. Deed het prima met een wip over 3m90 (evenaring PR/CR) en dan werd het een tweestrijd met Vekemans voor de titel, die lag te rapen op 4m00. Vekemans ging er over, en bij de eerste en derde poging van Stefanie zagen we het ook goed komen…. tot de lat er anders over besliste. Zilver dus en Stefanie weet het ondertussen wel…die 4m sprong komt eraan!

Gaan we lopen met meteen het langste nummer van de dag, de 5000m waar Jolien Deschaepmeester de kleuren verdedigde. Kwam vroeg alleen te lopen en da’s geen cadeau met de wind die in de ochtend toch veel vrij spel had op de piste. Knokte tot op het einde en werd uiteindelijk 7e in een chrono van 18’10″16. Bij de heren leek Bjarne Rasschaert net na de podiumbeesten op de 4e pl af te steven maar voor zover we het konden inschatten was ook bij hem de wind niet zijn beste vriend. Werd net voor de streep nog van 5 naar 6 verwezen, de chrono bleef voor Bjarne staan op 15’20″85.

Het korte werk dan met eerst de 100mH. Veel vragen op en rond de piste waarom favoriet Eline Berings er niet was – we wisten het zelf ook niet – maar dat bracht een open wedstrijd met zich mee in een nummer waar dit seizoen al vrij snel in werd gelopen door alle deelnemers. Shari Lammens stond zo voor een quasi onmogelijk opdracht, finale halen zou al mooi zijn na een jaar afwezigheid. Deed het schitterend in de reeksen, goed met teveel rugwind naar 14″33, maar eigenlijk met de vingers in de neus naar de finale. Kwam in de finale na een mindere start uit op 14″54, goed voor de 6e pl en kon dus best tevreden huiswaarts keren.
Naar de 100m zonder hindernissen dan met eerst de heren. Drie Ratjes aan de start en twee naar de finale….er zijn er die het met minder moeten doen.  Dries Vergaelen klokte in de reeksen 10″97, Simon Buffel kwam uit op 11″08. Dries ging met deze tijd door naar de finale, een finale waar hij het gezelschap kreeg van Yestin (of was het nu Yestien, of Yestine….de speaker van dienst maakte er nogal wat van) Scheldeman die eveneens op 10″97 uitkwam. Beide heren naast elkaar in de finale en Dries toonde zich een tikkeltje sneller dan Yesti(e)n(e). 10″96 tegenover 11″06, goed voor de 4e en 5e pl. Je ziet…(net) geen medaille maar de dichtste ereplaatsen…voor ons niet gelaten, we waren goed bezig.
De dames dan op deze afstand waar Justine Goossens alleen de KRCG-kleuren moest verdedigen na het forfait van Laures Bauwens. Justine deed het met verve en scoorde nu ook op de 100m, na wat we al zagen op de 200m eerder dit jaar. Liep zich met 11″99 makkelijk naar de finale en daar dacht ik toch dat het mis ging gaan na een mindere start. Knokte zich schitterend terug in de race (de foto’s spreken boekdelen) en haalde met 11″95 netjes het brons binnen. Knap!

We maken terug een sprongetje naar het iets langere werk (we willen eigenlijk de apoteose voor het laatst houden) en komen dan bij de dubbele baanronde met Jolien Demeyer aan de start bij de dames. Zou zichzelf al moeten overtreffen om bij de prijzen te eindigen maar zeg nu zelf, een 6e pl is toch meer dan verdiend zeker. Kwam dit keer uit op 2’18″87, prima van Jolien! Geen Jordi Verstraeten bij de heren dus kunnen we door gaan naar de 1500m heren waar Thijs van der Burgt en Lennert Dewulf de honeurs zouden waarnemen. De tandem werkte precies goed want zie eens wat beide heren uit hun kuiten hebben geschud. 5e pl voor Thijs in 3’58″11, makker Lennert deed er nog een schepje bovenop door zich met een tijd van 3’56″71 naar het brons te knokken. Weer een streepje bij in de medaille oogst.

Imke blijft maar knallen dit seizoen

Eens zien wat de 200m bracht. Bij de heren bond Simon Buffel de spikes dicht en al werd hij in de reeksen uitgeschakeld, met zijn 22″63 zal hij best tevreden zijn want dat is een ferme verbetering van zijn SB (en PR ?)
Drie dames op dit nummer en hier mochten we wel wat vuurwerk verwachten, niet in de minste mate van “ons Im”. Drie Ratjes in dezelfde reeks maakt het een reporter niet gemakkelijk, we zagen Chloë Van Der Meulen naar een chrono van 25″64 lopen, Justine Goossens drukte af in 24″44 en Imke Vervaet kwam uit op 23″73…laten we zeggen met de rem op. De laatste twee naar de finale, een finale waar Justine zou voor passen en waar Imke met Depuydt en Mehuys zich geen betere tegenstand kon bedenken. Ondergetekende was net thuis toen het verlossende berichtje kwam :”BAM, goud voor Imke in een fantastische chrono van 23″24 (nieuw CR)” . Ga er dus maar van uit dat dit niet met de rem op was…. en dit betekent ook dat Imke op amper 2/10e van de WK-limiet komt! Dromen??? Zeker weten….

Dit was al een deeltje van de apotheose, maar er sijpelden nog meer berichten binnen…eentje hadden we verwacht, het ander deed ons grote ogen open zetten.
Geef toe dat de titel op de 400mH moeilijk kon ontsnappen aan onze Dylan Owusu, maar het moet nog altijd gelopen worden natuurlijk. De kersverse EK-ganger liet er echter geen gras over groeien, hij en hij alleen zwaait momenteel de Vlaamse plak op de 400mH en met 51″05 knaagde hij zelfs nog wat van zijn besttijd af ook. Hops, nog een gouden hangertje erbij in de broekzak! We zaten aan 3x goud en waren daar best tevreden mee….tot Kiné Gaye er anders begon over te denken. Was al van voor de middag ter plaatste om te supporteren én te studeren (jawel) en moest al laat op de dag aan de slag op de 400m vlak bij de dames. Clubgenote Maury Valck werd ingedeeld in dezelfde reeks met Kiné een ook Maury zou met een prima prestatie afsluiten. Werd 5e in 57″28 en waar kwam Kiné uit…..? We pakken toch gewoon dat goud mee zeker ! 54″63, niemand klokte sneller, ik wreef me even de ogen uit en ja, onze teller stond inderdaad op vier! Sjiek!

Een schitterende dag werd dus afgesloten met 4x goud, 1x zilver en 2x brons, aangevuld met knappe ereplaatsen, een ander oordeel kan ik helaas niet vellen. Jammer dat ik door verplichtingen het laatste deel niet meer “live” kon meemaken, de sfeer zat er immers goed in, al ga ik de middagpauze hier niet uit de doeken doen….. Benieuwd wat de zomer nog brengt, de vooruitzichten zijn alvast prima!

UITSLAGEN

FOTOREPORTAGE (beperkt)