Vlaams Kampioenschap cad / schol : Oordegem 15-08-2019

Uitkijken was de boodschap wat onze jonge vertegenwoordigers op dit kampioenschap er gingen van terecht brengen en wees gerust het mocht gezien zijn. Het aantal ga ik je voorlopig onthouden maar er mochten er gerust een paar meer geweest zijn. Nog eens wat gezaag over het weer en dat was er eentje met hoogtes en laagtes maar toch wat meer van dit laatste.

Laat ik maar voor de verandering eens beginnen met de heren die net zoals bij de dames nogal wat persoonlijke beste prestaties hebben neer gezet. René Clinckspoor haalde bij ver 4m55 en werd daarmee 10e. Quinten Braem pas terug van een paar weken bedrijvigheid buiten de atletiek had het dan ok niet onder de markt bij de 100m horden. Bleef steken op 19”28. 

Emiel Dierckxsens en Brecht Stevens kwamen uit op de 110m horden scholieren en beiden verbeterden hun persoonlijk beste. Emiel deed dit nu al voor de zoveelste achtereenvolgende keer met als resultaat 15”41 goed voor een 5e plaats. Komt daarmee steeds dichter en dichter bij dat podium. Of arbeid loont. Brecht komt ook stilaan boven water op deze discipline na heel wat kleine ongemakken dit zomerseizoen. Verbeterd zijn pr van 17”35 naar 16”44. 

Ilian Van Der Meiren, cadet, koppelt vooral inzet aan klasse en dat siert hem. Op de 400m haalt hij zijn beste tijd serieus naar beneden met ongeveer een tweetal seconden naar 57”60. En ook bij hoog bleef hij niet onbetuigd. Verbeterde zijn pr naar 1m65.

Van Arne Vergison, scholier,  mag je altijd wat suspense verwachten. Halverwege de wedstrijd 800m zakte hij naar de laatste plaats van het pak maar ook dan weet je dat je niet ongerust moet worden. Op ongeveer 250m van de eindstreep kwam hij uit zijn schelp zoals naar goede gewoonte. Spannend werd het wel tot op het einde maar in 1’58”00 pikte hij het goud binnen. De zoveelste in zijn laatste paar jaar. Dat was één zeker. Andere scholier Tijs Verschuere nam bij de start van de 3000m voor even het commando in handen maar moest dit nogal snel weer afstaan. Kreeg het even moeilijk halfweg, sloot opnieuw aan maar bij de eerstvolgende versnelling moest hij er terug af. Zijn 9’33”83 was goed voor plaats vijf.

Van de heren naar de dames en begin ik maar met de scholieren waar in de vroege ochtend Beryl Owusu aan de bak kwam op de 400m horden scholieren. Van haar werd één en ander verwacht en zij heeft ons vertrouwen niet beschaamd. Schitterende wedstrijd die ze in 64”23 afsloot meteen het clubrecord van de tabellen vegend dat er sedert 2011 nog stond. Goud en dat is dan nu nummer twee. Minder goed verliep het haar op de 100m horden waar ze na eindelijk een zeer goede start naar het einde toe niet goed uitkwam op de horde. Weg goede tijd.

Lisa Clopterop, en dan zitten we bij hoog, heeft het in haar laatste wedstrijden duidelijk zeer moeilijk. Wat er aan de hand is wordt werk voor de trainster. Kwam niet verder dan 1m45 en dat is heel wat onder haar mogelijkheden. 

Valck Yara haalde op de 800m ook haar beste prestatie naar beneden. Liep een zeer gecontroleerde wedstrijd, eindigend in 2’23”39 goed voor een vijfde stek.

Dat er voor Laura Servaes bij speer een podiumplaats in zat daar werd in ons midden niet aan getwijfeld. Toch had er misschien wel wat meer in gezeten dan brons maar het zat haar bij de afwerking niet echt mee. Met 36m06 kaapte ze het brons binnen en meteen zit ik aan nummer drie.

En sommige kunnen al bij voorbaat zeggen dat ze podium halen en dat kon Nilay Capa bij de 2000m steeple. Maakt niet uit de afwezigen hebben ongelijk. Dat ook Nilay nog niet op kampioenschap niveau presteerde kunnen we begrijpen Pakte toch maar efkens zilver mee in 7’58”93. En ik zit aan nummer vier.

Van de scholieren naar de cadetten waar Lotte Leroy uitkwam op 100m en 200m. In haar vorige wedstrijden knaagde zij steevast wat van haar besttijden af, hier verging het haar wat minder. Zij liet respectievelijk 13”67 en 27”98 optekenen. Trainingsmaatje France Vande Cavey had precies ook een minder dagje en dat kan al eens gebeuren. Liet op de 80m horden 13”90 noteren en op de 200m was ze goed voor 28”40. Ook op de 200m liep Naomi Sakwe naar 27”69 en dat was meteen goed voor een persoonlijk beste en het mag gezegd dat het al een tijdje geleden was dat we haar nog aan het werk zagen. 

Emma De Landsheere stond bij speer tweede gerangschikt en dat op amper 20 cm van haar opponente. Dan mag je al wat verwachten en ik had er alvast goeie hoop op. Schitterend parcours met allemaal degelijke worpen maar het orgelpunt kwam er niet. Haar 31m19 was goed voor de brons en als ik mij niet vergis kom ik momenteel aan vijf.

Nog bij speer was ook Marion Van Hulle aan de slag. Goed dat ze meedeed maar na een aantal weken afwezigheid mag je niet verwachten dat je al direct potten gaat breken. Marion zal met 27m25 wel tevreden geweest zijn en nu kan ze zich weer volop toespitsen op het trainen.

Nog iemand die er het handje van weg heeft om er bij iedere wedstrijd 400m die ze betwist een paar tienden van haar tijd af te pitsen is Maud Verberckmoes. Kwam nu tot 65”43.

We hebben het in ons groepje maandag nog over gehad dat een kampioenschap steeds moet gelopen worden maar daar ging vader D’Hauwers maar half en half mee akkoord. Zag voor zijn dochter een vijfde of zesde plaats weggelegd. Femke dacht er anders over. Twee gingen er bij de start als hazen vandoor, zij zat in een groepje van vijf achtervolgsters netjes weggestoken haar slag afwachtend. En die kwam er een 300m van de eindstreep, stilletjes naar het commando om tenslotte meter per meter van haar concurrenten weg te lopen. Vader werd op dat eigenste moment bleek rond zijn neus. Derde in 4’53”79 of dikke 5 seconden sneller dan haar besttijd. Brons was binnen en dat is dus nummer zes.

Niet onaardig voor dit kampioenschap maar het had er gerust nog eentje meer kunnen zijn. Anticlimax op de middag. Jef Misplon mocht onverrichterzake terug naar huis. Reden. Had zich te laat aangemeld bij aankomst. Het zal je maar overkomen. Soit goede leerschool en ik heb een vermoeden dat dit hem niet meer zal overkomen. 

Soit dagje afgesloten en uitkijken wat het zondag wordt met Beryl en Jef tijdens het Bk meerkamp te Brugge.

Opgetekend door Chris